Σε σωρεία αντιφάσεων περιέπεσε κατά την απολογία του o ειδικός φρουρός Επ. Κορκονέας, όπως διαπίστωσε η πρόεδρος του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας. Με την έναρξη της απολογίας του, ο βασικός κατηγορούμενος για το θάνατο του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, στο κέντρο της Αθήνας, ξέσπασε σε λυγμούς και δήλωσε πως «λυπάμαι πολύ για ό,τι έγινε».

Ads

«Τα θύματα είμαστε εγώ και αυτός, το παιδί και εγώ, πεθαίνω κάθε μέρα, κάθε λεπτό, οι οικογένειές μας σίγουρα πονάνε», είπε ο κατηγορούμενος της υπόθεσης και άρχισε να κλαίει με λυγμούς.

Αναφερόμενος στο μοιραίο βράδυ, υποστήριξε εκ νέου, ότι ενώ ήταν στο περιπολικό με τον συγκατηγορούμενό του, δέχθηκαν επίθεση με πέτρες και μπουκάλια από περίπου 10 συγκεντρωμένα άτομα. Όπως ανέφερε, άφησαν το περιπολικό κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και με τον συνάδελφό του πήγαν πεζή στην οδό Τζαβέλα, όπου και πάλι τους επιτέθηκαν με πέτρες και μπουκάλια περίπου 20-30 άτομα.

Ο Ε. Κορκονέας υποστήριξε ακόμη πως ο Βασίλης Σαραλιώτης έριξε δυο βολίδες κρότου-λάμψης και οπισθοχώρησαν, αλλά -όπως τόνισε- συνειδητοποίησε ότι και από τη μεριά της Κωλέτη υπήρχαν συγκεντρωμένοι, που τους έβριζαν και τους πετούσαν αντικείμενα. «Αισθάνθηκα εγκλωβισμένος από την επίθεση, έβγαλα το πιστόλι και πυροβόλησα, νομίζω, δυο φορές. Δεν θυμάμαι πολλά πράγματα, έχω ακόμα στο μυαλό μου τους έντονους ήχους από σπασίματα και φωνές. Τα συναισθήματά μου εκείνη τη στιγμή είναι πάρα πολλά. Συνειδητοποιώ ότι έχω κάνει χρήση του όπλου και έχω συγκλονιστεί. Λέω στον συνάδελφο “πάμε να φύγουμε”. Θυμάμαι, ότι κοιταζόμασταν, χωρίς να μιλάμε» είπε.

Ads

Ο κατηγορούμενος ειδικός φρουρός υποστήριξε ότι στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, όπου τους μετέφεραν, αρχικά τους είπαν για τραυματισμό ενός πολίτη και αφού παρέδωσαν τα όπλα, έμαθαν ότι υπήρξε θάνατος. «Δεν μπορούσα να το πιστέψω» είπε ο Ε. Κορκονέας.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Αντζελίτα Παπαβασιλείου υπέβαλε δεκάδες ερωτήσεις στον κατηγορούμενο αστυνομικό, καθώς στην απολογία του εμφάνισε αντιφάσεις με όσα αρχικώς έχει υποστηρίξει, αλλά και αντιφάσεις, όπως του εντόπισε, σε σχέση με όσα έχουν καταθέσει για τους χρόνους των γεγονότων που προηγήθηκαν των μοιραίων πυροβολισμών, στην οδό Τζαβέλα οι άνδρες της διμοιρίας των ΜΑΤ που το επίμαχο βράδυ βρισκόταν κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ενώ αρχικά είχε υποστηρίξει πως στην οδό Τζαβέλα όπου πήγαν πεζή με τον συγκατηγορούμενό του Βασίλη Σαραλιώτη είχαν δεχθεί επίθεση με μολότοφ από πολλά συγκεντρωμένα άτομα, σήμερα δεν ανέφερε καθόλου τη ρίψη μολότοφ και στην επισήμανση της προέδρου απάντησε ότι δεν θυμάται. Δεν μπόρεσε επίσης να δώσει εξήγηση γιατί η διμοιρία ανέφερε στο κέντρο της ότι είδε το περιπολικό να ανεβαίνει στη Χαριλάου Τρικούπη σε χρόνο που αυτός και ο Σαραλιώτης δήλωναν στο δικό τους κέντρο ότι δέχονταν επίθεση.

Στις επίμονες ερωτήσεις της κ. Παπαβασιλείου γιατί οι δύο ειδικοί φρουροί αποφάσισαν να πάνε πεζή στην οδό Τζαβέλα, αφού ήδη, όπως λένε, είχαν δεχθεί με το περιπολικό δύο φορές επίθεση με ρίψη αντικειμένων, ο Επ. Κορκονέας απάντησε πως ήθελαν να προβούν σε συλλήψεις.

Ο Επ. Κορκονέας υποστήριξε επίσης, σε ερωτήσεις της προέδρου, ότι άργησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με το κέντρο τους που τους το είχε ζητήσει μέσω ασυρμάτου τρεις φορές μετά το συμβάν, διότι ήταν σε σύγχυση, καθώς αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει το όπλο του. «Δεν είμαι εξοικειωμένος με τη βία. Όταν πυροβολείς στον αέρα η σφαίρα μπορεί να χτυπήσει κάποιον» είπε χαρακτηριστικά για να του απαντήσει η πρόεδρος ότι αυτή τη φράση του το δικαστήριο την κρατάει.

Ο κατηγορούμενος επανέλαβε ότι δεν ήξερε πως είχε χτυπηθεί πολίτης, ότι είχε ταραχθεί πολύ από το όλο περιστατικό και πως όταν ενημερώθηκε ότι είχε σκοτωθεί το παιδί σκεφτόταν συνεχώς το παιδί και όχι την απολογία του.

Η εξέταση του κατηγορούμενου από την έδρα θα συνεχιστεί τη Δευτέρα το πρωί, καθώς ο Επ. Κορκονέας επικαλέστηκε κόπωση και πως δεν μπορούσε να συνεχίσει σήμερα.

Με την έναρξη της διαδικασίας σήμερα και ύστερα από αίτημα της πολιτικής αγωγής στο δικαστήριο, έγινε επίδειξη των ρούχων που φορούσε το βράδυ της ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, καθώς και των όπλων των δυο αστυνομικών. Για πρώτη φορά, στην αίθουσα ήταν παρούσα και η γιαγιά του άτυχου 15χρονου μαθητή.

Ύστερα από διαδικασίες έξι μηνών, η δίκη για την υπόθεση που την Ελλάδα μπαίνει σήμερα στην τελική ευθεία με τους δύο κατηγορούμενους ειδκούς φρουρούς της ελληνικής Αστυνομίας, Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη να είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, λόγω λήξης του 18μηνου προφυλάκισής τους.

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας προανακριτικά και ενώπιον του ανακριτή έχει υποστηρίξει πως ο θάνατος του εφήβου οφείλεται σε «τραγικό ατύχημα», πως ο ίδιος πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό, ισχυριζόμενος ότι αντιμετώπισαν με τον συνάδελφό του έκρυθμη κατάσταση από επιτιθέμενους νεαρούς και πως η σφαίρα εποστρακίστηκε και βρήκε το άτυχο παιδί στο στήθος.

Σημειώνεται ότι ο φίλος του θύματος και βασικός μάρτυρας της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή δεν εμφανίστηκε τελικά ενώπιον του δικαστηρίου για να καταθέσει.