Μετά και την σημερινή επίθεση χρυσαυγιτών μέσα από σχολείο της Σταυρούπολης, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τοποθετήθηκε σήμερα ζητώντας την παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης καθώς «βίαιες συμπεριφορές σαν αυτές που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές».

Ads

Επίσης και ο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Αλέξανδρος Κόπτσης δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως «το σχολείο θα ανοίξει άμεσα, θα λυθεί το θέμα με την παρέμβαση όλων των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων» ενώ πρόσθεσε ότι «Το θέμα δεν είναι αμιγώς παιδαγωγικό. Ξεφεύγει από τα όρια του υπουργείου Παιδείας εκεί που έχει φτάσει. Εμείς, όμως, επειδή διαμορφώνουμε συνειδήσεις, διαμορφώνουμε χαρακτήρες, θέλουμε ένα ανοιχτό σχολείο, που θα εγγυάται την ασφάλεια των μαθητών μας αλλά και την απαρέγκλιτη τήρηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, είμαστε εκεί με τα στελέχη μας, παίρνουμε όλα τα μέτρα, διαφυλάσσουμε πρωτίστως την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών».

Τοποθέτηση Νίκου Φίλη και Ιωάννη Δελή

Το θέμα τέθηκε στη Βουλή μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου από τον Νίκο Φίλη και τον Ιωάννη Δελή.

Ads

Ο κ. Φίλης είπε χαρακτηριστικά « Το βαρύ κλίμα στην εκπαίδευση, δυστυχώς επιβαρύνεται και από αυτά που έγιναν χθες στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης. Φασιστικές συμμορίες με ορμητήρια σχολεία της Σταυρούπολης επιτέθηκαν σε φοιτητές. Περιμένουμε μια καταδίκη από το υπουργείο. Το ξαναλέω, μια καταδίκη. Ένα μέτρο. Να δούμε τι έχει συμβεί ακριβώς. Όπως επίσης περιμένουμε να υπάρξει απάντηση αν έχει γίνει διοικητική έρευνα για το πως διέρρευσαν τα προσωπικά δεδομένα των νηπίων τα οποία δημοσιοποίησε κατά τρόπο προκλητικό και αναίσχυντο ο κ. Μπογδάνος».

Στην συνέχεια πρόσθεσε ότι « Σας ζητήσαμε ρητή και απερίφραστη καταγγελία για τη φασιστική επιδρομή στη Σταυρούπολη. Βγήκαν από το σχολείο με καδρόνια τραμπούκοι, με τις ευλογίες της Χρυσής Αυγής. Έβγαλε ανακοίνωση η Χρυσή Αυγή για το θέμα. ‘Ακουσα μια γενικόλογη τοποθέτηση από την κυρία υπουργό ότι καταδικάζει οποιαδήποτε διακοπή μαθήματος. Αυτό είναι συνέβη στη Σταυρούπολη; Διακοπή μαθήματος; Δεν είδατε φωτογραφίες; Δεν είδατε τα ΜΜΕ, τις τηλεοράσεις; Δεν έχετε την τόλμη να καταδικάσετε μια κίνηση, η οποία έγινε με τις ευλογίες της Χρυσής Αυγής, τον τραμπουκισμό που σήμερα είναι σε εξέλιξη; Τόσο πολύ λοιπόν είστε προσδεδεμένοι στο άρμα της ακροδεξιάς; για τα ψηφουλάκια; αυτή είναι η πολιτική σας; Αρνείστε να πείτε κάτι για τον Μπογδάνο;».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Δέλης κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της λέγοντας ότι «επειδή στη Βουλή πρέπει να αντανακλάται και η επικαιρότητα, αυτή τη στιγμή, αυτή τη στιγμή που μιλάμε στο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης γίνονται νέες επιθέσεις φασιστικών ομάδων στους συγκεντρωμένους φοιτητές και τους μαθητές και νομίζω ότι είναι καιρός πια το υπουργείο να πάρει θέση».

Στην συνέχεια τόνισε ότι «δεν μιλάμε για μια απλή διακοπή μαθημάτων στη Σταυρούπολη, αυτή τη στιγμή. Δεν μιλάμε για επεισόδια. Μιλάμε για επιθέσεις φασιστικών ομάδων ενάντια σε φοιτητές και μαθητές και πρέπει η κυβέρνηση, το υπουργείο σας, να πάρει θέση. Θα περιμένουμε στη δευτερολογία σας».

Έπειτα η κ. Μακρή απάντησε ότι «Απερίφραστα καταδίκασα. Μπορεί όχι με τον τρόπο που θα θέλατε εσείς και με τις λέξεις που θα θέλατε εσείς να χρησιμοποιήσω. Και δεν χαρακτήρισε ατολμία τη δική μου δήλωση. Είμαι απλώς προνοητική ως δικηγόρος και δεν θέλω να πάρω θέση για πράγματα που δεν γνωρίζω από μέσα. Η καταδίκη μου είναι απερίφραστη και υποθέτω ότι οι κατηγορίες για συμπόρευση με τη Χρυσή Αυγή ή με κάποιους άλλους δεν έχει αποδέκτη εμένα. Είμαι σίγουρη ότι δεν το είπατε για εμένα. Αν το είπατε διευκρινίστε το και θα επανέλθω».

ΣΥΡΙΖΑ

Λίγο νωρίτερα είχε τοποθετηθεί ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «εδώ και δύο μέρες, με την κάλυψη της Χρυσής Αυγής, νεοναζί έχουν μετατρέψει λύκειο στη Σταυρούπολη σε πεδίο μάχης. Σήμερα ανενόχλητοι κατάφεραν να εκτοξεύουν ακόμα και μολότοφ εναντίον της αντιφασιστικής συγκέντρωσης, υπό τα αδιάφορα βλέμματα διμοιρίας των ΜΑΤ».

Ο κ. Ηλιόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «τα υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη απλά παρακολουθούν τους νεοναζί να μετατρέπουν σχολείο σε ορμητήριο.Η αναβάθμιση της ακροδεξιάς της πτέρυγας και η ανοχή ακόμα και της δημοσιοποίησης ονομάτων νηπίων με μεταναστευτική καταγωγή από βουλευτή της δίνει χώρο στους νεοναζί και ανοίγει το δρόμο για πιο επιθετικές ενέργειες από τη μεριά τους».

Στην συνέχεια πρόσθεσε ότι «Η ηγεσία των νεοναζί μπορεί να είναι φυλακή, το δηλητήριο όμως του ρατσισμού και του φασισμού είναι ακόμα εδώ. η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή έκρηξη νεοναζιστικής βίας. Η κοινωνία θα παλέψει και θα νικήσει ξανά τους νεοναζί, ούτε βήμα πίσω».

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ κατήγγειλε την «εγκληματική επίθεση χρυσαυγίτικων, εθνικιστικών και ναζιστικών ομάδων με ξύλα, λοστάρια, πέτρες, ακόμα και βόμβες μολότοφ, μέσα από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ενάντια σε γονείς, μαθητές και φοιτητές».

Στην συνέχεια, το ΚΚΕ σχολίασε την στάση της αστυνομίας, την οποία θεωρεί απαράδεκτη λέγοντας ότι «την ώρα της επίθεσης των φασιστικών ομάδων οι αστυνομικές δυνάμεις απωθούσαν ρίχνοντας χημικά και δακρυγόνα τους γονείς, τους μαθητές και τους φοιτητές και έκαναν πλάτη στις φασιστικές δυνάμεις» ενώ ευθύνες επιρρίπτει και στη διεύθυνση του σχολείου και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς «με την ανοχή τους το σχολείο μετατράπηκε σε ορμητήριο των φασιστών με τους μαθητές που πήγαν το πρωί να κάνουν το μάθημά τους να βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στο κτήριο».