Σε 162 αυξήθηκαν τα φαρμακευτικά σκευάσματα που παρουσιάζουν μακροχρόνια και σημαντική έλλειψη στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη νέα σχετική λίστα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Ads

Η εν λόγω λίστα έρχεται στον απόηχο των εξαγγελιών της κυβέρνησης για τα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος μέσω των γενόσημων και των ισχυρισμών της ότι η Ελλάδα έχει μκρότερο πρόβλημα σε σχέση με άλλες χώρες, την ώρα που ο κόσμος έχει επιδοθεί σε ένα ιδιότυπο «σαφάρι» για να βρει ακόμη και στοιχειώδη σκευάσματα, εν μέσω άγριας επέλασης των ιογενών λοιμώξεων.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και η επάρκεια των φαρμάκων στην Ελληνική αγορά είναι απολύτως διασφαλισμένη», έλεγε την Τετάρτη ο Θάνος Πλεύρης και συμπλήρωνε πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας ειδικά στους γονείς για να στοκάρουν φάρμακα καθώς λόγω της βιομηχανίας μας η τροφοδοσία στην αγορά είναι διασφαλισμένη».

Ωστόσο, η κυβερνητική αισιοδοξία προσέκρουσε στα στοιχεία του ΕΟΦ, τα οποία δείχνουν αύξηση των ελλείψεων, αφού στην προηγούμενη λίστα περιλαμβάνονταν 156 σκευάσματα ενώ τώρα 162.

Ads

Αναμένεται και ενημερωτική λίστα για το ποια φάρμακα έχουν την ίδια δραστική ουσία με «επώνυμα» σκευάσματα που βρίσκονται σε έλλειψη.

Ο Θάνος Πλεύρης είχε πει σχετικά, ότι «θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τον ΕΟΦ ώστε σε επώνυμα φάρμακα που παρουσιάζεται έλλειψη να γνωρίζουν οι πολίτες ποια φάρμακα αντίστοιχης δραστικής ουσίας υπάρχουν σε επάρκεια, ώστε να προμηθεύονται αυτά ως υποκατάστατα. Ανάρτηση λίστας φαρμάκων αντίστοιχης θεραπευτικής αξίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση ενημερώνονται και οι ιατροί για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να συνταγογραφούν και να προτείνουν φάρμακα αντίστοιχης δραστικής ουσίας που δεν βρίσκονται σε έλλειψη».

Η αισιοδοξία της κυβέρνησης προσκρούει και στην πραγματικότητα, με τον κόσμο, απελπισμένο από την αδυναμία να βρει ακόμη και αναλγητικά στα φαρμακεία, να αναγκάζεται να τρέχει στα επείγοντα των νοσοκομείων, διογκώνοντας την πίεση στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ αυξημένα είναι τόσο τα κρούσματα γρίπης και άλλων αναπνευστικών παθήσεων όσο και αυτά το κορονοϊού.

Μάλιστα, σε σχέση με τον κορονοϊό σημειώνεται στην έκθεση του ΕΟΔΥ πως το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για COVID-19 την εβδομάδα 52/2022 ήταν 1.519 (+22% εβδομαδιαία μεταβολή).

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως η ζήτηση φαρμάκων όπως είναι τα αντιπυρετικά ή τα εισπνεόμενα θα συνεχίσουν να έχουν αυξημένη ζήτηση που δύσκολα θα καλυφθεί αν δεν αναλάβει το υπουργείο σημαντικές πρωτοβουλίες.

Η λίστα

Στη λίστα με τα 162 σκευάσματα που βρίσκονται σε σοβαρή έλλειψη περιλαμβάνονται 71 φάρμακα κοινότητας, 20 νοσοκομειακά, 6 εμβόλια και 65 σκευάσματα αρμοδιότητας του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Ανάμεσα στα σκευάσματα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων, βρίσκονται πολύ γνωστά αντιυπερτασικά, αντιβιοτικά, ψυχιατρικά, αντιβηχικά, αντισυλληπτικά, αναλγητικά και φάρμακα για τον θυρεοειδή και την ημικρανία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΦ, τις τελευταίες μέρες υπήρξε αποκατάσταση για μόλις τέσσερα από τα παραπάνω προϊόντα.

Για πέντε εξ αυτών οι υπεύθυνοι του Οργανισμού σημειώνουν πως υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής από το εξωτερικό με ατομική παραγγελία. Για ορισμένα εξ αυτών δόθηκε εντολή για αναζήτηση στο εξωτερικό.

Για τα 7 από τα 20 νοσοκομειακά φάρμακα που λείπουν, σημειώνεται πως υπάρχει πανευρωπαϊκή έλλειψη. Ωστόσο, η έλλειψη βασικών φαρμάκων δεν είναι φαινόμενο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες ή έστω εβδομάδες.

«Δεν είναι τωρινό φαινόμενο»

Πηγές της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρουν ότι «οι ελλείψεις φαρμάκων που ταλαιπωρεί χιλιάδες πολίτες και νοσηλευόμενους ασθενείς στα Νοσοκομεία της χώρας δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Οι ελλείψεις βασικών φαρμάκων όπως η Παρακεταμόλη, καθώς επίσης και η περιορισμένη διάθεση αντιπηκτικών, εισπνεόμενων και καρδιολογικών φαρμάκων είναι δυστυχώς η καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία τους τελευταίους μήνες».

Και προσθέτουν: «Επίσης ελλείψεις εντοπίζονται σε φάρμακα που εισάγονται μέσω του ΙΦΕΤ όπως τα προωθημένα αντιβιοτικά και φάρμακα για τους αιματολογικούς ασθενείς. Οι ελλείψεις σε φάρμακα θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία των ασθενών εάν δεν υπήρχε η ευσυνειδησία των φαρμακοποιών των νοσοκομείων να τσακώνονται κάθε μέρα προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα φάρμακα με εταιρείες και τον ΕΟΦ που διαχειρίζεται το ζήτημα των ελλείψεων και των εισαγωγών που προωθεί το ΙΦΕΤ».

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί το υπουργείο Υγείας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προς τον ΕΟΦ για τη διασφάλιση επάρκειας της αγοράς σε φάρμακα και ζητά την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας για τα αποθέματα ασφαλείας από τις εταιρείες.

«Να μην υπάρχει εφησυχασμός από τον ΕΟΦ στη δήλωση μερικής επάρκειας από τις εταιρείες που είναι σύνηθες το τελευταίο διάστημα όταν γνωρίζουμε ότι αυτό οδηγεί σε ελλείψεις στην αγορά, καθώς επίσης στις αγωνιώδεις προσπάθειες των πολιτών και των φαρμακείων των νοσοκομείων στην εξεύρεση συγκεκριμένων φαρμάκων. Να τεθεί όριο στις εξαγωγές φαρμάκων προκειμένου να μην τα στερείται η εγχώρια αγορά επικαλούμενοι την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθείται. Δεν μπορεί η φαρμακευτική δαπάνη να είναι ανεξέλεγκτη. Πάνω από το κέρδος των εταιρειών προτάσσουμε την επάρκεια σε φάρμακα της ελληνικής αγοράς. Το φάρμακο είναι πολύτιμο κοινωνικό αγαθό για τη δημόσια υγεία και δεν πρέπει να στερείται από κανέναν».

Οι αιτίες

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση που επιμένει ότι η αιτία είναι «εισαγώμενη» – ενοχοποιώντας την Κίνα και την Ινδία που είναι οι μαγελύτεροι προμηθευτές φαρμακευτικών ουσιών στον κόσμο – όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες συμφωνούν, ότι η βασικότερη αιτία των ελλείψεων των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι η κερδοσκοπία, αν και δεν την χαρακτηρίζουν έτσι, όλοι, ούτε προτείνουν τις ίδιες λύσεις.

Δηλαδή, οι φαρμακοβιομηχανίες επιλέγουν να εξάγουν ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες στο εξωτερικό, όπου πωλούν ακριβότερα.

Δεν είναι τυχαίο, ότι οι μεγάλες ελλείψεις παρατηρούνται σε ευρείας χρήσης φάρμακα που σχετίζονται με τις ιογενείς λοιμώξεις και το αναπνευστικό, που βρίσκονται σε έξαρση στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, με την τιμή αυτών των φαρμάκων στην Ελλάδα να είναι όμως μακράν χαμηλότερη από το εξωτερικό.

Ελλείψεις υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όχι αναγκαστικά στα ίδια σκευάσματα. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, δεν υπάρχει αμοξυκιλλίνη, ένα από τα αντιβιοτικά που συνταγογραφούνται πιο συχνά σε παιδιά που έχουν λοιμώξεις, όπως αυτή από στρεπτόκοκκο Α, που είναι σε «άνθηση».

Υπήρξαν επίσης ελλείψεις σε φάρμακα για τον διαβήτη και για ψυχιατρικές παθήσεις.

Στη Γαλλία υπάρχει έλλειψη παρακεταμόλης, με αποτέλεσμα να μπει πλαφόν στην πώληση ανά ασθενή από τα φαρμακεία.

Το γεγονός ότι η Γαλλία είναι ένας από τους βασικούς εισαγωγής παρακεταμόλης από την Ελλάδα, τεκμηριώνει ακόμη περισσότερο τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα των ελλείψεων στην Ελλάδα. Στην Ιρλανδία υπάρχουν ελλείψεις σε πάνω από 180 σκευάσματα, ενώ ελλείψεις παρατηρούνται και στις ΗΠΑ.