Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Υγεία και την ακρίβεια άσκησε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ads

«Η μόνη ψήφος εμπιστοσύνης που θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προς τον λαό και την κοινωνία, αλλά και στις αξίες της δημοκρατίας. Μόνο αυτές οι αξίες μπορούν να στηρίξουν την επόμενη μέρα» είπε χαρακτηριστικά, καθιστώντας σαφές ότι ο ΣΤΡΙΖΑ θα καταψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο κ. Φάμελλος κάλεσε τους πολίτες να αναλογιστούν αν η πρώτη θητεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είχε θετικό πρόσημο, αν ήταν «νικηφόρα», όπως το αποτέλεσμα των εκλογών για το κόμμα. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι η διαχείριση της πανδημίας δεν ήταν νικηφόρα για την κυβέρνηση, καθώς η χώρα σημείωσε ρεκόρ στους νεκρούς σε σχέση με τον πληθυσμό της, ενώ το ΕΣΥ είναι υποστελεχωμένο.

«Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ενήμερος για την πολύ κακή κατάσταση που δημιουργήθηκε με την πανδημία, ειδικά στη Θεσσαλονίκη. Στο ΕΚΑΒ έχουμε τραγικά περιστατικά» σχολίασε ο κ. Φάμελλος. Ακολούθως αναφέρθηκε στην «αποτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ στην αντιμετώπιση της πανδημίας: Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μιλά για επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας όταν είχαμε πάνω από 37.000 θύματα, στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης, με την Πορτογαλία με τον ίδιο πληθυσμό στις 27.000! Σχεδόν 40% περισσότερες απώλειες! Αυτή είναι πράγματι αριστεία!» είπε χαρακτηριστικά.

Ads

«Δεν είναι νικηφόρο γιατί ενώ υπήρχαν δισεκατομμύρια πόρων να μην έχουμε προσωπικό στο ΕΚΑΒ και να έχουμε ανησυχητικά συχνά θανάτους ακόμα και σε καρότσες αγροτικών! Και μην χρησιμοποιείτε στρεβλώσεις του παρελθόντος ως δικαιολογία εφόσον για αυτές ευθύνονται προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ. Η ΝΔ δεν κυβερνούσε το 2012-2015 όταν ο κος Γεωργιάδης ως υπουργός Υγείας έλεγε ότι δεν θέλει η τρόικα να του πάρει τη δόξα για τις απολύσεις των γιατρών; Και σίγουρα δεν είναι νικηφόρο για την ενεργειακή κρίση ότι η Ελλάδα είχε την πιο ακριβή κιλοβατώρα στην Ευρώπη για το 2022 σύμφωνα με τη Eurostat όπως και ότι τον Μάιο του 2023, η Ελλάδα είχε ακόμη το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (10,8%) στην ΕΕ και το και το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας των νέων (24%). Ενώ στην ομιλία σας δεν υπήρχε κάποια αναφορά στους νέους και σε κάποια στρατηγική για την καταπολέμηση του brain drain. Μόνο ένα ακόμα επίδομα, το youth pass», συνέχισε.

Μιλώντας για την ακρίβεια ο κ. Φάμελλος τόνισε το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέγραψε την πρώτη θέση στην ακρίβεια το ρεύμα μέσα στο 2022, υπογραμμίζοντας πως τα νοικοκυριά υποφέρουν από τον πληθωρισμό στα τρόφιμα. «Για 15 συνεχόμενους μήνες. Πληθωρισμός απληστίας από τις επιχειρήσεις. Η επιλογή της κυβέρνησης ήταν η ακρίβεια. Αν ήταν τόσο καλός ο κ. Μητσοτάκης στην οικονομία δεν θα έπρεπε να κάνει και κάτι για τα δάνεια του κόμματός σας; Ο ΣΥΡΙΖΑ μηδένισε τα δικά του χρέη» σημείωσε.

Ο Σωκράτης Φάμελλος ανάλυσε και τι εννοεί ο πρωθυπουργός με τη λέξη «εκσυγχρονισμός» και αναρωτήθηκε:

«Είναι εκσυγχρονισμός να χάνονται ανθρώπινες ζωές σε καρότσες; Ο υπουργός Μεταφορών να μην ακούει τις επισημάνσεις για τα προβλήματα στους σιδηροδρόμους ακόμη και μέσα στη Βουλή; Είναι εκσσυχρονισμός οι υποκλοπές, να παρακολουθούνται οι υπουργοί, οι δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, πολιτικοί αρχηγοί, η ηγεσία στρατού; Να γίνεται προσπάθεια να αποδιοργανωθούν οι ανεξάρτητες αρχές; Είναι εκσυγχρονισμός ο εκβιασμός του Μαξίμου; Οι σερβιτόροι μέσα στη θάλασσα; Μια κοινωνία χωρίς συλλογικές συμβάσεις και χωρίς ΣΕΠΕ;»