Ο Σωκράτης Φάμελλος απέφυγε να σχολιάσει την πρόταση του Αλέξη Χαρίτση να προταθεί ο Χρήστος Ράμμος ως υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου.

Ads

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί δημόσια πριν συνεδριάσει για πρώτη φορά η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος μετά τις εκλογές.

Ειδικότερα, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για την πρόταση Χαρίτση απάντησε: «Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω θεσμικά και να μη βάλω καθόλου στην απάντηση οποιοδήποτε φίλτρο της άποψης μου για τον κ. Ράμμο, γιατί αυτό θα δημιουργήσει μια άλλη συζήτηση δευτερογενή που μπορεί να είναι λανθασμένη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα τοποθετηθεί για το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά νομίζω θα ήταν λάθος πριν συνεδριάσει έστω για πρώτη φορά η Πολιτική Γραμματεία να πω κάτι δημόσια εγώ».

Ads

Φάμελλος: Τα δυο σημεία για την επιλογή ΠτΔ

Στην τοποθέτηση του πάντως ο κ. Φάμελλος έσπευσε να επισημάνει δύο βασικά σημεία: πρώτον, ότι διαφωνεί με την ιδέα μιας μονοκομματικής επιλογής για την Προεδρία της Δημοκρατίας, την οποία επιτρέπει η ισχύουσα συνταγματική πρόβλεψη του άρθρου 151.
Δεύτερον, ότι αυτή η συζήτηση θα πρέπει να γίνει όχι με δημόσιους αλλά με θεσμικούς όρους.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε:

«Όμως θα βάλω κάποιες προτάσεις. Η συζήτηση αυτή δεν πρέπει να γίνει με δημόσιους όρους, αλλά με θεσμικούς. Γιατί πρέπει η πρόταση και η συζήτηση να καταλήξει σε μια πολύ καλή πρόταση υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δεύτερον, δεν συμφωνώ με μια τελική κατάληξη – αν τυχόν φτάσουμε εκεί, το λέω εκ των προτέρων – μιας μονοκομματικής επιλογής. Πάντα η επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με τις προβλέψεις του προηγούμενου Συντάγματος, έδινε μια εντολή σε εμάς να έχουμε σύνθεση, να έχουμε μια συναίνεση.
Μην αξιοποιηθεί το 151 της νέας συνταγματικής πρόβλεψης για μια μονοκομματική επιλογή.

Και το πρόσωπο και η επιλογή του Προέδρου Δημοκρατίας πρέπει να εκφράζει τις πολιτικές αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Συντάγματος. Πρέπει να αντιστοιχεί δηλαδή σε αυτό που είναι η Ελληνική Δημοκρατία.

Θα μου πείτε, λες κάτι το οποίο είναι δεδομένο; Ναι, αλλά έλα που το τελευταίο διάστημα ανησυχούμε ιδιαίτερα γι’ αυτά τα στοιχεία του κράτους δικαίου και του Συντάγματος. Αλλά δεν αφορά πρόσωπα, υποψηφιότητες, αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω».