Ο Αλέξης Τσίπρας ενώ έκανε μυστικά χλιδάτες διακοπές στις Μαλδίβες έγινε πραξικόπημα και σώθηκε με παρέμβαση των ΟΥΚ, πλοίων του ΝΑΤΟ και του εμίρη του Κουβέιτ που τον φυγάδευσαν σε θαλαμηγούς.

Ads

Δεν είναι μυθοπλασία, ούτε όνειρο δεξιάς νυκτός. Γράφτηκε και αναπαράχθηκε από «έγκυρους» δημοσιογράφους και μέσα μαζικής ενημέρωσης, χαρακτηρίζοντας το μάλιστα ως «αποκάλυψη-βόμβα».

Την αποκάλυψη έκανε πρώτος ο Γιώργος Τράγκας, γνωστός για τις «βαθιές» πηγές πληροφόρησής του, στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών. Μάλιστα, προέτρεψε θυμωμένος τον «κύριο Πρωθυπουργό να αναλογιστεί ότι η πρωθυπουργική ζωή δεν έχει μόνο χλιδή με διαμονή σε πανάκριβα θέρετρα και πούρα, αλλά έχει και βαρυσήμαντες ευθύνες».

Τη σκυτάλη της ενημέρωσης πήρε με αναλυτικότερο ρεπορτάζ η γνωστή για την εγκυρότητά της εφημερίδα Μακελειό που φυσικά το «χτύπησε» πρωτοσέλιδο.

Ads

image

Ακολούθησαν ενημερωτικές ιστοσελίδες που όφειλαν να αναπαράξουν την είδηση-αποκάλυψη-βόμβα. Liberal, thepressroom, kourdistoportocal, lykavitos.

Και βέβαια παρότι η αποκάλυψη μοιάζει απίστευτη, όπως την χαρακτήρισε, ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Άδωνις Γεωργιάδης, την κοινοποίησε στο προσωπικό του προφίλ στο Twitter.

image

Η αλήθεια που πολλές φορές χρειάζεται απλή, κοινή λογική για να προσεγγιστεί είναι ότι το πραξικόπημα στις Μαλδίβες έγινε από τις 3 έως τις 6 Φεβρουαρίου του 2018, ημέρες που ο Έλληνας πρωθυπουργός έκοβε την πίτα στο Μέγαρο Μαξίμου μπροστά στις κάμερες, επισκέφθηκε την Πάτρα για το Συνέδριο Περιφερειακής Ανασυγκρότησης και συνεχάρη τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη για την επανεκλογή του.

Επίσης, λεπτομέρεια αλλά η φωτογραφία που συνόδευσε την αποκάλυψη-βόμβα δεν είναι από τις Μαλδίβες, αλλά από τις οικογενειακές διακοπές του Αλέξη Τσίπρα το Πάσχα του 2017 στην Κέρκυρα και τότε είχαν δημοσιοποιηθεί.

Ακόμη βέβαια και να μην ξέραμε τι έκανε εκείνες τις ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας, πόσες πιθανότητες στην πραγματική ζωή να κινητοποιήθηκαν η Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών, τα πλοία του ΝΑΤΟ και ο εμίρης του Κουβέιτ για να φυγαδεύσουν σε θαλαμηγό πρωθυπουργό που κάνει τις διακοπές του; Μάλλον καμία, ακόμη και στο σινεμά.

Έτσι, τα fake news όταν προκύπτουν από τον δαίμονα της προπαγάνδας και όχι του τυπογραφείου δεν έχουν ούτε όριο, ούτε τέλος.

Ένα εικοσιτετράωρο πριν την αποκάλυψη για τις Μαλβίδες το Πρώτο Θέμα δημοσίευσε και βέβαια ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κοινοποίησε «Έρευνα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, για τις ευρωεκλογές καταγράφει ενδιαφέρουσες, έως συγκλονιστικές τάσεις του εκλογικού σώματος ενόψει της αναμέτρησης του Μαΐου…Το άκρως ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι ότι η έκθεση του ευρωκοινοβουλίου βλέπει πολύ ψηλά τη ΝΔ, εντός του στόχου της αυτοδυναμίας και συγκεκριμένα στο 39,2%. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται πολύ μακριά, στο 25%, ενώ η βασική πρόβλεψη λέει για πεντακομματική βουλή, με τη Λαϊκή Ενότητα και την Ένωση Κεντρώων να διατηρούν ισχυρές ελπίδες υπέρβασης του ορίου 3%.»

image

Η αλήθεια εδώ είναι πως το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει κάνει καμία έρευνα και δεν έχει και λόγο και ρόλο τέτοιο. Στην αντίστοιχη έκθεσή του απλά ανά χώρα αναδημοσιεύει το μέσο όρο από δημοσκοπήσεις συγκεκριμένων εταιρειών ως ενημέρωση και μόνον, χωρίς να παίρνει καμία απολύτως θέση επί της εγκυρότητας αυτών των δημοσκοπήσεων.