Την άποψη ότι οι «προβοκάτσιες» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε και η έλλειψη σεβασμού προς τον άλλο από πλευράς του ήταν ο λόγος  που καθυστέρησε η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας κι Ευρώπης, εκφράζει ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.

Ads

«Δυστυχώς υπήρχαν προβοκάτσιες και έλλειψη σεβασμού προς τον άλλο και αυτό παρέτεινε τις διαπραγματεύσεις», δηλώνει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», για να διευκρινίσει στη συνέχεια με κάθε σαφήνεια, ότι η πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μια προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ήταν μία προβοκάτσια.

«Οι άνθρωποι θα έχαναν χρήματα, οι επιχειρήσεις θα έχαναν επενδύσεις, οι τράπεζες θα έμεναν κλειστές και αυτό δεν το ήθελε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ», αναφέρει, επισημαίνοντας πως το μόνο που κατάφερε η προβοκάτσια ήταν να καθυστερήσει την απάντηση της Ελλάδας – και προφανώς όχι να αυξήσει τις πιέσεις απέναντί της, όπως ρωτάει ο δημοσιογράφος.

Κατά την άποψή του Αυστριακού καγκελάριου, η συμφωνία είναι η αρχή ενός σκληρού δρόμου και δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς, απλά έγινε το πρώτο βήμα και όποιος πιστεύει ότι αύριο θα προκύψουν παραδεισένιες συνθήκες, εξαπατά τους ανθρώπους, η κατάσταση θα είναι σκληρή.

Ads

Ο Φάιμαν, στις πρώτες χθεσινές δηλώσεις του μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, είχε ασκήσει κριτική στη Γερμανία και στις άλλες περί αυτήν χώρες για τις επιδιώξεις τους να ταπεινώσουν την Ελλάδα.