Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν, αναφερόμενος στην απόφαση να κλείσουν τα σύνορα της χώρας του και απαντώντας στις επικρίσεις της Κομισιόν, της Γερμανία, της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, δήλωσε πως «η μεμονωμένη δράση μας είναι καθαρή άμυνα».

Ads

«Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να δρα σαν γραφείο ταξιδίων και να στέλνει αλλού όλους τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα υποδέχτηκε τον τελευταίο χρόνο 11.000 πρόσφυγες, ενώ εμείς 90.000», υποστήριξε, μιλώντας σε αυστριακά μέσα, και πρόσθεσε: «Αυτό δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί».

Όπως τόνισε ο Φάιμαν η Αυστρία θα παραμείνει συνεπής στη γραμμή της και θα διατηρήσει στους 37.500 τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που έχει αποφασιστεί ως ανώτερο όριο (ή «τιμή αναφοράς») για εφέτος. «Δεν μπορούμε να υποδεχθούμε όλους τους πρόσφυγες και αυτό, ως επικεφαλής της κυβέρνησης, θα το πρεσβεύω με κάθε συνέπεια», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο καγκελάριος επαναλαμβάνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να υποδεχθεί πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες, εάν εφαρμοζόταν αναλογικά σε όλες τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ η αυστριακή ποσόστωση. «Η μεμονωμένη δράση μας είναι καθαρή άμυνα, και επίσης μία κραυγή για βοήθεια. Θέλουμε μία ευρωπαϊκή λύση, όμως υπάρχουν τόσο πολλές ανεφάρμοστες αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έχω πειστεί ότι πρέπει να δράσουμε οι ίδιοι», συμπληρώνει ο Αυστριακός καγκελάριος.

Ads

Ακόμη ο Βέρνερ Φάιμαν χαρακτήρισε «υποδειγματική» τη στάση που έχει κρατήσει η Αυστρία και ισχυρίστηκε πως αυτό δεν αναγνωρίζεται και είναι απογοητευτικό. Εξαπολύοντας επίθεση στην Κομισιόν έκανε λόγο για «σκανδαλώδη» στάση. Κριτική άσκησε και στη Γερμανία λέγοντας μεταξύ άλλων πως «δεν υποστήριξε το αυστριακό αίτημα να διαγραφούν κοινοτικές επιδοτήσεις εν μέσω της διένεξης ως προς τις ποσοστώσεις στην κατανομή των μεταναστών».

Η άνοδος της ακροδεξιάς

Σημειώνεται πως στην Αυστρία η προσφυγική κρίση έχει προκαλέσει μια δημοσκοπική έκρηξη της ακροδεξιάς, η οποία είχε ήδη αρκετά υψηλά ποσοστά. Το ακροδεξιό εθνικιστικό «Κόμμα των Ελευθέρων», σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, συγκεντρώνει πλέον ποσοστό 32%, διευρύνοντας το προβάδισμα που διατηρεί εδώ και μήνες στις δημοσκοπήσεις. Τα  δύο συγκυβερνώντα σήμερα στην Αυστρία κόμματα, το Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαϊκό, ακολουθούν με ποσοστά που υπολείπονται αρκετά εκείνου των Ελευθέρων, με το Λαϊκό Κόμμα να βρίσκεται στο 24% και οι Σοσιαλδημοκράτες στο 23%. Η άνοδος του Κόμματος των Ελευθέρων έχει ανοίξει μια ακροδεξιά ατζέντα στην Αυστρία παρασύροντας σε αυτή όλες τις πολιτικές δυνάμεις.