Δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας της Ανανεωτικής Πτέρυγας με το ΠΑΣΟΚ, αναφέρει ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στη Realnews, επισημαίνοντας πως «η απουσία συμπτώσεων και ασυμφωνιών προγραμματικού χαρακτήρα δεν επιτρέπει μια τέτοια σύγκλιση». Παράλληλα, τάσσεται υπέρ της συμπόρευσης με τους Οικολόγους ενώ για τον Δ. Παπαδημούλη δηλώνει «Διαφωνώ με τη στάση του, σέβομαι όμως τα όσα αποφάσισε. Ο ίδιος θα κρίνει τι θα πράξει στο μέλλον».

Ads

Μιλώντας στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή, ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, σε ερώτηση για τη στάση του έναντι στο ΠΑΣΟΚ και το γεγονός ότι κάποιοι σύντροφοι τους προεξοφλούν ότι τελικά εκεί θα οδηγηθούν οι Ανανεωτικοί, απαντά ότι «Δεν ετεροκαθοριζόμαστε και δεν συγκροτούμε την Δημοκρατική Ανανεωτική Αριστερά για να λειτουργήσουμε ως παραπλήρωμα της όποιας άλλης πολιτικής δύναμης. Ο πολιτικός αυτοπροσδιορισμός μας και η διακριτή μας θέση ορίζονται από τις δικές μας ξεκάθαρες θέσεις.

Οσοι επιλέγουν να μας επιτεθούν -και μάλιστα με πρόδηλο τον προσχηματικό λόγο- το πράττουν για να δικαιολογήσουν τις δικές τους τεράστιες ευθύνες για την διάσπαση της πολιτικής ενότητας του Συνασπισμού.

Δεν θα παρακολουθήσουμε συμπεριφορές που θυμίζουν άλλες εποχές. Να τους θυμίσω μόνο ποιοι κράτησαν όρθιο τον Συνασπισμό, όταν τα προηγούμενα χρόνια πολλοί έφυγαν για το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, πολίτες που επένδυσαν με την ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, αναζητούν κοινωνικές και πολιτικές διεξόδους.

Ads

Οφείλουμε να χτίζουμε γέφυρες διαλόγου και κοινής δράσης με τον κόσμο αυτό, που θα ξεκινούν από την αντίσταση, την ανατροπή και την αλλαγή των οικονομικών μέτρων και θα διεκδικούν την απόκρουση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής».

Επίσης, σε ερώτηση αν μπορεί να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση χωρίς τη σοσιαλδημοκρατία, ο κ. Κουβέλης τονίζει: «Η σύγκλιση των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, για να αποκτήσει η πολιτική ουσιαστικό προοδευτικό περιεχόμενο, προϋποθέτει συμπτώσεις και συμφωνίες προγραμματικού χαρακτήρα. Η απουσία αυτών των συμπτώσεων και συμφωνιών δεν επιτρέπει μια τέτοια σύγκλιση. Δεν αρκεί η γενική αναφορά στη σοσιαλδημοκρατία και την Αριστερά για να δικαιολογήσει πειστικά την ύπαρξη μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης». Χωρίς συγκεκριμένο δεσμευτικό και δημοκρατικό πολιτικό περιεχόμενο, η όποια συνεργασία είναι σε κοινωνικό κενό».

Ο Φ. Κουβέλης επαναλαμβάνει πως η ηγεσία του Συνασπισμού έχει τις δικές της ιδιαίτερες ευθύνες, ενώ σε ερώτηση σε ποια περίπτωση θα μπορούσε να συζητηθεί επιστροφή στο ΣΥΝ ή εκλογική συμμαχία μαζί του, απαντά:

«Η επιλογή μας είναι συγκεκριμένη. Θέλουμε να εκφράσουμε μια Αριστερά της ευθύνης, να συσπειρώσουμε δυνάμεις της εργασίας, ζωντανές δυνάμεις που διεκδικούν να βελτιώνουν τη θέση τους σε μια κοινωνία που αλλάζει. Επιλέξαμε υπεύθυνα να υπηρετήσουμε τη Δημοκρατική Αριστερά, που θέλει και ξέρει να αγωνίζεται με συγκεκριμένες θέσεις για να δίνει λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας και της χώρας, λύσεις προοπτικής, χωρίς να κλείνεται σε “ασφαλείς” απαντήσεις των περασμένων δεκαετιών. Μας αφορά η δυναμική θεώρηση των πραγμάτων και η διεκδίκηση νέων κατανομών της πολιτικής και κοινωνικής ισχύος προς όφελος των εργαζομένων.

Την απόφαση μας να αποχωρήσουμε από τον Συνασπισμό καθόρισαν αποκλειστικά η αντίθεση μας και οι διαφορές μας για την πολιτική του. Η πρωτοβουλία μας προσδιορίζεται από το περιεχόμενο της πολιτικής της Δημοκρατικής και Ανανεωτικής Αριστεράς. Αυτή η πολιτική θα καθορίζει τις ενέργειες και τις επιλογές μας. Κοιτάμε μπροστά».