Ευχαριστήρια επιστολή στη Χρυσή Αυγή έστειλε ο ακροδεξιός ηγέτης της Ουγγαρίας Βικτόρ Ορμπάν.

Ads

Πιο συγκεκριμένα ο Ορμπάν που στηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) εξέφρασε τις ευχαριστίες τους στον ευρωβουλευτή της νεοναζιστικής οργάνωσης Λάμπρο Φουντούλη, για τη στήριξη των θέσεων Ορμπάν στην ψηφοφορία που έγινε στο Ευρωκοινωβούλιο για τις παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου και των ευρωπαϊκών αξιών που τελικά οδήγησε στην ενεργοποίηση του άρθρου 7 και στην επιβολή κυρώσεων.

Το άρθρο 7 της συνθήκης της Λισαβόνας επί της ουσίας είναι ένας μηχανισμός επιβολής κυρώσεων σε χώρα μέλος της ΕΕ, μεταξύ των οποίων είναι και το προσωρινό πάγωμα στο δικαίωμα ψήφου. Το άρθρο ενεργοποιείται σε περιπτώσεις που μία χώρα μέλος παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές δικαίου. 

Στην περίπτωση της Ουγγαρίας, η Ολλανδία στο υπόμνημα που έχει συνταχθεί κατηγορούσε την πολιτική ηγεσία της χώρας πως παραβιάζει θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών της και έκανε λόγο για σοβαρά προβλήματα τόσο στην πολιτική ζωή όσο και στη δικαιοσύνη. 

Ads

Δημοσιεύοντας την επιστολή στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίασε: