Συνολικά 80 πυρκαγιές ξέσπασαν το Σάββατο και 68 την Κυριακή σε όλη τη χώρα. Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι από την προχθεσινή πυρκαγιά μεταξύ Καπανδριτίου και Βαρνάβα κάηκαν περισσότερα από 8.000 χιλιάδες στρέμματα. Προκαταρκτική εξέταση για την εξακρίβωση των συνθηκών της πυρκαγιάς σε Βαρνάβα και Μικροχώρι διενεργεί ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ν. Γύζης, αφότου εντοπίστηκε πλημμελής συντήρηση σε πυλώνες της ΔΕΗ. Υπό έλεγχο έχουν τεθεί τα μέτωπα σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, με εξαίρεση τη φωτιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στο Μικροχώρι, η οποία παραμένει υπό μερικό έλεγχο. Στο σημείο παραμένουν 30 οχήματα με 90 πυροσβέστες και 20 υδροφόρες ΟΤΑ, ώστε να αποφευχθεί η αναζωπύρωση.

Ads

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών πραγματοποίησε αυτοψία στους τόπους που εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική, το Σάββατο το μεσημέρι. Από τα στοιχεία που συνέλεξε, ενδέχεται οι πυρκαγιές στον Βαρνάβα και στο Μικροχώρι Καπανδριτίου, να οφείλονται σε πλημμελή συντήρηση πυλώνων της ΔΕΗ.

Ο εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, ώστε να αποσαφηνιστεί εάν ισχύει ή όχι η πιθανότητα αυτή. Αντίστοιχη έρευνα θα διενεργηθεί και από πραγματογνώμονα, από την πλευρά της ΔΕΗ. Ο εισαγγελέας αναμένει τα πορίσματα από τις δύο πραγματογνωμοσύνες την επόμενη εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε πως οι περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά –το Σάββατο- στη βορειανατολική Αττική ανακηρύσσονται άμεσα αναδασωτέες. «Στο πλαίσιο της σύνταξης και κύρωσης δασικών χαρτών, έχει ήδη αποτυπωθεί το μεγαλύτερο μέρος – περίπου το 80% – της Αττικής» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ads

Το υπόλοιπο 20% βρίσκεται σε στάδιο ανάθεσης και σύντομα το έργο θα έχει ολοκληρωθεί, παραδίδοντας κυρωμένους δασικούς χάρτες που θα διασφαλίζουν την προστασία των καμένων εκτάσεων από κάθε αλλαγή χρήσης, όπως παράνομες καταπατήσεις και αυθαίρετες οικοδομές, προσθέτει το υπουργείο.

Ο υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών παραμένει και σήμερα, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με αποτέλεσμα η πυροσβεστική υπηρεσία παραμένει σε ετοιμότητα.

Στο μεταξύ, δυο άνδρες 27 και 37 ετών συνελήφθησαν από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Άνω Σούλι Γραμματικού Αττικής, ενώ ήταν σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά στο Μικροχώρι και τον Βαρνάβα.

Στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, οι 2 άνδρες, θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, με την κατηγορία ο πρώτος του εμπρησμού δασικής έκτασης από αμέλεια και ο δεύτερος με την κατηγορία υπόθαλψης εγκληματία και ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης. Οι δύο κατηγορούμενοι φαίνεται να πέταξαν τσιγάρο, από το οποίο προκλήθηκε η πυρκαγιά.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”, χάθηκε πολύτιμος χρόνος καθώς η Πυροσβεστική δεν μπορούσε να βρει ελικόπτερο επειδή όλα τα εναέρια μέσα είναι καθηλωμένα εδώ και μήνες εξαιτίας του διαγωνισμού που θα αναδείκνυε την ιδιωτική εταιρεία που θα αναλάμβανε την τεχνική συντήρηση των ελικοπτέρων της.Τελικά, βρέθηκε ένα ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. που μπορούσε να πετάξει, το οποίο εστάλη στην Ανατολική Αττική, με καθυστέρηση, όμως, τουλάχιστον μισής ώρας.