Την απόσπαση δημοσίων υπαλλήλων από την ΕΕ στην Ελλάδα, προκειμένου αυτοί να συμβάλουν στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και τη βελτίωση της εισπρακτικής ικανότητας του ελληνικού κράτους προτείνει ο Γερμανός επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για την Ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκερ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σύμφωνα με δημοσίευμα της Financial Times Deutschland, ετοιμάζεται να προτείνει πρόεδρο για το ευρώ. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι απειλές αλλά και η συζήτηση περί αποκλεισμού της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ads

Ο Γερμανός επίτροπος, Γκίντερ Έτινγκερ υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Bild, ότι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης είναι να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα εξειδικευμένα στελέχη από τις άλλες χώρες της ΕΕ. Εκτιμά μάλιστα ότι οι υπάλληλοι αυτοί, που θα αποσπασθούν για κάποιο μεγάλο διάστημα, αγνοώντας ενδεχόμενες – κοινωνικές και πολιτικές- αντιστάσεις, θα βάλουν τέλος στην αδράνεια.

«Όποιος ζητεί αλληλεγγύη θα πρέπει να είναι διατεθειμένος να εκχωρεί για κάποιο διάστημα τις αρμοδιότητές του» υποστηρίζει.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, στη συνέντευξή του, ο Γκίντερ Έτινγκερ προτείνει επίσης οι υπερχρεωμένες χώρες να εκχωρούν την αρμοδιότητα κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού τους στην ΕΕ, καθώς, όπως επισημαίνει, κάτι τέτοιο θα απέτρεπε τη συσσώρευση χρέους και ελλειμμάτων. Δεν παραλείπει δε, να προσθέσει ότι οι σημαίες των υπερχρεωμένων χωρών θα πρέπει να… «κυματίζουν μεσίστια» στα κτήρια της ΕΕ.

Ads

Ο Γερμανός επίτροπος τάσσεται πάντως κατά της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα της Αθήνας είναι η αδύναμη δημόσια διοίκηση που διαθέτει.

Στο ίδιο μήκος κύμματος και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοακίν Αλμούνια απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Αυτή η περίπτωση δεν θα συμβεί ποτέ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Αλμούνια κάλεσε τις χώρες του Βορρά της ευρωζώνης να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για τις χώρες του Νότου, αλλά και τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να συνεχίσουν τις προσπάθειες ανάκαμψης. «Υπάρχουν κράτη – μέλη, κυρίως ορισμένα από τα πιο ισχυρά, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία, που έχουν την εντύπωση ότι δεν έχουν προβλήματα» δήλωσε. Ο Χοακίν Αλμούνια απηύθυνε έκκληση για μία πιο ισχυρή πολιτική αρχή για τη ζώνη του ευρώ, προσθέτοντας ότι χωρίς αυτή «η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών θα αυξηθεί».

Προειδοποιεί και πάλι το Βερολίνο

Η εκταμίευση της 6ης δόσης του πακέτου στήριξης, καθώς και η προώθηση των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, εξαρτώνται από την επιτάχυνση και τη διεύρυνση των μεταρρυθμίσεων, προειδοποίησε εκ νέου ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ. Πάντως η Ολλανδία επανέρχεται στα περί αποκλεισμού της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Μετά τις σκληρές δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, ο υπουργός Οικονομικών, υπήρξε σε δηλώσεις του πιο μετριοπαθής, τονίζοντας ότι η Ολλανδία δεν επιθυμεί τον αποκλεισμό της Ελλάδας αλλά τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Πρόεδρο για το ευρώ προτείνει ο Γιούνκερ

Οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να έχουν έναν πρόεδρο για το ευρώ, υποστηρίζει από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σύμφωνα με δημοσίευμα της Financial Times Deutschland. Η εφημερίδα, που πάντως δεν αναφέρει τις πηγές της, επισημαίνει ότι ο Γιούνκερ θα υποβάλει την ιδέα μέσα στις επόμενες ημέρες. Η πρόταση για ευρωπρόεδρο έχει την υποστήριξη της Γερμανίας και της Γαλλίας, όπως επιβεβαίωσαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, προτείνοντας μάλιστα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Γιούνκερ φέρεται έτοιμος να εγκαταλείψει την προεδρία του Eurogroup για να επικεντρωθεί στην πρωθυπουργία του Λουξεμβούργου που ασκεί από το 1995.