Την ανάγκη αντικατάστασης του σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα που εκπονήθηκε από την τρόικα με ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανοικοδόμησης, υπογραμμίζει η Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ευρω-ομάδα του Μάρτιν Σουλτς και δεύτερη δύναμη στο ευρωκοινοβούλιο απευθύνει έκκληση τόσο προς την ελληνική πλευρά όσο και προς την Ευρώπη να διαπραγματευτούν στη βάση αυτή.

Ads

Σε πολιτικό έγγραφο που υπογράφουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές τονίζουν ότι το κοινό αυτό πρόγραμμα θα πρέπει να απαντά με τον κατάλληλο τρόπο στις ανησυχίες του ελληνικού λαού και να είναι παράλληλα αποδεκτό από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους θεσμούς της ΕΕ. Τονίζουν επίσης ότι θα πρέπει να είναι αποδεκτό και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών στους οποίους είναι υπόλογοι.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Τζιάνι Πιτέλα υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δοθεί επαρκής δημοσιονομική ευελιξία στην Αθήνα προκειμένου να εφαρμόσει τις «προοδευτικές» -όπως τις χαρακτηρίζει –  μεταρρυθμίσεις με στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας, της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων.

Δίνοντας τη στήριξη του στην κυβέρνηση Τσίπρα, υπογραμμίζει ωστόσο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο σε αυτό τον «αναπόφευκτο διάλογο» με παράλληλες δεσμεύσεις από ελληνικής πλευράς για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τη φορολογική πολιτική και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ads