Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα συνεχίζει να προκαλεί πονοκέφαλο στις Βρυξέλλες, η Πορτογαλία προκαλεί πυρετό… Με τα βήματα που η Ελλάδα καλείται να κάνει για την εκταμίευση της δόσης αλλά και τα επόμενα βήματα της Πορτογαλίας, μετά την αριστερή «ανατροπή» της κυβέρνησης Κοέλιο, ασχολείται ο σημερινός Τύπος.

Ads

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», προειδοποιεί η Αυγή. «Στο παράλληλο πρόγραμμα στρέφουν το βλέμμα πρωθυπουργός και κυβέρνηση μετά τη διαφαινόμενη συμφωνία με τους δανειστές επί των προαπαιτουμένων για τη δόση των “10 + 2” δισ. εντός της εβδομάδας. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, παράλληλα με την υλοποίηση της συμφωνίας να επιταχύνουν και την εφαρμογή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης σε μια σειρά τομείς (δημόσια διοίκηση, αντιμετώπιση διαφθοράς, πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, Παιδεία, Περιουσιολόγιο, Κτηματολόγιο κ.ά.), ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη η κοινωνία και να αποτυπωθεί σ’ αυτή ένα ανεξίτηλο προοδευτικό ίχνος», γράφει η εφημερίδα.  Όπως αναφέρει επίσης, «σήμερα φτάνουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών και θα έχουν κρίσιμες συνομιλίες με την κυβέρνηση, κυρίως για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας».

«Τη Μεγάλη Δευτέρα» περιμένουν Τα Νέα. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «την επόμενη Δευτέρα περιμένει πλέον η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι έως τότε θα έχουν κλείσει οι διαφορές στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και το EuroWorking Group θα αποφασίσει την απελευθέρωση των 10+2 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση και την καταβολή της υποδόσης, που συνδέεται με τα πρώτα προαπαιτούμενα»

Ως «βίους παράλληλους» περιγράφει η Ναυτεμπορική το ότι: «σε παράλληλες τροχιές κινούνται η διαπραγμάτευση κυβέρνησης θεσμών και οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, με τους τραπεζίτες πάντως, να εκπέμπουν μήνυμα αισιοδοξίας».

Ads

«Έτοιμη να θυσιάσει περίπου 150.000 σπίτια φαίνεται ότι είναι η κυβέρνηση, προκειμένου να πάρει τη δόση των 2 δισ. ευρώ (που θα ξαναγυρίσει πίσω στους δανειστές) αλλά και τα 10 δισ. ευρώ που χρειάζονται οι τράπεζες», εκτιμά από την πλευρά της η συντηρητική Δημοκρατία.

Στο μεταξύ, «το νέο επταετές πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, που υποβλήθηκε προς έγκριση από την Κομισιόν, ξεκλειδώνει κοινοτικούς πόρους ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με στόχο τη μετάβαση της ελληνικής αγροτικής οικονομίας σε ένα ισχυρό και βιώσιμο αγροδιατροφικό μοντέλο, μπαίνει σε εφαρμογή αναπτυξιακό σχέδιο για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής», αναφέρει το ρεπορτάζ του Έθνους.

«Πορτογαλικός πυρετός στις Βρυξέλλες», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Εφημερίδας των Συντακτών. «Παρελθόν αποτελεί για την Πορτογαλία η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο. Εκτός απροόπτου, το μέτωπο της αντι-λιτότητας θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα, τον δημοφιλή πρώην δήμαρχο της Λισαβόνας. Το Κομμουνιστικό Κόμμα και το αριστερό Μπλόκο στηρίζουν», γράφει η εφημερίδα.

Τέλος με το θέμα των καταγγελιών Πανούση ασχολείται η Καθημερινή, η οποία γράφει ότι: «σοβαρότατες κατηγορίες κατά υπουργών που αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό του ότι απειλείται από άτομα που σχετίζονται με την τρομοκρατία και έχουν διασυνδέσεις με πολιτικά πρόσωπα εκτόξευσε χθες ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης». Την ίδια στιγμή η KONTRA NEWS κυκλοφορεί με τίτλο «Κακούργημα έχει διαπράξει ο Γ. Πανούσης», γράφοντας ότι «ο νόμος είναι σαφέστατος και κατηγορηματικός. Η κατοχή απόρρητων εγγράφων της ΕΥΠ και προϊόντων υποκλοπών συνιστά κακουργηματική πράξη και διώκεται αυτεπαγγέλτως».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ: