Τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού ταμείου για τη στήριξη των κρατών μελών της ευρωζώνης που το έχουν ανάγκη, αναμένεται να ανακοινώσουν οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, απορρίπτοντας την εμπλοκή του ΔΝΤ.

Ads

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Jose Barroso κλιμακώνει τις πιέσεις του ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Olli Rehn, δήλωσε ότι εντός της εβδομάδας θα πρέπει να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με ποιο τρόπο θα βοηθήσει την Ελλάδα, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί «σοβαρή αναταραχή» για το ευρώ.

Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy είναι αποφασισμένοι να επιτύχουν μια συμφωνία για την βοήθεια προς την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το μέγαρο των Ηλυσίων μετά το γεύμα των δυο ανδρών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του, ο κ. Rompuy προτίθεται να συγκαλέσει μια σύνοδο κορυφής αυτήν την εβδομάδα με τις δεκαέξι χώρες της ζώνης του ευρώ για να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως το ζήτησαν την Τρίτη η Γαλλία και η Ισπανία, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ads

Ευρωπαϊκό Ταμείο προτείνουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές

Το σχέδιο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών πρόκειται να παρουσιαστεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, θα υποστηριχτεί από τον προεδρεύων της ΕΕ, Ισπανό πρωθυπουργό Zapatero.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων των Σοσιαλιστών στο Reuters, «τo ταμείο θα μπορεί να δανειστεί χρήματα από τις αγορές χρησιμοποιώντας την εμπειρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε εκδόσεις ομολόγων. Στη συνέχεια, με τα κεφάλαια που θα έχουν συγκεντρωθεί, το ταμείο θα μπορεί να δανείσει χρήματα σε κράτη μέλη που τα χρειάζονται». Για το σχέδιο οι σοσιαλιστές ηγέτες συμβουλεύτηκαν και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Μηχανισμός στήριξης υπό όρους

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Σκάι, τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν, την Πέμπτη, τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας υπό έναν όρο: η Ελλάδα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό μόνον σε περίπτωση που δε θα είναι σε θέση να δανειστεί στις αγορές τα κεφάλαια που χρειάζεται. Στο μηχανισμό θα συμμετάσχουν όσες ευρωπαϊκές χώρες το επιθυμούν.

Επίσης, τα κράτη της ευρωζώνης θα εγκρίνουν τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο επίσης θα θέσει στη διάθεση του σχήματος τα κεφάλαια που δικαιούται η Ελλάδα.

Πιέσεις Μπαρόζο για συμφωνία για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

Ο Jose Barroso κλιμακώνει τις πιέσεις του ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο. Τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι το θέμα της Ελλάδας δεν θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, παρόλο που το θέμα δεν συμπεριλαμβάνεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη, και απηύθυνε εκ νέου έκκληση στις χώρες της ευρωζώνης να δημιουργήσουν ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα, σε περίπτωση που αυτή χρειαστεί οικονομική βοήθεια.

Ο Πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Μάρτιν Σιουλτς συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής ότι θα πρέπει να φτιαχτεί ένα «δίχτυ ασφαλείας» για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπιστεί στο εσωτερικό της ευρωζώνης. «Μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η κ. Μέρκελ θέλει την εμπλοκή του ΔΝΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει τώρα να πάρει μια ξεκάθαρη θέση», ανέφερε ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Βερχόφστατ, τονίζοντας ότι η λύση θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζοζέφ Ντολ, κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιδείξει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η οποία αποτελεί το Α και το Ω του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Ιδιαίτερα επικριτική για τη στάση της Γερμανίας εμφανίστηκε η Ρεμπέκα Χαρμς από τους Οικολόγους (Πράσινους). «Ως Γερμανίδα ντρέπομαι για την κυβέρνησή μου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύγκληση του Eurogroup

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Olli Rehn δήλωσε ότι υποστηρίζει την πρόταση για σύγκληση του Eurogroup λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να αποφασισθεί ένας μηχανισμός βοήθειας προς την Ελλάδα. Την ίδια ώρα στο Βερολίνο ένας Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν ακόμα αποφασίσει να συγκαλέσουν το Eurogroup.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εργάζεται για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης, ώστε να αποφύγει τις έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των 27 εταίρων για το θέμα της Ελλάδας στη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε χαρακτήρισε “πολύ επικίνδυνη” την προτεινόμενη έκτακτη συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν την ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ANP. Επικαλούμενο δηλώσεις του Μπαλκενέντε στο ολλανδικό κοινοβούλιο, το ANP μετέδωσε ότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός θέλει περισσότερες πληροφορίες για τους λόγους που υπάρχουν πίσω από τη συνάντηση, που ο πρόεδρος της ΕΕ
Herman Van Rompuy προσπαθεί να συγκαλέσει. Επανέλαβε επίσης την προτίμηση των Ολλανδών, αν υπάρξει ανάγκη, η Ελλάδα να υποστηριχθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Διαβάστε επίσης:
Τα γερμανικά «ναι» και «όχι»
Διαφωνία EKT – Γερμανίας για προσφυγή στο ΔΝΤ
Γαλλία: Η Γερμανία πρέπει να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς την Ευρώπη
Ανησυχεί η ΕΕ για τις αισιόδοξες προβλέψεις
Süddeutsche Zeitung: Νικητές και ηττημένοι από τη Γαλλογερμανική πρόταση