Ηπια αναδόμηση (reprofiling) του χρέους βάζουν στο τραπέζι οι ευρωπαίοι ως το  βασικό σενάριο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κρίσιμες συζητήσεις με το ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Ads

Το στίγμα έδωσε καθαρά ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, δηλώνοντας χθες το βράδυ ότι οι πιθανές εκδοχές για την ελάφρυνση του χρέους βασίζονται σε ένα reprofiling που θα μεταθέσει στο μέλλον τις αποπληρωμές χρέους και τόκων και θα επιμηκύνει τις περιόδους χάριτος.

Αποπληρωμές με «ρήτρα ανάπτυξης»

Στο πλαίσιο του ίδιου, ήπιου ανασχεδιασμού δεν απέκλεισε τη σύνδεση των αποπληρωμών με το ΑΕΠ, ήτοι την εισαγωγή μιας «ρήτρας ανάπτυξης», η οποία θα επιτρέπει στην Ελλάδα να αποπληρώνει λιγότερα όταν η οικονομία της βρίσκεται σε κάμψη και περισσότερα όταν θα υπάρχει ουσιαστική αύξηση του ΑΕΠ.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές, στο πλαίσιο αυτού του σεναρίου ο προτεινόμενος χρόνος επιμήκυνσης των δανείων θα είναι 17,5 χρόνια, δηλαδή ο μέσος όρος αποπληρωμής από 32,4 χρόνια θα φθάσει στα 50 χρόνια.

Η επιμήκυνση αυτή είναι πολύ πιο συγκρατημένη από εκείνη που ζητά το ΔΝΤ – κατά πληροφορίες βάζει τον τελικό ορίζοντα αποπληρωμής τα 70 χρόνια -, ενώ η ελληνική πλευρά φέρεται να διεκδικεί επιμήκυνση κατά 30 χρόνια.

Τι θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση

Στο ευρωπαϊκό σχέδιο εντάσσεται και η προοπτική επιβολής πλαφόν 15% του ΑΕΠ στο ετήσιο κόστος αποπληρωμών – ένα πλαφόν το οποίο, όπως μετέδωσε χθες το Reuters, θα διεκδικήσει και η ελληνική πλευρά στις συνομιλίες της Ουάσιγκτον.

Κατά το Reuters, που επικαλείται πηγές με γνώση των ελληνικών προθέσεων, η Αθήνα θα διεκδικήσει και σταθερά, αντί κυμαινόμενων, επιτόκια – πρόκειται, όμως, για μια επιδίωξη που κοινοτικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν «μάλλον δύσκολη» στην παρούσα φάση.

Τα εν λόγω σενάρια, άλλωστε, όπως όλα δείχνουν δεν θα αποτελέσουν παρά την αφετηρία μιας μακράς συζήτησης με καταληκτικό ορίζοντα ακόμη και το τέλος του χρόνου. Το μήνυμα του Βερολίνου επ’ αυτού, δια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ήταν αρκούντως καθαρό: «Όταν προκύψει ανάγκη να κάνουμε κάτι για τη βιωσιμότητα του χρέους, θα μιλήσουμε και γι αυτό», είπε. Και, κατά τη Γερμανία τουλάχιστον, η βιωσιμότητα του χρέους δεν μπορεί να «μετρηθεί» πριν κλείσει η αξιολόγηση και κριθεί η δημοσιονομική απόδοση των μέτρων που αυτή θα περιλαμβάνει…