Υπερψηφίστηκε η πρόταση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ για αναστολή των δικαιωμάτων του Γιώργου Κύρτσου ως μέλους του ΕΛΚ για έναν χρόνο λόγω των δηλωσεών του σχετικά με το «κουκούλωμα» του σκανδάλου Novartis από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ads

Ωστόσο κατά τη διαδικασία υπήρξαν σημαντικές διαρροές υπέρ του, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η διαφοροποιήση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για «εκπαραθύρωση» του Γ. Κύρτσου από το ΕΛΚ. 

Από τους 131 ευρωβουλευτές που ψήφισαν, επί συνόλου 177 του ΕΛΚ, 91 ψήφισαν υπέρ της πρότασης Βέμπερ, 29 στήριξαν τον Γιώργο Κύρτσο και 11 έκαναν αποχή. Η αναστολή δικαιωμάτων σημαίνει πως ο ευρωβουλευτής δεν ψηφίζει, δεν εκπροσωπεί, δεν αναλαμβάνει κοινοβουλευτικές εκθέσεις και εισηγήσεις για το ΕΛΚ.  

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, όπως έγραψε ο ίδιος ο Γ. Κύρτσος στο Twitter, ανέφερε στην εισήγησή του πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την αποπομπή του από το ΕΛΚ, αλλά δεν υιοθέτησε το εν λόγω αίτημα για αυτό και πρότεινε την αναστολή για ένα έτος. «Πήγα να φάω την Πέμπτη με τον Μητσοτάκη και μου ζήτησε να διαγράψω τον Κύρτσο», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr.

Ads

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στο τέλος της ομιλίας του, ο Βέμπερ έπλεξε το εγκώμιο του Γιώργου Κύρτσου και του «έκλεισε το μάτι», λέγοντας ότι κάνει καλή δουλειά και μπορεί να κρατήσει τις κοινοβουλευτικές επιτροπές στις οποίες ήδη συμμετέχει, ενώ κανονικά θα έπρεπε να του αφαιρεθούν βάσει της απόφασης.

Από την πρόταση Μητσοτάκη διαφοροποιήθηκε και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος «ζήτησε 6μηνη στέρηση δικαιωμάτων μέλους του ΕΛΚ» αντί για «εκπαραθύρωση» που ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ. 

Στον αντίποδα, η Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου ανέλαβε να εισηγηθεί την «τιμωρία» του Γ. Κύρτσου. Σε ρόλο «εισαγγελέα»  η κυρία Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, είπε ότι ο Γιώργος Κύρτσος ασκεί συνεχώς κριτική στην κυβερνητική πολιτική, η οποία έχει «πολύ καλά αποτελέσματα» στους τομείς της οικονομίας και της αντιμετώπισης της πανδημίας. Στο δεύτερο μέρος της καταδικαστικής εισήγησης της είπε ότι ο κ. Κύρτσος ποστάρει συνεχώς tweet στα οποία κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη σαν «Λουκασένκο και Στάλιν».

Στη δική του ομιλία, ο κρινόμενος ευρωβουλευτής διέψευσε τους παραπάνω ισχυρισμούς και διευκρίνισε ότι μιλούσε απλώς για «σταλινικές πρακτικές» στη διαγραφή του. «Ειμαι 70 ετών και αν είμαι πρωταθλητής στα twitter είναι γιατί ο κ. Μητσοτάκης με έχει κόψει από την τηλεόραση», είπε σύμφωνα με τις πληροφορίες του Tvxs.gr.

Αναφέρθηκε επίσης στην επιστολή του τον Μάρτιο του 2021 προς τον πρόεδρο της ΕΡΤ κ. Ζούλα για τον αποκλεισμό του από το δημόσιο κανάλι. «Και όλα αυτά έγιναν  πολύ πριν την υπόθεση Novartis, όταν άρχισα απλώς να ζητώ τη βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών λόγω πανδημίας», υπογράμμισε.

Ο κ. Κύρτσος αναφέρθηκε αναλυτικά στην υπόθεση Novartis όπως και στη δίωξη της κυρίας Ελένης Τουλουπάκη και των δημοσιογράφων που ερευνούσαν το σκάνδαλο και στο τέλος της ομιλίας του χειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους. Οι 29 ψήφοι υπέρ του και οι 11 αποχές  είναι ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, σε μια ομάδα όπου θεωρείται σημαντικό προσόν η υπακοή στη γραμμή της ηγεσίας.

«Το χειροκρότημα των συναδέλφων ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, στο τέλος της ομιλίας μου για την πρόταση αναστολής των δικαιωμάτων μου, σαν μέλος του ΕΛΚ, για ένα χρόνο, ήταν για μένα η μεγαλύτερη πολιτική και ηθική ικανοποίηση. Όπως και τα καλά λόγια του Βέμπερ για τη δουλειά μου στο Ευρωκοινοβούλιο», σχολίασε ο Γ. Κύρτσος μετά το τέλος της διαδικασίας με ανάρτησή του στο Twitter. 

Οι αναρτήσεις του Γ. Κύρτσου