Ψήφισμα το οποίο, προτρέπει, μεταξύ άλλων, στον περιορισμό των δραστηριοτήτων της FRONTEX στην Ελλάδα, εξαιτίας των καταγγελιών για παραβιάσεις των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών από τις ελληνικές αρχές, υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη.

Ads

Την επίμαχη διάταξη, καταψήφισαν στο πλαίσιο ονομαστικής ψηφοφορίας, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ  αλλά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υπερψήφισε το σύνολο του ψηφίσματος σχετικά με τα ευρήματα της Ομάδας Εργασίας της αρμόδιας Επιτροπής του Κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα να «περάσει» με μεγάλη  πλειοψηφία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει επίσης στην επίμαχη παράγραφο «σοβαρή ανησυχία για τις βαριές και επίμονες καταγγελίες κατά των ελληνικών αρχών σε σχέση με επαναπροωθήσεις και βία κατά μεταναστών». Η Frontex θα πρέπει να περιορίζει και να αναπροσαρμόζει τις δραστηριότητές της στην παρακολούθηση όταν ένα κράτος μέλος δεν είναι σε θέση να σεβαστεί τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, αναφέρεται σχετικά.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 366 ψήφους υπέρ, 154 κατά και 15 αποχές, ενώ μειοψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ Αν Μισέλ Ασημακοπούλου,  Μανώλης Κεφαλογιάννης, Μαρία Σπυράκη, που ήταν παρόντες την ώρα της ψηφοφορίας στην αίθουσα.

Ads