Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας / European Anti-Violence Network, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου Τσιάρα για τη συνεπιμέλεια.

Ads

«Το Νομοσχέδιο παραβιάζει νομικά δεσμευτικά κείμενα όπως η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2012/29/ΕΕ για τα Δικαιώματα των Θυμάτων της Ενδοοικογενειακής Βίας και η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή και συνεχίζει:

«Το νομοσχέδιο αδιαφορεί για: 1) Το συμφέρον του παιδιού, το οποίο δεν εξετάζεται για κάθε παιδί ατομικά αλλά ορίζεται ότι για ΌΛΑ τα παιδιά είναι μόνο η παρουσία και των δύο γονέων στη ζωή του παιδιού. Επιβάλει ως κανόνα την «από κοινού και εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας» για ΌΛΑ τα παιδιά που οι γονείς τους δεν συμβιώνουν. 2) Τη βούληση και την γνώμη του παιδιού: παρότι το νομοσχέδιο εισάγει πληθώρα υποχρεωτικών εξωδικαστικών διαδικασιών (ιδιωτικά συμφωνητικά, διαμεσολαβήσεις) πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το δικαστήριο, η γνώμη του παιδιού δεν προβλέπεται να ζητείται σε καμία από αυτές, παρά μόνο αν η υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο».

Παράλληλα, «το νομοσχέδιο εκθέτει τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας (παιδιά και μη κακοποιητικό γονέα, συνήθως μητέρες) σε μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτόν στον οποίο ήδη βρίσκονται», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.