Πρόστιμο ύψους 9.000 ευρώ υποχρεούνται να πληρώσει η Ελλάδα σε μαθητή, επειδή το σχολείο του απέρριψε αίτημα των γονιών του για απαλλαγή από τα θρησκευτικά.

Ads

Όπως ενημέρωσε μέσω ανάρτησης ο δικηγόρος του παιδιού Βασίλης Σωτηρόπουλος, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ενέκρινε τον φιλικό διακανονισμό για το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, χωρίς να δικάσει την ουσία της υπόθεσης.

Όπως θυμίζει ο ίδιος σχετικά με την υπόθεση, το Α’ Λύκειο Γέρακα αρνήθηκε να απαλλάξει τον μαθητή από τα Θρησκευτικά, επειδή οι γονείς του κατέθεσαν δήλωση χωρίς να μνημονευόσουν ότι «δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος», όπως επέβαλε η εγκύκλιος του Υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου. Είχε μόλις εκδοθεί η απόφαση της Αρχής Προατασίας Δεδομένων 28/2019 που απαγόρευε να γράφεται το μη-θρήσκευμα. Έτσι το παιδί δεν έλαβε απαλλαγή για το πρώτο τετράμηνο.

«Στη συνέχεια προσβάλαμε δικαστικά την άρνηση του σχολείου, αλλά το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών άργησε να εκδώσει την απόφαση και δικαίωσε τον μαθητή στο τέλος του Ιανουαρίου 2020, όποτε έλαβε τελικά απαλλαγή για το υπόλοιπο σχολικό έτος. Ενδιαμέσως προσφύγαμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που το ίδιο πρότεινε φιλικό διακανονισμό 9.000 ευρώ που αποδέχθηκε η Κυβέρνηση για να μην προχωρήσουμε σε δίκη.».

Ads

Ο ίδιος προσθέτει, ότι «η Ελλάδα δεν προσφέρει εναλλακτικό ισότιμο μάθημα για παιδιά που απαλλάσσονται από τα θρησκευτικά και επειδή παρά τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων το Υπουργείο Παιδείας και το ΣτΕ εμμένουν να επιβάλλουν στους γονείς να αιτούνται απαλλαγή μόνο “για λόγους θρησκευτικής συνείδησης”, αντίθετα φυσικά στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων».