Ιστορικό ψήφισμα για τα δικαιώματα των γυναικών πέρασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη, με το οποίο καλεί το Συμβούλιο της Ε.Ε. να συμπεριλάβει τη σεξουαλική και υγειονομική περίθαλψη και το δικαίωμα στην άμβλωση στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Ads

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 336 ψήφους υπέρ, έναντι 163 κατά και 39 αποχές.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν την τροποποίηση του άρθρου 3 του Χάρτη, και καλούν την Πολωνία και τη Μάλτα να καταργήσουν τους νόμους που απαγορεύουν ή περιορίζουν την άμβλωση.

Επί τούτου, ζητούν την μόνιμη τροποποίηση του άρθρου ούτως ώστε να αναφέρεται εφεξής ότι «κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματός του και στην ελεύθερη, εν επιγνώσει, πλήρη και καθολική πρόσβαση στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα, καθώς και σε όλες τις συναφείς υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης χωρίς διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση».

Ads

Για να αλλάξει όμως οριστικά η Συνθήκη της Ένωσης απαιτείται η έγκριση και των 27 χωρών-μελών, με την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Μάλτα και την Σλοβακία να παραμένουν αρνητικές.

Παρόλα αυτά, το κείμενο παροτρύνει τα κράτη μέλη να αποποινικοποιήσουν πλήρως την άμβλωση σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ του 2022, καθώς και να άρουν  τα εμπόδια στην άμβλωση.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι οι μέθοδοι και οι διαδικασίες αμβλώσεων θα πρέπει να αποτελούν υποχρεωτικό μέρος του προγράμματος σπουδών για τους γιατρούς και τους φοιτητές ιατρικής.

Επίσης, επισημαίνει ότι θα πρέπει να διατίθενται ασφαλείς και δωρεάν μέθοδοι και προμήθειες αντισύλληψης, καθώς και συμβουλές οικογενειακού προγραμματισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στην κάλυψη των ευάλωτων ομάδων, επισημαίνοντας ότι οι γυναίκες σε συνθήκες φτώχειας επηρεάζονται δυσανάλογα από νομικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς και πρακτικούς φραγμούς και περιορισμούς στην άμβλωση, καλώντας τα κράτη-μέλη να άρουν αυτούς τους φραγμούς.