Η τρόικα έθεσε σε κίνδυνο τη διαφάνεια και τη δημοκρατική λογοδοσία και εμπόδισε την εθνική «οικειοποίηση» των οικονομικών μεταρρυθμίσεων σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρο, αναφέρει το ψήφισμα της κοινοβουλευτική επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής που ενέκριναν οι ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο. Συγκεκριμένα, η αρμόδια επιτροπή ενέκρινε την έκθεση με 31 ψήφους υπέρ, 10 κατά και δύο αποχές.

Ads

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι οι προκλήσεις που αντιμετώπισε η τρόικα ήταν «τεράστιες» και υποστηρίζεται ότι επιτεύχθηκε ο άμεσος στόχος της αποφυγής της άτακτης χρεοκοπίας.

Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές θεωρούν «λυπηρό» το γεγονός ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αποτελούν τον αποδιοπομπαίο τράγο των δυσμενών επιπτώσεων της τρόικας. Επιπλέον, σημειώνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών είναι αυτοί που φέρουν την πολιτική ευθύνη για τις ενέργειες της τρόικας. Ειδικότερα τους ασκείται κριτική επειδή «απέτυχαν να δώσουν σαφείς και συνεκτικές πολιτικές κατευθύνσεις στην Επιτροπή όσον αφορά τους στόχους που ζητήθηκε από τις τέσσερις χώρες να πετύχουν σε αντάλλαγμα της οικονομικής βοήθειας».

Σε ό, τι αφορά τα εσωτερικά ζητήματα της τρόικας, στα πορίσματα της έκθεσης αναφέρεται: «Τα τρία ανεξάρτητα θεσμικά όργανα της τρόικας είχαν μια άνιση κατανομή των ευθυνών μεταξύ τους, διαφορετικές εντολές, καθώς και δομές διαπραγμάτευσης και λήψης αποφάσεων με διαφορετικά επίπεδα ευθύνης. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συντέλεσαν στην απουσία του κατάλληλου ελέγχου και της απαραίτητης δημοκρατικής λογοδοσίας στο σύνολό της».

Ads

Επίσης, επισημαίνεται ότι τα εθνικά κοινοβούλια ήταν πολύ συχνά ανίσχυρα. «Όταν ζητήθηκε η γνώμη τους, τα εθνικά κοινοβούλια βρέθηκαν αντιμέτωπα με την επιλογή μεταξύ του χρέους τους και της αποδοχής μνημονίων που ήταν προϊόντα διαπραγμάτευσης μεταξύ της τρόικας και των εθνικών αρχών», αναφέρεται στο κείμενο, στο οποίο προστίθεται ότι θα πρέπει να θεσπιστούν ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για την εξασφάλιση του κατάλληλου δημοκρατικού ελέγχου των εκάστοτε μέτρων.

Η τρόικα δέχεται κριτική και για το γεγονός ότι υιοθέτησε την ίδια προσέγγιση προς όλες τις χώρες με πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς να λάβει δεόντως υπόψη της τις διαφορετικές συνθήκες σε κάθε χώρα.

Επιπροσθέτως, η τρόικα επικρίνεται για την αποτυχία της να προβεί σε διόρθωση των συστάσεών της, όταν αυτές αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές ή βασισμένες σε λανθασμένες υποθέσεις, όπως στην περίπτωση που οι προβλέψεις σχετικά με την ανάπτυξη δεν υλοποιήθηκαν και οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές αποδείχθηκαν μεγαλύτεροι από τους αναμενόμενους.

Τα πορίσματα και οι συστάσεις της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής θα πρέπει τώρα να τεθούν σε ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της συνόδου ολομέλειας του Μαρτίου, μαζί με τα πορίσματα παράλληλης έκθεσης που συνέταξε και ενέκρινε ήδη η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Την έκθεση σχετικά με τις δραστηριότητες της τρόικας συνέταξαν ο Othmar Karas (ΕΛΚ, Αυστρία) και ο Liem Hoang-Ngoc (Σοσιαλιστές, Γαλλία).