Το αγροτικό ζήτημα δεν παίρνει καλή τροπή για την κυβέρνηση, ανεξαρτήτως του εάν τα τρακτέρ θα κόψουν ή δεν θα κόψουν τελικά τη χώρα στα δύο. Είτε κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους (κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί, σε πρώτο χρόνο, αύριο Τρίτη), είτε τα μπλόκα αραιώσουν και εν τέλει εκφυλιστούν, τα μηνύματα που εκπέμπουν οι αγρότες προς την κυβέρνηση δείχνουν ρήγμα εμπιστοσύνης.

Ads

Πρόκειται για ένα ρήγμα με δυνάμει σοβαρό εκλογικό κόστος, πιθανότητα που αναγνωρίζουν και σταθμίζουν και στο Μαξίμου. Στελέχη που βρίσκονται στον στενό πυρήνα του πρωθυπουργού εντοπίζουν κρίσιμα λάθη και ολιγωρίες στη διαχείριση του αγροτικού που μπορεί να επιφέρουν κόστος.

Βασική ολιγωρία που ομολογείται από τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη ήταν η μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση κεντρικών εξαγγελιών μετά την καταστροφή στη Θεσσαλία – από την στοιχειώδη ρύθμιση για να μην κόβεται το ρεύμα στους πλημμυροπαθείς αγρότες έως την καταβολή των αποζημιώσεων.

Ως κρίσιμο λάθος καταγράφεται επίσης η αρχική εμπρηστική στάση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη που μίλησε για πολιτικά υποκινούμενες κινητοποιήσεις και κατάφερε να ξεσηκώσει οργή ακόμη και από την πλευρά των γαλάζιων αγροτοσυνδκαλιστών.

Ads

Εδώ, πλην των άλλων, θεωρείται ότι υποτιμήθηκε και μια ακόμη παράμετρος που διαφοροποιεί τη φετινή κάθοδο των τρακτέρ στους δρόμους από εκείνες του παρελθόντος – το γεγονός ότι με μεγάλη πλειοψηφία η κοινή γνώμη βρίσκεται στο πλευρά των αγροτών. Ολες οι μετρήσεις που αναλύουν στο Μαξίμου δίνουν υποστήριξη προς τους αγρότες σε ποσοστά άνω του 60%, γεγονός που ακυρώνει και οποιαδήποτε σκέψη για αξιοποίηση του εργαλείου του κοινωνικού αυτοματισμού.

Εξ ου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγήκε ο ίδιος μπροστά, τόσο με τις εξαγγελίες των (πενιχρών) μέτρων στήριξης όσο και με αλλεπάλληλες πυροσβεστικές παρεμβάσεις, για να κρατήσει ανοιχτές τις γέφυρες με τον αγροτικό κόσμο. Ακόμη και χθες, δε, μετά την απόρριψη των τελευταίων εξαγγελιών του από τους αγρότες, στην εβδομαδιαία ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι για την κυβέρνηση «δεν υπάρχει αγροτικό μέτωπο». «Το μόνο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής», έγραψε.

Παραμένει ωστόσο αμφίβολο εάν η τακτική του κατευνασμού θα αποδώσει καθώς παράλληλα με την αναγνώριση των δικαίων των αγροτών η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαμηνύει πως ό,τι ήταν να δοθεί δόθηκε και ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για άλλα άμεσα μέτρα.

Παρ’ ότι, δε, τα περισσότερα γαλάζια στελέχη προσδοκούν εκτόνωση των κινητοποιήσεων σύντομα, δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι ακόμη κι εάν φύγουν τα μπλόκα, το ρήγμα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους αγρότες είναι πιθανό να μείνει.

Κοινώς, φοβούνται ότι μετά το τραύμα που υπέστη στη βάση των συντηρητικών ψηφοφόρων η ΝΔ με τον γάμο των ομοφύλων μπορεί τώρα να αντιμετωπίσει πρόσθετο πολιτικό κόστος σε μια κοινωνική ομάδα που την στήριξε μαζικά στις τελευταίες εκλογές, τους αγρότες.

Οι ανησυχίες αυτές προφανώς εστιάζουν στις επικείμενες ευρωεκλογές και το πιθανό τίμημα που μπορεί να καταβάλει εκεί η ΝΔ, ενώ είναι ακόμη πιο έντονες σε ό,τι αφορά την πλημμυροπαθή Θεσσαλία όπου πολλοί φοβούνται μια επανάληψη της ανατροπής των αυτοδιοικητικών εκλογών. Κατά τις πληροφορίες, μάλιστα, ειδικά για τη Θεσσαλία οι τελευταίες κυλιόμενες μετρήσεις δείχνουν τάση ανόδου στα ποσοστά τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου.