Στο τραπέζι της Κουμουνδούρου βρίσκεται το ενδεχόμενο αποπομπής του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των αντιδράσεων που ξεσήκωσε η δήλωση του ότι αν μια γυναίκα «πάρει  έναν σατράπη, ο οποίος την κακοποιεί, και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της».

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, του TVXS, το κύμα των εσωτερικών αντιδράσεων δεν κάμφθηκε από την προσπάθεια του τηλεπαρουσιαστή  να πείσει ότι ο σεβασμός που τρέφει για τις γυναίκες είναι αδιαμφισβήτητος. Ο ίδιος, μάλιστα, έκανε λόγο για «κοπτοραπτική».

Η αξιωματική αντιπολίτευση πιέζεται και από τα άλλα κόμματα του προοδευτικού τόξου. Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «προκαλεί εντύπωση πως μπορούν να συνυπάρχουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο η Σοφία Μπεκατώρου, που πρωτοστάτησε στο κίνημα metoo, και ο Δημήτρης Παπανώτας που συμμερίζεται την άποψη πως “αν μια γυναίκα πάρει έναν σατράπη, ο οποίος την κακοποιεί και κάθεται και το ανέχεται, πρόβλημα της».

Τον σάλο που ξεσήκωσε με τις δηλώσεις του για τη κακοποίηση των γυναικών ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπανώτας, σχολίασαν παράγοντες του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ads

«Προκαλεί εντύπωση πως μπορούν να συνυπάρχουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο η Σοφία Μπεκατώρου, που πρωτοστάτησε στο κίνημα Με too, και ο Δημήτρης Παπανώτας που συμμερίζεται την άποψη «αν μια γυναίκα πάρει ένα σατράπη . ο οποίος την κακοποιεί και κάθεται και το ανέχεται, πρόβλημά της», ανέφεραν.

H Εφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι «οι απόψεις αυτές δεν είναι νέες στον δημόσιο λόγο, έρχονται από πολύ παλιά. Στην Ελλάδα, που για όσους δεν βλέπουν πρόβλημα, να τους ενημερώσω ότι είναι ουραγός στον δείκτη ισότητας των φύλων. Αυτές οι απόψεις αναπαράγουν τα πατριαρχικά στερεότυπα που είναι βαθιά ριζωμένα στην ελληνική κοινωνία».

Εν τω μεταξύ, με ανάρτηση του στο X, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς Κωστής Καρπόζηλος ζητά την παραίτηση ή την αποπομπή του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.