Η τελευταία εβδομάδα της – ούτως ή άλλως υποτονικής και θολής – προεκλογικής εκστρατείας έχει κοινή και πολύ συγκεκριμένη στόχευση για όλα τα κομματικά επιτελεία: την συμμετοχή και τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Ads

Το ύψος της αποχής είναι η υπ’ αριθμόν ένα άγνωστη μεταβλητή για όλους – μια μεταβλητή, που μπορεί να βγάλει πολιτικές εκπλήξεις το βράδυ της Κυριακής. Τα μηνύματα που στέλνουν στα κόμματα οι δημοσκόποι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικά και συνοδεύονται από την προειδοποίηση ότι η αποχή μπορεί να κινηθεί σε επίπεδα-ρεκόρ.

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Prorata το ποσοστό εκείνων που δήλωσαν ότι είναι πολύ πιθανό να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές ήταν 66%, ενώ σε έρευνα της Opinion Poll στο ερώτημα «πόσο πιθανό είναι να απέχετε από τις ευρωεκλογές» το 77% απάντησε «λίγο» ή «καθόλου». Όμως οι δημοσκόποι επισημαίνουν ότι η αποχή μπορεί να υποεκτιμάται στις μετρήσεις διότι, πολύ απλά, όσοι απορρίπτουν την πολιτική και την εκλογική διαδικασία πιθανότατα δεν απαντούν και δεν καταγράφονται και στις μετρήσεις.

Τούτου δοθέντος, το βασικό ερώτημα είναι ποιους ευνοεί και ποιους πλήττει ενδεχόμενη υψηλή αποχή, ίσως και υψηλότερη από το ρεκόρ του 2009 (47,5%). Η συμβατική απάντηση λέει πως είθισται να ευνοείται το πρώτο κόμμα, όμως εν προκειμένω δεν θεωρείται δεδομένο το όφελος για την Νέα Δημοκρατία. Όπως λέει στο tvxs.gr έμπειρος δημοσκόπος «εάν η αποχή έχει χαρακτήρα στάσης διαμαρτυρίας και αποδοκιμασίας της κυβέρνησης, τότε η ΝΔ μπορεί να είναι η χαμένη και όχι η κερδισμένη».

Ads

Ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος είπε, επίσης, την περασμένη εβδομάδα πως μέχρι πριν από δέκα ημέρες το μεγάλο πρόβλημα από την «πρόθεση αποχής» το είχε όντως η Νέα Δημοκρατία. Τώρα όμως διαπιστώνει ότι η αποχή ομογενοποιείται σχετικά και επηρεάζει και τα υπόλοιπα κόμματα.

Μια ακόμη παράμετρος που βάζουν στο τραπέζι οι αναλυτές είναι πως στην υψηλή αποχή αντιστέκονται συνήθως τα κόμματα που έχουν ισχυρές συσπειρώσεις και ισχυρούς κομματικούς μηχανισμούς. Εδώ, έχουν προβάδισμα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και μπορεί να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει την λιγότερο συμπαγή κομματική βάση και πιο χαλαρό κομματικό μηχανισμό. Μειονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι επίσης το γεγονός ότι πιο ισχυρή πρόθεση συμμετοχής δείχνουν οι μεγαλύτερες ηλικίες ενώ πιο επιρρεπείς στην αποχή είναι οι νεότεροι στους οποίους απευθύνεται κυρίως ο Στέφανος Κασσελάκης.

Το δεύτερο μέτωπο που ρίχνουν το βάρος τους τα κόμματα στην τελική εκλογική ευθεία είναι η αδιευκρίνιστη ψήφος, ήτοι η δεξαμενή των αναποφάσιστων. Σύμφωνα με την χθεσινή δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα» το 5,5% των αναποφάσιστων δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει, ενώ μεταξύ εκείνων που λέμε πως θα πάνε στην κάλπη φαίνονται να έχουν προβάδισμα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Το 25,7% των αναποφάσιστων λέει πως προβληματίζεται μεταξύ ΠΑΣΟΚ ή άλλου κόμματος, το 20,6% δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΝΔ ή άλλο κόμμα και το 15,4% ΣΥΡΙΖΑ ή άλλο κόμμα.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για το ΚΚΕ είναι 9,7% και για την Ελληνική Λύση 17,7% και ακολουθούν Πλεύση Ελευθερίας (14,8%), οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου (8.,8%), η Νέα Αριστερά (6,8%), το ΜέΡΑ25 (5,3%) η Νίκη (4,1%) και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου (2,5%).