Καμία εμπιστοσύνη από τους Έλληνες σε Ευρώπη, κυβέρνηση κόμματα και κοινοβούλιο καταδεικνύει το ευρωβαρόμετρο που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Ads

 
Ειδικότερα το 90% των Ελλήνων δηλώνει πως «δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση», το 89% πως «δεν εμπιστεύεται το κοινοβούλιο». Στα κόμματα έχει εμπιστοσύνη μόνο το 4% των Ελλήνων (16% των Ευρωπαίων), ενώ το 80% δεν εμπιστεύεται την Ε.Ε. (60% των Ευρωπαίων).
 
Παράλληλα το 68% των Ελλήνων εκτιμά πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα σχετικά με την ανεργία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ ανέρχεται στο 55%. Σημειώνεται πως το ποσοστό στην Ελλάδα παρουσιάζει μείωση κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο.
 
Ένα επίσης 68% (αύξηση κατά 7%) δηλώνει πως η κατάσταση τους δεν τους επιτρέπει να σχεδιάσουν το μέλλον. Στην ΕΕ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 35%.
 
«Κακή» χαρακτηρίζει την κατάσταση της εθνικής οικονομίας το 98% των Ελλήνων και το 72% των πολιτών στην Ε.Ε. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την κατάσταση του νοικοκυριού τους, το 78% των Ελλήνων και το 35% των πολιτών στην Ε.Ε. θεωρούν ότι τα πράγματα είναι «άσχημα».
 
Τα ποσοστά για την κατάσταση της εθνικής οικονομίας είναι ίδια και για την Κύπρο ενώ η στην Πορτογαλία 96% την θεωρούν κακή, έναντι 4% που την θεωρούν καλή, και στην Ισπανία, μόλις το 1% θεωρεί καλή την οικονομική κατάσταση και το 99% κακή. Στην Ιταλία και την Ιρλανδία η αποτίμηση είναι ανάλογη. Και στις δύο χώρες το 93% θεωρεί κακή την κατάσταση και το 7%την θεωρεί καλή.
 
«Κακή» χαρακτηρίζει την επαγγελματική του κατάσταση το 58% των Ελλήνων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους Ευρωπαίους διαμορφώνεται σε 30%.
 
Σχετικά με τους επόμενους 12 μήνες το 62% των Ελλήνων εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθεί (βελτίωση 14% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο), όταν στην Ε.Ε. μόνο το 11% εκφράζει ανάλογη άποψη (βελτίωση 6% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση).
 
Ως βασικότερα προβλήματα στην Ελλάδα αναγνωρίζονται η ανεργία (65%) και η οικονομική κατάσταση (49%). Στην ΕΕ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 51% και 33%. Σε προσωπικό επίπεδο οι Έλληνες θεωρούν ότι τα κύρια ζητήματα που τους απασχολούν είναι η οικονομική κατάσταση (31% – 18% στην Ε.Ε.), οι υψηλοί φόροι (30% – 16% στην Ε.Ε.), η ανεργία (27% – 22% στην Ε.Ε.) και η ακρίβεια (28% – 41% στην ΕΕ).
 
Οι Έλληνες είναι εκείνοι που αισθάνονται λιγότερο Ευρωπαίοι από τους «27», ακολουθούμενοι από τους Κυπρίους. Στην ερώτηση «εάν αισθάνεστε ευρωπαίος πολίτης», οι Έλληνες δίνουν τα λιγότερα «ναι» με 44%. Αμέσως προηγουμένως βρίσκονται οι Κύπριοι, με μόνο 45%. Τρίτοι είναι οι Βρετανοί με 48% «ναι». Αντιθέτως, οι υπόλοιπες χώρες του Νότου της Ευρωζώνης βρίσκονται στην ίδια ερώτηση πάνω από το μέσο όρο των «27» (περίπου 60%).
 
Υπέρ του ευρώ τάσσεται το 51%. Η στήριξη στο κοινό νόμισμα είναι μεγαλύτερη σε τέσσερις από τις πέντε χώρες που προσχώρησαν τελευταίες στην Ευρωζώνη (Εσθονία, Μάλτα, Σλοβενία και Σλοβακία).
 
Το εαρινό τακτικό Ευρωβαρόμετρο του 2013 πραγματοποιήθηκε μέσω προσωπικών συνεντεύξεων από τις 10 έως τις 26 Μαΐου. Συνολικά, ερωτήθηκαν 32.694 άτομα σε 27 κράτη μέλη της ΕΕ και στις υποψήφιες χώρες.