Για έκτη φορά έρχεται στην ατζέντα του συμβουλίου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (JAI), που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, η μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του κοινοτικού δελτίου «Europolitique», κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, η αρμόδια Επίτροπος, Σεσίλια Μάλμστρομ, θα παρουσιάσει στους υπουργούς την τελευταία έκθεση των υπηρεσιών της σχετικά με τη μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου στην Ελλάδα. Αυτή η έκθεση δείχνει την ύπαρξη επίμονων διοικητικών προβλημάτων, καθώς και ανησυχητικών συνθηκών κράτησης στην περιοχή του Έβρου.

Ads

 
Το «Europolitique» τονίζει ότι η Αθήνα καλείται ειδικότερα να αναμορφώσει τις διαδικασίες παροχής ασύλου, να δημιουργήσει ένα ειδικό κέντρο υποδοχής, ταυτοποίησης και εξακρίβωσης των στοιχείων των μεταναστών, καθώς και να βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής για όσους αιτούνται άσυλο και για τα πιο ευάλωτα άτομα, όπως είναι τα παιδιά.
 
Για το ίδιο θέμα το κοινοτικό δελτίο, «Agence Europe» αναφέρει σε άρθρο του ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει ένα μεγάλο τμήμα των συζητήσεων στο Συμβούλιο, καθώς, εκτός από «κακός μαθητής» της ευρωζώνης είναι και «κακός μαθητής» στο ζήτημα της παροχής ασύλου και της διαχείρισης της μετανάστευσης. Σημειώνεται, ότι ως γειτονική χώρα της Τουρκίας, η Ελλάδα αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου των παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη. Το άρθρο αναφέρει, επίσης, ότι οι εταίροι της χώρας είναι ανήσυχοι εξαιτίας της βραδύτητας με την οποία προχωρεί στη νομιμοποίηση των αιτούντων άσυλο, αλλά και εξαιτίας των ελλείψεων που παρατηρούνται στο επίπεδο της υποδοχής των μεταναστών. Επίσης αναφέρεται ότι υπάρχει ανησυχία και όσον αφορά τη φύλαξη των συνόρων παρά τους σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους, που έχουν χορηγηθεί και που χορηγούνται ακόμα στην Ελλάδα γι’ αυτόν το σκοπό.
 
Η «Agence Europe» αναφέρει, επίσης, ότι η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει κάποια πρόοδο σε τομείς όπως οι υποδομές των κέντρων υποδοχής των αιτούντων άσυλο και η επαναπροώθηση των μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, εκούσια ή όχι. Η ίδια έκθεση, ωστόσο, υπογραμμίζει και μία σειρά από σκοτεινά σημεία, ιδιαίτερα στην περιοχή του Έβρου, για την οποία ζητά από τις ελληνικές αρχές να θέσουν σε εφαρμογή επειγόντως ένα πρόγραμμα δράσης προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής και ζωής των μεταναστών. Όλες αυτές οι συστάσεις αναμένεται να συζητηθούν από τους υπουργούς σήμερα.
 
Σημειώνεται, τέλος, ότι σήμερα θα συζητηθεί επίσης μία ιδέα της δανικής προεδρίας, η οποία αφορά την επέκταση των αρμοδιοτήτων της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, ώστε να καλύπτει και θέματα μετανάστευσης.

image

«Ανοικτά σαν πόρτα αχυρώνα τα ελληνικά σύνορα»
 
Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιντερ κατηγόρησε σήμερα την Ελλάδα για ανικανότητα στην εφαρμογή των απαιτούμενων ελέγχων για τους μη νόμιμους μετανάστες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «τα ελληνικά σύνορα είναι ανοικτά σαν πόρτα αχυρώνα».
 
«Η πίεση επί της Ελλάδας πρέπει να αυξηθεί… Δεν μπορεί ένα κράτος μέλος που δεν κάνει τη δουλειά του να παραμένει ατιμώρητο», τόνισε σε δηλώσεις της, στις Βρυξέλλες η Αυστριακή υπουργός, ενώ ο Γερμανός ομόλογός της, Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, επισήμανε πως «το θέμα παραμένει ανοικτό για το τι συμβαίνει όταν μια χώρα δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί επαρκώς τα σύνορά της, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή με την Ελλάδα».
 
Μάλιστα όπως είπε, εξετάζεται να ενδεχόμενο να αποκατασταθούν οι συνοριακοί έλεγχοι αν δεν σταματήσει η εισροή μεταναστών.
 
Τέτοιες ενέργειες ωστόσο, προκάλεσαν αντιδράσεις στο παρελθόν καθώς παραβιάζουν τη συνθήκη Σένγκεν (κατάργηση ελέγχων στα κοινά σύνορα των χωρών – μελών, καθεστώς ελεύθερης κυκλοφορίας για όλα τα πρόσωπα, υπηκόους των κρατών που υπέγραψαν τη Συμφωνία). Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο όταν η Γαλλία αποκατέστησε συνοριακούς ελέγχους στο πλαίσιο διένεξής της με την Ιταλία για την εισροή μεταναστών μετά τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης.
 
Η Γερμανία και η Αυστρία που απειλούν με ανάλογη κίνηση σε περίπτωση που δεν σταματήσει η αθρόα εισροή μεταναστών από τα ελληνικά σύνορα, είναι μεταξύ επτά χωρών που αποτελούν προορισμούς μεταναστών και οι οποίες ζήτησαν χθες Τετάρτη να γίνουν περισσότερα για να εξασφαλισθούν τα ελληνικά σύνορα. Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί κατά τη σημερινή τακτική σύνοδο των 27 υπουργών Εσωτερικών.
 
«Αισθανόμαστε ότι πρέπει να έχουμε αληθινή αλληλεγγύη και αυτό σημαίνει πως όλες οι χώρες μέλη πρέπει να… δημιουργούν συνθήκες υποδοχής μεταναστών που να ανταποκρίνονται στη νομοθεσία που έχουμε θεσπίσει», σημείωσε από την πλευρά του ο Σουηδός υπουργός Μετανάστευσης Τομπάια Μπίλστρομ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η αποτυχία μερικών χωρών να το πράξουν, τροφοδοτεί «τη δυσπιστία μεταξύ των κρατών μελών».
 
Η Ελλάδα όμως δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της, αντέτεινε ο υπουργός Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου Νίκολας Σμιτ. «Οι Έλληνες βρίσκονται σε βαθιά κρίση και πρέπει να βοηθήσουμε τους Έλληνες – και όχι μόνον οικονομικά, χρηματοπιστωτικά. Πρέπει να λύσουμε αυτό το πρόβλημα μαζί», διεμήνυσε.

Ads