Ads

Δριμεία κριτική στην τρόικα άσκησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Στρασβούργο οι εισηγητές των δύο εκθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για τα πεπραγμένα της τριμερούς στις χώρες που δέχτηκαν προγράμματα στήριξης. Ο ευρωβουλευτής Αλεχάντρο Θέρκας χαρακτήρισε την τρόικα «δικέφαλο τέρας» ενώ ο Λιέμ Χόνανγκ Νγκογκ (της έκθεσης Κάρας) επεσήμανε ότι δεν έχει «ξεκάθαρο νομικό θεμέλιο». Οι εκθέσεις των δύο ευρωβουλευτών συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη, όπου νωρίτερα, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν, έκανε λόγο για συνεισφοράς της τρόικας στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο Αλεχάντρο Θέκρας, εκπρόσωπος της επιτροπής Εργασίας, τόνισε ότι η τρόικα αποτελεί ένα «δικέφαλο τέρας» το οποίο επιβάλει «δρακόντεια μέτρα» λιτότητας.

Όπως επεσήμανε όλες οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται βιαστικά, «κατά τη διάρκεια της νύχτας», χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη προεργασία.

Ads

«Μπορεί να βρεθούμε με ένα πρόγραμμα που έχει σώσει τις τράπεζες και τους μετόχους», αλλά θα «έχει καταδικάσει τους πολίτες στην φτώχια, την ανεργία, χωρίς περίθαλψη, χωρίς φαρμακοϊατρικό υλικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, αναφέρθηκε σε «τριτοκοσμικές συνθήκες», κατάρρευση της κρατικής πρόνοιας και «διάλύση των εγγυήσεων» των εργαζομένων.

Μιλώντας συγκεκριμένα για την Ελλάδα ο ευρωβουλετής Αλ. Θέρκας υπογράμμισε τις  συνθήκες κατάρρευσης των εργασιακών συνθηκών και έκανε λόγο για «κοινωνική χρεοκοπία».

«Χρειαζόμαστε ένα Σχέδιο Μάρσαλ για τη Νότια Ευρώπη», συμπλήρωσε.«Αυτό είναι μία άνευ προηγουμένου κοινωνική καταστροφή […] Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας και να διασφαλίσουμε πως αυτό δεν θα ξανασυμβεί στην Ευρώπη», κατέληξε ο Αλ. Θέρκας.

Ο Λιέμ Χόνανγκ Νγκογκ, από την πλευρά του σημείωσε πως η τρόικα δεν έχει «ξεκάθαρο νομικό θεμέλιο» και επικεντρώθηκε στην ανάγκη εκδημοκρατισμού της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για τις χώρες προγράμματος. Υπάρχει ανάγκη για «περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη διαφάνεια», επεσήμανε.

Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία για την υπερψήφιση των δύο εκθέσεων στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, κάτι που σημαίνει πως «θα πρέπει να μπορούμε να κάνουμε έτσι μία δήλωση για τη δράση της τρόικα».

Ρεν: Η τρόικα βοήθησε στην αντιμετώπιση της κρίσης

Νωρίτερα, της συνεισφορά της τρόικας στην αντιμετώπιση της κρίσης, παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες συστάθηκε, υπεραμύνθηκε, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

«Ναι ήταν ένα δύσκολο ταξίδι και μία επίπονη διαδικασία προσαρμογής είναι ήδη πίσω μας σε πολλές χώρες. Αλλά η οικονομική ‘αναστροφή’ είναι πλέον χειροπιαστή και ορατή. Η Ευρωπαϊκή οικονομία δεν κατέρρευσε, ούτε διαλύθηκε το ευρώ. Η οικονομική ανάκαμψη πλέον κερδίζει έδαφος και ενισχύεται», υποστήριξε ο Όλι Ρεν.

Ο ευρωπαίος επίτροπος έκανε λόγο αποφάσεις υπό έκτακτες συνθήκες αναφέροντας πως η τρόικα «συστάθηκε προκειμένου να συνδυάσει σοβαρή ειδίκευση στην οικονομική πολιτική και πολλές πηγές χρηματοδότησης».

Σε ό, τι αφορά την κριτική που ασκεί η έκθεση αναφορικά με το μικρό ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων, που συχνά βρίσκονταν προ ειλημμένων αποφάσεων, υποστήριξε πως η αναγνώριση των δυσχερών συνθηκών της εποχής «αντανακλά τις πολιτικές πραγματικότητες». «Οι υπουργοί Οικονομικών έπρεπε να αναλάβουν την ευθύνη ενώπιον των κοινοβουλίων τους, στο όνομα της νομιμότητας και της δημοκρατικής ευθύνης», πρόσθεσε.

Σχετικά με την Ελλάδα, δήλωσε ότι «όλοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες να βάλουμε εντός δρόμου το ελληνικό πρόγραμμα κατά τα πρώτα χρόνια, ειδικά λόγω της έλλειψης εθνικής ενότητας και τα ισχυρά περιχαρακωμένα συμφέροντα. Αλλά τώρα υπάρχουν ρεαλιστικά σημάδια πως η ελληνική οικονομία ανακάμπτει».