Μετά το κλείσιμο των σφαγείων της χώρας για δέκα ημέρες απαγορεύτηκε και η μετακίνηση αιγοπροβάτων λόγω των αυξημένων κρουσμάτων ευλογιάς, όπως αποφάσισε το Υπουργείο Αγροτικής Αναπτυξης και Τροφίμων μετά από τηλεδιάσκεψη με αρμόδιους φορείς την Τρίτη.

Ads

Ως εκ τούτου, απαγορεύεται για δέκα ημέρες η μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή σε ολόκληρη την επικράτεια, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς των προβάτων σε Μαγνησία και Κόρινθο.

«Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα σοβαρή επιδημιολογική απειλή, καθώς έχει καταγραφεί έξαρση της ευλογιάς των προβάτων. Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία -τονίζω- δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς είναι μια πάθηση που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική στα ζώα» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Τσιάρας.

Τα μέτρα αυτά «είναι αναγκαία προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της ζωονόσου και να διασφαλίσουμε ότι η κρίση αυτή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έγινε και με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών», πρόσθεσε.

Ads

Από τις 104 εστίες της νόσου στη χώρα συνολικά οι 81 εντοπίζονται σε περιοχές του Έβρου και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία, ενώ μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί 17.500 πρόβατα, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα με τον υφυπουργό, Χρήστο Κέλλα, τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στρατάκο, τους Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες αρμόδιους για τον πρωτογενή τομέα, εκπροσώπους της ΕΘΕΑΣ και των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων Κρέατος και Φέτας, του ΣΕΒΓΑΠ, αλλά και της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Σφαγείων και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής.