Την υποψηφιότητα του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε και επίσημα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την Έφη Αχτσιόγλου, «σε μια δύσκολη στιγμή, μετά από μια τόσο μεγάλη ήττα», όπως είπε.

Ads

Σύμφωνα με τον ίδιο, η υποψηφιότητά του «βασίζεται στο δίπολο “συνέχεια και τομή”». «Η συνέχεια είναι η παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα και όσα καταφέραμε όλοι μαζί στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση», όπως επεσήμανε.

«Όταν έχεις χάσει με τέτοια διαφορά, υπάρχουν πράγματα που δεν έχεις κατανοήσει. Ίσως δεν πιάσαμε την ψυχολογία των ανθρώπων που θέλανε μια σταθερή συνέχεια μετά από όσα έχουν περάσει τα τελευταία δέκα χρόνια», πρόσθεσε.

«Πρέπει να εξηγήσουμε τις αξίες μας, τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας», ανέφερε μεταξύ άλλων, τονίζοντας πως «έχει σχέση σε ποιους απευθύνεσαι, αλλά έχει την ίδια σχέση και ποιος είσαι εσύ. Πιστεύω ότι στις εκλογές είχαμε μια θολή ταυτότητα. Το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ξεκάθαρο».

Ads

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και σε «φλέγοντα» ζητήματα της εποχής, όπως η οικονομία, το μεταναστευτικό, την ψηφιακή μετάβαση, την ισότητα των φύλων, την κλιματική κρίση, στρέφοντας τα «πυρά» του στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό κράτος και όχι το επιτελικό του κ. Μητσοτάκη», τόνισε.

«Στόχος να δώσουμε δύναμη στον κόσμο», είπε επίσης, μιλώντας για κινηματικές, πολιτικές και προγραμματικές μάχες που πρέπει να δοθούν.

Αξίζει να σημειωθεί πως δίπλα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο βρέθηκαν ο Ανδρέας Ξανθός (πρώην υπουργός Υγείας), η Ειρήνη Αγαθοπούλου (πρώην βουλεύτρια), ο Γιώργος Σταθάκης (πρώην υπουργός Οικονομίας) και ο Χάρης Μαμουλάκης (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ).

Αποσπάσματα από την ομιλία του 

«Ως κυβέρνηση βγήκαμε από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Είχαμε και τη συμφωνία των Πρεσπών με τον καθοριστικό ρόλο του Αλέξη Τσίπρα. Στην ιστορία αυτό θα μείνει.» Και συνέχισε λέγοντας, ότι η τομή έγκειται στο ζήτημα της ταυτότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται μια ξεκάθαρη ταυτότητα. «Στη δική μου σύλληψη ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει κομμάτι της Αριστεράς. Δεν μπορώ να φανταστώ μια Αριστερά που δεν θα θέλει να κάνει ανοίγματα στον κόσμο, σε εργαζομένους όλων των ειδών, από τους διανομείς μέχρι την εστίαση και τον τουρισμό».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε, ότι το κόμμα θα έχει ξεκάθαρη ταυτότητα, αλλά θα απευθύνεται σε πολλούς και πολλές:

«Έχουμε μια πολύ ταξική κοινωνία, όπου το μέλλον των παιδιών καθορίζεται από τη στιγμή που γεννιούνται. Θέλουμε να απευθυνθούμε και σε έναν νέο με μια μικρή επιχείρηση, και σε έναν νέο επιστήμονα που θέλει ένα αναπτυξιακό κράτος με κανόνες. Να ενδυναμώσουμε ουσιαστικά το γυναικείο φύλο. Θέλουμε να απευθυνθούμε σε ανθρώπους με αναπηρία, σε ανθρώπους της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Θέλουμε να απευθυνθούμε σε πάρα πολύ κόσμο.

Είπε ότι θέλει να δώσει τις ιδεολογικές μάχες, ώστε ο κόσμος της αριστεράς εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ να είναι περήφανος για όσα πετύχαμε, να έχει αυτοπεποίθηση, για τις αξίες μας, τις παρεμβάσεις μας και τις αναλύσεις μας, να μπορεί να δίνει την μάχη των επιχειρημάτων παντού.

Ξέρω να φτιάχνω ομάδες

Τόνισε ακόμη ότι ο ίδιος θέλει έναν συλλογικό ΣΥΡΙΖΑ και θύμισε με νόημα ότι ξέρει να φτιάχνει ομάδες. Ομάδες που θα δουλέψουν στα σύγχρονα ζητήματα της πράσινης μετάβασης, του ψηφιακού μετασχηματισμού, του ρόλου της τεχνητής νοημοσύνης, της οικονομίας της φροντίδας και όλα αυτά για να στηρίξουν ένα αναπτυξιακό κράτος, που όχι μόνο έχει άποψη για το που πρέπει να πάει η οικονομία και η κοινωνία, αξιοποιώντας παλιά και νέα εργαλεία, αλλά και που συντονίζει, φτιάχνει συνέργειες, και δίνει χώρο.

Η Αριστερά θέλει να βοηθήσει τον κόσμο για να είναι καλύτερη η ζωή του. Και στη διαπραγμάτευση υπό τον Αλέξη Τσίπρα αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Είχαμε μια διαπραγματευτική ομάδα που είχε, από τον Αλέξη και μένα – που ήμουνα επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας – μέχρι μια μεγάλη ομάδα νέων, που δούλεψε πολύ σκληρά, έχοντας πάντα, όχι στο πίσω μέρος του μυαλού της, αλλά ως κύρια έγνοια, για ποιον διαπραγματευόμαστε.

Κόμμα των μελών, ένα αξιόπιστο κόμμα

Τέλος ο Ε. Τσακαλώτος μίλησε για το κόμμα που θα οικοδομήσει: «ένα κόμμα με λογοδοσία και συλλογικότητα. Ένα κόμμα που ο Πρόεδρος θα είναι πρώτος ανάμεσα σε ίσους, ένα κόμμα που θα ακούει, που θα ενσωματώνει, που θα έχει και εκπαιδευτικό ρόλο, που θα παρεμβαίνει ιδεολογικά, που θα έρχονται από κάτω ιδέες, προτάσεις, ανησυχίες για το πού πάμε.

‘Ένα κόμμα που είναι αξιόπιστο, που μιλάει και απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν ενσωματώνει όλα τα αιτήματα από όπου και αν έρχονται. Γιατί κανένα κόμμα δεν μπορεί να το υπόσχεται αυτό και να το τηρήσει. Θέλουμε ένα κόμμα που ακούει αλλά συγχρόνως λέει αυτά που πιστεύει. Και που πιστεύει αυτά που λέει.

Ένα αξιόπιστο κόμμα, ένα κόμμα που δεν λαϊκίζει, ένα κόμμα που έχει πολιτικό πολιτισμό. Γιατί ένα τέτοιο κόμμα μπορεί να κερδίσει τις εκλογές».