Υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη τάσσεται σε άρθρο που δημοσιεύει στην «Καθημερινή» η Εύη Χριστοφιλοπούλου, επ. καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης, πρώην υφυπουργός και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Ads

Σε σημερινό άρθρο της, αναφέρει μεταξύ άλλων πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει συγκεκριμένα και απτά δείγματα μεταρρυθμιστικής ορμής και δυναμικής αντιμετώπισης των πολλαπλών κρίσεων και προκλήσεων. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί με σταθερότητα, εξωστρέφεια και αποτελεσματικότητα».

Σε άλλο σημείο, τονίζει πως «ο τρόπος που η χώρα χειρίστηκε τις πολλαπλές κρίσεις και η σθεναρή παρουσία του πρωθυπουργού στα διεθνή fora είχαν ως αποτέλεσμα το κύρος της Ελλάδας στο εξωτερικό να βελτιωθεί αισθητά, η αμυντική μας θωράκιση να ενισχυθεί και να μας υπολογίζουν με άλλη σοβαρότητα εταίροι, σύμμαχοι και γείτονες».

Αναλυτικά το άρθρο της

Οι εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου διεξάγονται σε περιβάλλον συνεχών προκλήσεων. Οι αβεβαιότητες –γεωπολιτικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές– τροφοδοτούνται από αλυσιδωτές κρίσεις: πανδημία, ενεργειακό –πληθωρισμός– ουκρανικός πόλεμος – χρηματοπιστωτική αστάθεια. Οι τελευταίες αναλύσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας μιλούν για τον κίνδυνο μιας χαμένης δεκαετίας.

Ads

Ο τρόπος που η χώρα χειρίστηκε τις πολλαπλές κρίσεις και η σθεναρή παρουσία του πρωθυπουργού στα διεθνή fora είχαν ως αποτέλεσμα το κύρος της Ελλάδας στο εξωτερικό να βελτιωθεί αισθητά, η αμυντική μας θωράκιση να ενισχυθεί και να μας υπολογίζουν με άλλη σοβαρότητα εταίροι, σύμμαχοι και γείτονες. Επιπλέον, η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα με αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης. Η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια στην προσπάθεια να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με το σερί των κρίσεων.

Τρεις είναι οι σημαντικές προκλήσεις για την επόμενη τετραετία. Η πρώτη αφορά τη συνέχιση και την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας. Η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου αυτού.

Χρειάζονται όμως αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο που δίνουν ώθηση στην πράσινη μετάβαση, στη σύνδεση εκπαίδευσης και παραγωγής, στις ψηφιακές αλλά και τις οριζόντιες δεξιότητες. Η δεύτερη πρόκληση είναι η μείωση των ανισοτήτων και ο περιορισμός της φτώχειας. Προϋποθέτει την ύπαρξη πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και τη δίκαιη κατανομή τους. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, απαιτείται πολιτική σταθερότητα για να συνεχίσει να αποδίδει η οικονομία.

Η τρίτη πρόκληση αφορά την ανάγκη να ενταθούν οι μεταρρυθμίσεις για να αλλάξουμε το βαθύ αναποτελεσματικό κράτος και το πελατειακό σύστημα που το τροφοδοτεί. Είναι η σημαντικότερη πρόκληση, καθόσον συνδέεται με το σύνολο των δημόσιων πολιτικών. Η ψηφιακή διακυβέρνηση διευκόλυνε τους πολίτες σε μια σειρά συνδιαλλαγών με το Δημόσιο. Ο διαχωρισμός πολιτικής και διοίκησης ξεκίνησε με το επιτελικό κράτος, αλλά προσέκρουσε αρκετές φορές στο δίχτυ της αλληλεξάρτησης, στην αγαστή συμβίωση παλαιοκομματικών πρακτικών και δημοσιοϋπαλληλικής αδράνειας. Η τραγωδία των Τεμπών μας το θύμισε με τον πιο οδυνηρό τρόπο.

Από την άλλη πλευρά είναι σημαντικό ότι υπήρξαν παραιτήσεις και αυτοκριτική, αντίθετα από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Το να αναγνωρίζεις λάθη είναι προϋπόθεση για να ανατρέψεις διαχρονικές παθογένειες. Δεν αρκούν τα ωραία λόγια και τα εντυπωσιακά σποτάκια με προγραμματικές θέσεις. Η πραγματική βούληση για μεταρρυθμίσεις ξεκινάει από την αναγνώριση των αστοχιών και σχεδιάζει τις αλλαγές με αυτή την επίγνωση. Ο στόχος εν προκειμένω πρέπει να είναι ο πλήρης διαχωρισμός διοίκησης και πολιτικού συστήματος, με δομικές αλλαγές και στις δυο πλευρές του πελατειακού εκκρεμούς. Με αξιολόγηση, διαφάνεια και λογοδοσία, με επέκταση του ψηφιακού κράτους και ιδίως με αξιοκρατία παντού και κυρίως σε όσους/ες έχουν διοικητικές ευθύνες στους οργανισμούς του Δημοσίου.

Είναι καιρός για τολμηρές μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν τη σχέση κράτους – πολίτη – πολιτικού. Είναι καιρός για ψήφο που θα εξασφαλίσει τη συνέχεια της οικονομικής ανάκαμψης και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει συγκεκριμένα και απτά δείγματα μεταρρυθμιστικής ορμής και δυναμικής αντιμετώπισης των πολλαπλών κρίσεων και προκλήσεων. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί με σταθερότητα, εξωστρέφεια και αποτελεσματικότητα.