Η μία στις τρεις προσλήψεις που έγιναν στον ιδιωτικό τομέα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 έγινε με συμβάσεις ευέλικτων μορφών εργασίας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Συγκεκριμένα, από τις 409.971 προσλήψεις που έγιναν, οι 135.811 (ποσοστό 33%) αφορούσαν ευέλικτες μορφές απασχόλησης – συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία.

Ads

Στο υπό εξέταση διάστημα, 9.314 συμβάσεις μετατράπηκαν από πλήρη σε μερική απασχόληση ή σε συμβάσεις εκ περιτροπής. Ωστόσο, η έκθεση καταγράφει σημαντική αύξηση των προσλήψεων στις τουριστικές περιοχές, εν όψει καλοκαιρινής περιόδου. Η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Ιόνια νησιά, Κρήτη και Χαλκιδική.

«Αντιθέτως, νομοί όπως η Αττική και νομοί που έχουν βιομηχανική δραστηριότητα (Βοιωτία, Κοζάνη και Θεσσαλονίκη) παρουσίασαν σημαντική μείωση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010 ως προς τις προσλήψεις οποιασδήποτε μορφής», επισημαίνει το ΣΕΠΕ. Επίσης, αύξηση παρουσιάζεται στη μετατροπή των συμβάσεων από πλήρους σε μερικής και εκ περιτροπής ιδιαιτέρως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αττική και Θεσσαλονίκη αγγίζουν το 50% αυτής της αύξησης και ακολουθούν Λάρισα και Σέρρες.