Ιδιαίτερα θετικά είναι τα αποτελέσματα της επιχείρησης, «Ασπίδα», στη φύλαξη των χερσαίων συνόρων της Ελλάδας στον Έβρο, από την παράνομη μετανάστευση,  σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αντικείμενο την κατάσταση στη ζώνη Σένγκεν.

Ads

 
Η επιχείρηση «Ασπίδα» τέθηκε σε εφαρμογή τον Αύγουστο 2012 με τη μεταφορά 1.800 συνοριοφυλάκων στον Έβρο.
 
Από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκύπτει ότι το ποσοστό παράνομων εισόδων για την Ελλάδα μειώθηκε στο 30% επί του συνόλου της ΕΕ, πίσω από το αντίστοιχο της Ιταλίας (31%).
 
Ειδικότερα, το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2012 συνολικά 4.035 μετανάστες συνελήφθησαν στην Ελλάδα στην προσπάθειά τους να μπουν παράνομα στην ΕΕ, με τον κύριο όγκο τους να εντοπίζεται στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.
 
Η Επιτροπή κάνει λόγο για θεαματική βελτίωση, αφότου τέθηκε η επιχείρηση «Ασπίδα» σε εφαρμογή, ενώ τονίζει πως από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο του 2012, περισσότεροι από τους μισούς μετανάστες που εισέρχονταν παράνομα στην ΕΕ, εντοπίζονταν στην Ελλάδα.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, από 2.000 συλλήψεις που έγιναν την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου 2012 στον Έβρο, ο αριθμός μειώθηκε στις 200 συλλήψεις την αμέσως επόμενη εβδομάδα, για να φτάσει μόλις τις δέκα συλλήψεις την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου 2012.
 
Παράλληλα, στην έκθεση επισημαίνονται και ορισμένα  σημεία στα οποία θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση σχετικά με τη συμμόρφωση της Ελλάδας προς τη Συνθήκη Σένγκεν.
 
«Η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να εφαρμόσει το Σχέδιο Δράσης για την προστασία της συνθήκης Σένγκεν και επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να υποστηρίξει τις ελληνικές αρχές στο έργο τους μέσω του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων και της Δύναμης Frontex» σημειώνει η έκθεση.
 
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. ο συνολικός αριθμός των αλλοδαπών που επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους από τον περασμένο Αύγουστο ανέρχεται σε 10.118 άτομα.