Νέα μηνύματα με αποδέκτες τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στη Χαριλάου Τρικούπη φρόντισε να στείλει μέσω νέας παρέμβασής του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ads

Μάλιστα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έκρυψε την ενόχλησή του για δηλώσεις που έκαναν πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Αιχμές για Μητσοτάκη και “μη διορατική” οικονομική πολιτική

Ειδικότερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι “δεν θα γίνει μνημονιακός πρωθυπουργός”, σημειώνοντας με νόημα ότι “εμένα θα με ενδιέφερε να μην είμαι προ-μνημονιακός πρωθυπουργός, γιατί οι προ-μνημονιακοί πρωθυπουργοί φέρνουν την ευθύνη για την κρίση, οι μνημονιακοί έσυραν το κάρο της ευθύνης υπό τραγικές συνθήκες”.

Ads

Παράλληλα, άσκησε κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, στην οποία καταλόγισε “έλλειψη διορατικότητας” αναφορικά με την διάθεση κονδυλίων για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας.

“Είναι πολύ δυσάρεστο να κόβεις από τον κόσμο 65 δισεκατομμύρια λόγω μνημονίων, αυτό κάναμε εμείς για να σωθεί η χώρα. Είναι πάρα πολύ ευχάριστο σε δύο χρόνια να δίνεις 43,3 δισεκατομμύρια λόγω πανδημίας για να στηριχθεί η οικονομία, αλλά πρέπει να δεις, έχουν περισσέψει κονδύλια για το 2022, εάν αυτό είναι προβληματικό από υγειονομικής πλευράς;” διερωτήθηκε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά και πρόσθεσε: “Είμαστε έτοιμοι να εμφανίσουμε ένα μοντέλο μακροπρόθεσμης διαχείρισης του χρέους μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε τον περιορισμό της ποσοτικής χαλάρωσης και την άνοδο των επιτοκίων; Είμαστε έτοιμοι να τα συνδυάσουμε όλα αυτά με έναν επίμονο πληθωρισμό, με μία κρίση στην ενεργειακή αγορά, με ακρίβεια στις τιμές, με διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας, με μία παγκόσμια πολιτική και ενδεχομένως στρατιωτικο-πολιτική κρίση; Άρα χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη διορατικότητα”.

“Δεν αρκεί δηλαδή να λες,  «έχουμε τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης», το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, την ΚΑΠ, τα έχουμε αυτά, αλλά πρέπει να έχουμε και ένα δημοσιονομικό πλαίσιο που να αξιοποιεί αυτό που πετύχαμε το 2012” υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι “κατευθυντήριες” για το ΚΙΝΑΛ

Αναφερόμενος στον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, αρχικά έσπευσε να εκφράσει την δυσφορία του για μια δήλωσή του: “Λέει ο κ. Ανδρουλάκης «δεν θα είμαστε το δεκανίκι, τελείωσαν αυτά». Δεν ξέρω πότε ήταν δεκανίκι το ΠΑΣΟΚ, γιατί και στην κυβέρνηση Παπαδήμου και στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου οι άλλοι προσχώρησαν στη δική μας πολιτική, η δική μας πολιτική εφαρμόστηκε” ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον, δεν έχασε την ευκαιρία να σκιαγραφήσει τις κατευθύνσεις στις οποίες οφείλει κατά την γνώμη του να κινηθεί η νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

“Γενικά ο αντίπαλος είναι πάντα η ευκολία της δημαγωγίας και του λαϊκισμού, και το μεγάλο θέμα του κ. Ανδρουλάκη είναι το ερώτημα εάν θα κινηθεί αντιλαϊκιστικά” επεσήμανε, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του σημείωσε πως “το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να βρει να πει κάτι, το οποίο να είναι πέραν του προλόγου και πέραν των καλών προθέσεων”.

Φρόντισε πάντως να υπενθυμίσει στον Νίκο Ανδρουλάκη τους “ιστορικούς δεσμούς” που έχουν από το παρελθόν.

“Ο κ. Ανδρουλάκης έχει μία ιστορική σχέση μαζί μου. Τον πρότεινα για Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, του πρότεινα να μπει στο ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών, ήθελα να εκλεγεί Ευρωβουλευτής” είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε με νόημα: “Μετά την εκλογή, όπως είχα την υποχρέωση αλλά και τη διάθεση, του έστειλα τα θερμά μου συγχαρητήρια και την ευχή μου να επικοινωνήσει με την ιστορία. Φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή θα μου απαντήσει, κάποια στιγμή θα θελήσει να ακούσει το πώς σκέφτομαι, αν και φαντάζομαι ότι διαβάζει αυτά που γράφω και ακούει αυτά που λέω”.

Η αναφορά στην υπόθεση Novartis με επίθεση σε Κύρτσο και μήνυμα σε Ανδρουλάκη

Τέλος, έκανε -από τη δική του σκοπιά- ειδική αναφορά στις πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, καθώς επιτέθηκε κατά του Γιώργου Κύρτσου για τις θέσεις που εξέφρασε και οδήγησαν στην διαγραφή του από τη ΝΔ., καταλογίζοντας όμως στον Κυριάκο Μητσοτάκη “επιλεκτική μνήμη” επί του ζητήματος.

Ζήτησε μάλιστα από τον Νίκο Ανδρουλάκη -με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή- να πάρει θέση στο ζήτημα ενόψει της παρουσίας της Ελένης Τουλουπάκη από την Διακομματική Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

“Μετά το ζήτημα που ετέθη με τη διαγραφή του κ. Κύρτσου, ο οποίος ετάχθη υπέρ των απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ, για την υπόθεση Novartis, ετάχθη υπέρ της ασυλίας για τον κ. Παπαγγελόπουλο, για τους εισαγγελείς που κατηγορούνται για κατάχρηση εξουσίας, για δημοσιογράφους που δεν κατηγορούνται για δημοσιογραφική δράση, αλλά για συμμετοχή σε δραστηριότητες παραδικαστικές, πρέπει να τοποθετηθούν όλοι, και οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, και οι Ευρωβουλευτές του ΚΙΝΑΛ, με πρώτο τον κ. Ανδρουλάκη, διότι μαθαίνω ότι ήδη, με πρωτοβουλία των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η κα. Τουλουπάκη, εν ενεργεία Αντεισαγγελέας Εφετών ούσα –  δεν έχει τεθεί σε αργία, παρά την ποινική δίωξη και παρά τις προβλέψεις του νόμου για τα θέματα αυτά – έχει κληθεί να μιλήσει σε Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Άρα περιμένω να υπερασπισθούν το κύρος των θεσμών και την Ιστορία και την αλήθεια όλοι οι Ευρωβουλευτές που δεν ακολουθούν το άρμα του ΣΥΡΙΖΑ, με κομματική αντίληψη,  στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο” κατέληξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.