Την περασμένη εβδομάδα συνεδρίασε στις Βρυξέλλες η Εξεταστική Επιτροπή PEGA για τη διερεύνηση των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων με κακόβουλα λογισμικά, με μια ακρόαση για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα.

Ads

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είχε φροντίσει να αποκλείσει την κατάθεση του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς η παρακολούθηση ενός ευρωβουλευτή και Προέδρου κόμματος έχει προκαλέσει πολιτική αναταραχή στις Βρυξέλλες αλλά η ίδια η ύπαρξη της Εξεταστικής ήταν η αιτία να εντοπιστεί η απόπειρα παγίδευσης του Ανδρουλάκη και να ξετυλιχτεί το μεγάλο σκάνδαλο σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Μέλος της Εξεταστικής είναι η έτερη Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ -και μάλιστα αρμόδια για την κυβερνοασφάλεια Αντιπρόεδρος- Eύα Καϊλή. Όμως παρόλο που όλες οι πολιτικές ομάδες  -και δη οι σοσιαλιστές- υπήρξαν καταπέλτης εναντίον των ελληνικών αρχών και ζήτησαν την πλήρη διαλεύκανση, η Εύα Καϊλή έλαμψε δια της απουσίας της από την Ακρόαση.

Τη Δευτέρα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζητήθηκε το θέμα της υποκλοπής σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη και -με εξαίρεση τους/τις ευρωβουλευτές της ΝΔ που προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την κυβέρνηση όλοι οι ευρωβουλευτές από όλες σχεδόν τις δημοκρατικές δυνάμεις, με πρώτο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, άσκησαν σκληρή κριτική αλλά και ο αρμόδιος Επίτροπος δεν χαρίστηκε στην ελληνική κυβέρνηση για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Η Εύα Καϊλή απουσίασε και  από την Ολομέλεια.

Ads

Την ίδια μέρα όμως συμμετείχε στη συνεδρίαση του Προεδρείου του ΕΚ, με την ιδιότητα της Αντιπροέδρου, όπου αποφασίστηκε η επιλογή, ή μάλλον ο διορισμός, του νέου Γενικού Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ιταλού Κοκιέτι, που έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό στις Βρυξέλλες.

Το ΕυρωπαΪκό Κονοβούλιο έχει δεχτεί σκληρή κριτική για τον αμφιλεγόμενο διευθυντή της Προέδρου Μέτσολα, πρόταση της Δεξιάς, ανθρώπου του Μπερλουσκόνι, στενού συνεργάτη ιταλού πολιτικού που καταδικάστηκε για σχέσεις με τη Μαφία της Σικελίας.

Την ώρα που ο τελευταίος υπάλληλος στους ευρωπαϊκούς θεσμούς περνά από ιδιαίτερα επίπονες και διαφανείς διαδικασίες αξιολόγησης και επιλογής, ο πιο υψηλόβαθμος και υψηλόμισθος γραφειοκράτης του Κοινοβουλίου διορίστηκε με μια απόφαση που ελήφθη πίσω από κλειστές πόρτες, κατηγορεί το Politico. 

Αλλά οι ψήφοι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δεν έφταναν για την αναγκαία πλειοψηφία και χρειάστηκαν ανίερες συμμαχίες και «αντάρτες». Στη δεύτερη κατηγορία συγκαταλέγεται η Εύα Καϊλή: Kόντρα στη γραμμή και στις πιέσεις των Σοσιαλιστών οι οποίοι την έχουν τοποθετήσει στη θέση, ψήφισε την πρόταση της Δεξιάς, δηλαδή το συνεργάτη του Μπερλουσκόνι…