«Πρώτο μας μέλημα είναι η αποκατάσταση της ηθικής ισορροπίας των μέτρων, γι’ αυτό πρώτη μας προτεραιότητα είναι να εφαρμοστεί ένα νέο φορολογικό σύστημα, που θα βάλει τέλος στην αδικία», δήλωσε από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Ads

Στο υπουργείο Οικονομικών λάμβαναν χώρα από το πρωί συνεχείς συσκέψεις, με τη συμμετοχή του Ευ. Βενιζέλου, αναπληρωτών υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά και στελεχών της τρόικας, με αντικείμενο τη συζήτηση και εξειδίκευση των νέων προσαρμογών στο Μεσοπρόθεσμο και τον Εφαρμοστικό Νόμο.

Στην ομιλία του στη Βουλή, ο νέος υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως τις 30 Ιουνίου έτσι ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες από τους δανειστές μας για εκταμίευση της 5ης δόσης. Για τον εφαρμοστικό νόμο τόνισε πως η συζήτηση στη Βουλή θα είναι διεξοδική.

Επιπλέον, υπογράμμισε για άλλη μία φορά την ανάγκη εθνικής συστράτευσης. «Η συναίνεση δεν είναι αυτοσκοπός, συνιστά σεβασμό στους πολίτες», σημείωσε και πρόσθεσε: «θα ήμουν ευτυχής να έρθουν εκπρόσωποι των κομμάτων στο Eurogroup της Κυριακής 3 Ιουλίου».

Ads

Έκανε ακόμη λόγο για υψηλό βαθμό συναίνεση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας στη χώρα, ο οποίος αποκρύπτεται και αυτό κάνει δύσκολη τη θέση της Ελλάδας ως προς τα μέτρα. Αναφερόμενος στην τηλεφωνική του συνομιλία με τους Α. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη, ανέφερε ότι συμφωνήθηκε τουλάχιστον η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για το Μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο για να πειστούν οι εταίροι ότι είμαστε αξιόπιστοι ως χώρα.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε πως το κλίμα που εισέπραξε στο προηγούμενο Eurogroup, ήταν η δυσπιστία για τη χώρα συνολικά σε αντίθεση με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία που απολαμβάνουν. Για ακόμη μια φορά τόνισε πως υπάρχουν πολλές σημαντικές κοινές παραδοχές μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας των περισσότερων κομμάτων και οι διαφωνίες εστιάζονται απλά στο μίγμα της πολιτικής, για το οποίο γίνεται διαρκής συζήτηση και είναι κάτι που αλλάζει συνέχεια.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση «έχει πλήρη συνείδηση της κατάστασης: Οι πολίτες είναι πικραμένοι, η αγωνία και η ανασφάλεια είναι διάχυτες… ξέρουμε πώς νιώθει, τι περνά ο κάθε άνεργος, ο κάθε συνταξιούχος, ο κάθε επιχειρηματίας… Όλους αυτούς τους έχουμε στο μυαλό μας και στην καρδιά μας και στο όνομά τους βρισκόμαστε εδώ».

Αμέσως μετά την ομιλία του κ. Βενιζέλου, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τασούλας σημείωσε: «Σήμερα υπήρξαμε ακροατές μιας διαφορετικής ρητορικής, αν και ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης μιλώντας πριν από τον κ. Βενιζέλο έκανε προσωπική επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα της χώρας και ευχήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς να στρατευθεί για την λύση του προβλήματος. Του λέμε ότι πρέπει να είναι ήσυχος γιατί ο κ. Σαμαράς έχει ήδη στρατευθεί από την πρώτη στιγμή για την αποτελεσματικότητα των μέτρων».

Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Οικονόμου προανήγγειλε σειρά πρωτοβουλιών, μεταξύ των οποίων και ο επαναπατρισμός κεφαλαίων, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. «Θα υπάρξουν πολλές πρωτοβουλίες τις επόμενες εβδομάδες. Θα συνεκτιμήσουμε την υπεύθυνη στάση όσων έχουν βγάλει λεφτά στο εξωτερικό να τα φέρουν πίσω στη πατρίδα, με όσους έχουν σκεφτεί αντιπατριωτικά και αντεθνικά. Αυτοί που θα επιδείξουν εθνική συνείδηση δεν θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση με αυτούς που έχουν παίξει στη χρεοκοπία της χώρας για να κερδίσουν», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Πρόσθεσε ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα λίστα ονομάτων με βεβαιωμένες τέτοιες πράξεις, όχι όμως, «με το σκεπτικό της ποινής και της είδησης στα βραδινά δελτία ειδήσεων», αλλά σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε «περήφανος που έδωσα όλες αυτές τις μάχες και που ήμασταν όλοι μαζί σε αυτές τις μάχες με το κεφάλι ψηλά και με αξιοπρέπεια».

«Χρειάστηκε να παρθούν αποφάσεις που κανένας από εμάς δεν θα ήθελε ποτέ να είχε βρεθεί στη θέση να τις πάρει», σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε: «Μπορούσε ένα πρόγραμμα με λιγότερες δημοσιονομικές παρεμβάσεις να μας οδηγήσει σε υψηλότερο εισόδημα; Όχι. Θα μας οδηγούσε στην απόλυτη καταστροφή».

Διαβάστε ακόμη: Θέσεις, αντιθέσεις, συνθέσεις για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση