Πακέτο μέτρων για τον περιορισμό της φαρμακευτικής σπατάλης υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας, με στόχο το ετήσιο όφελος για τα Ταμεία να φτάσει τα 1.2 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό ξεκινά σταδιακά η εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στους τρεις μεγαλύτερους ασφαλιστικούς φορείς της χώρας.

Ads

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ξεκινώντας από το ταμείο των Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) θα επεκταθεί σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία που προγραμματίζει το υπουργείο Εργασίας εντός του 2011.

Η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη δήλωσε ότι το υπουργείο περιμένει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 500 εκατ. ευρώ φέτος, από την καθιέρωση της λίστας φαρμάκων και των νέων τιμών, ενώ από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση προσδοκά εξοικονόμηση τουλάχιστον 1 δις ευρώ ετησίως.

Στηρίζουν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση οι φαρμακοποιοί

Τη στήριξή του στο σχέδιο της κυβέρνησης για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων, ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Εξάλλου αποτελεί πρόταση του ίδιου του συλλόγου από τη δεκαετία του 1990. Ζητά πάντως να υπάρξει μεταβατική περίοδος και επισημαίνει ότι τα ταμεία και τα κέντρα υγείας πρέπει να αποκτήσουν τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Ads

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι ένα ακόμα βήμα εκσυγχρονισμού, μετά την αυτοματοποιημένη διαχείριση των συνταγών του ΙΚΑ που εφαρμόζεται από τον Μάρτιο.

Επισημαίνεται επιπλέον ότι πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά το σημαντικό αυτό εγχείρημα και πρωταρχικά πρέπει να εξοπλισθούν τα ταμεία, τα κέντρα υγείας και να διασφαλιστεί η συμβατότητα του συστήματος με το λογισμικό που διαθέτουν τα φαρμακεία.

Τονίζεται δε ότι το απόρρητο της συνταγής και το όλο σύστημα να περιβάλλεται από απλούς και εφαρμόσιμους κανόνες συνταγογράφησης και κυρίως να διαχωρίζεται ο τομέας ευθύνης ιατρών και φαρμακοποιών. «Πρέπει επιπλέον να ληφθεί μέριμνα να υπάρξει επαρκές μεταβατικό διάστημα προκειμένου να δοκιμαστεί και να λειτουργήσει σωστά το σύστημα από την αρχή μέχρι το τέλος» καταλήγει η ανακοίνωση.