Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας αποφάσισε να σταματήσει και πάλι τον εφοδιασμό των νοσοκομείων από τις 11 Οκτωβρίου, καθώς, όπως καταγγέλλουν, οι οφειλές του ΕΣΥ μόνο προς τα μέλη του Συνδέσμου ξεπερνούν τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2010 έχει εξοφληθεί μόνο κατά 4,6%.

Ads

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών χαρακτήρισαν μονόδρομο αυτή τους την απόφαση, σημειώνοντας ότι αρκετοί από αυτούς «αδυνατούν να εφοδιάσουν τα νοσοκομεία χωρίς να πληρώνονται καθώς και οι τράπεζες έχουν σταματήσει να τους χρηματοδοτούν».

Οι προμηθευτές ζητούν την ξόφληση των οφειλών των νοσοκομείων του πρώτου εξαμήνου του 2010, έκδοση των υπουργικών αποφάσεων σχετικά με την έκδοση και διάθεση ομολόγων για την εξόφληση των χρεών για τα έτη 2007, 2008 και 2009 και καταβολή των 200.000 ευρώ που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος σε όλους τους προμηθευτές που εισχώρησαν στη ρύθμιση.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, «στόχος είναι η πληρωμή των προμηθειών σε πραγματικό χρόνο και ενδεχομένως η προκαταβολική πληρωμή για την εξασφάλιση καλύτερων τιμών, αρχής γενομένης από την 1η/1/2011, όπως επίσης και η αποπληρωμή των χρεών του ΕΣΥ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010».

Ads

«Το σύστημα της κεντρικής προμήθειας θέλει βελτιώσεις ώστε να γίνεται με άψογο τρόπο και χωρίς υποψίες. Αν δεν πετύχουμε, θα πρέπει να πάρουμε και άλλο εισόδημα από τον πολίτη. Δεν μπορεί, επειδή εμείς δεν καταφέρνουμε τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, να τα πληρώνει ο κόσμος», ανέφερε ο υπουργός.