600.000 άνθρωποι υπέβαλλαν αιτήσεις για τις 10.000 θέσεις που προκηρύχθηκαν το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του ΑΣΕΠ που παρουσιάστηκαν χθες. Το 2009, όπως προκύπτει από την έκθεση, πραγματοποιήθηκαν 13.000 προσλήψεις τακτικού προσωπικού και 30.000 προσλήψεις εποχικών. Για το 2010 το ΑΣΕΠ έχει προεγκρίνει αφού έλεγξε τη νομιμότητά τους 32.000 αιτήματα φορέων από 39.300 που υποβλήθηκαν για προσλήψεις με συμβάσεις έργου.

Ads

Ο κ. Βέης εξέφρασε την εκτίμηση ότι κατά την τελική έγκριση από το υπουργείο Εσωτερικών ο αριθμός αυτός θα μειωθεί δραστικά περίπου στο 30%. Επίσης για προσλήψεις ορισμένου χρόνου οκτώ μηνών από 11.000 που ήταν τα αιτήματα των φορέων το ΑΣΕΠ ενέκρινε 6.800. Ο κ. Βέης επισήμανε ότι όλες οι προσλήψεις σε κάθε φάση της διαδικασίας αναρτώνται στο Διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ, προκειμένου να ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι.

Εννέα φορείς θα στείλει στο σκαμνί η Ανεξάρτητη Αρχή ύστερα από επιθεωρήσεις που πραγματοποίησε, για πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις. Συνολικά το 2009 ελέγχθηκαν 21 περιπτώσεις από τις οποίες έξι τοποθετήθηκαν στο αρχείο και πέντε βρέθηκαν «καθαρές», ενώ οι υπόλοιπες εννέα στάλθηκαν στους αρμόδιους εισαγγελείς λόγω των παρατυπιών που διαπιστώθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από αυτές τις προσλήψεις αφορούσαν συμβάσεις έργου και ήταν εκτός της δικαιοδοσίας του ΑΣΕΠ.

Ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του διότι ο νέος νόμος Ραγκούση για τις προσλήψεις έφερε στο ΑΣΕΠ «εξουσίες που είχαν κατά το παρελθόν αφαιρεθεί με διάφορους νόμους αναφορικά με την πλήρωση θέσεων σε διάφορες κατηγορίες φορέων του Δημοσίου, ιδιαίτερα δήμους και τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις τους, τις ΔΕΚΟ και τα νοσηλευτικά ιδρύματα». Ο κ. Βέης χαρακτήρισε τον νόμο για τις προσλήψεις «θεμελιώδη» διότι «αποκατέστησε την αποτελεσματικότητα του ρόλου του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις του δημόσιου τομέα όπως την είχε εννοήσει ο νόμος Πεπονή και την εννοεί το Σύνταγμα».

Ads

Πηγή: Ελευθεροτυπία