Μετά τις επικρίσεις για την χθεσινή επιχείρηση της αστυνομίας στην Ιερισσό και τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα των μεταλλείων αλλά και τις ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις για το σχέδιο Αθηνά, νέο μέτωπο ανοίγει στους κόλπους της τρικομματικής κυβέρνησης. Χθες ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ άσκησαν κριτική για «υπερβάλλοντα ζήλο» και «μέτρα υπέρτερα» στη Χαλκιδική με την Ιπποκράτους μάλιστα να ζητά τοπικό δημοψήφισμα για το ζήτημα των μεταλλείων. Από την άλλη πλευρά, η ΔΗΜΑΡ ζήτησε χθες στην απόσυρση του σχεδίου Αθηνά. Ένα τρίτο αγκάθι έρχεται σήμερα, καθώς και τα δυο κόμματα «βάζουν χέρι» στην κυβέρνηση για την επιχείρηση Θέτις που χθες προκάλεσε τις αντιδράσεις πλήθους φορέων.

Ads

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν πως «η επιχείρηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων ως ασθενών, παραβιάζει τα δικαιώματα τους και τους στιγματίζει κοινωνικά ως παραβατικά στοιχεία».
 
Σημειώνουν μάλιστα πως «ο εκ των υστέρων ισχυρισμός ότι αυτό έγινε προς βοήθεια τους, στερείται επιχειρημάτων καθώς αγνοήθηκε πλήρως ο αρμόδιος γι΄ αυτό Οργανισμός, που είναι ο ΟΚΑΝΑ».
 
Καταλήγοντας, τονίζουν πως «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη καλείται να δώσει εξηγήσεις» και προαναγγέλλουν την κατάθεση αύριο Παρασκευή σχετικής επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή.
 
Για επίδειξη αυταρχισμού σε βάρος εξαρτημένων ατόμων κάνει λόγο η Δημοκρατική Αριστερά, αναφερόμενη στην επιχείρηση της αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας και τη μεταφορά χρηστών ναρκωτικών στο Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας.
 
Στη σχετική ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «το πογκρόμ που εξαπέλυσε η ελληνική αστυνομία» προκαλεί πολλά ερωτήματα.
 
«Ο νέος νόμος της Βουλής για τα ναρκωτικά αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη απέναντι σε κατασταλτικές αντιλήψεις για τους χρήστες. Η προοδευτική στροφή της Πολιτείας στα θέματα αυτά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνδυαστεί με τέτοιες επιδείξεις αυταρχισμού εις βάρος εξαρτημένων ατόμων» καταλήγει η ΔΗΜΑΡ. 

Διαβάστε αναλυτικά στο tvxs.gr για την επιχείρηση Θέτις και τις αντιδράσεις

 
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είχε νωρίτερα κάνει λόγο για κριτική ενταγμένη σε μικροκομματικές σκοπιμότητες και χρησιμοποίηση απαράδεκτων εκφράσεων που «εκθέτουν απλώς όσους τις εκφράζουν». Σημείωνε μάλιστα πως «δυστυχώς όμως, όπως εύκολα διαπιστώνει κάποιος, όσοι ασκούν κριτική δεν υποβάλλουν ταυτόχρονα καμία πρόταση».
 
Το υπουργείο αναφέρει ακόμη πως «η Ελληνική Αστυνομία ούτε έχει αρμοδιότητα στην απεξάρτηση εθισμένων ατόμων από τα ναρκωτικά ούτε διεκδικεί τέτοιο ρόλο, έχει αρμοδιότητα όμως στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών στο κέντρο της πρωτεύουσας και στο να σταματήσουν οι αποκρουστικές σκηνές της δημόσιας χρήσης τους». «Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη πάντως, ανταποκρινόμενο στο δικό του ρόλο, δεν προτίθεται να επιτρέψει να διαιωνισθεί μια απαράδεκτη κατάσταση, η οποία εκθέτει την Πολιτεία και τον ανθρωπισμό μας. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο φρόντισε ώστε για πρώτη φορά να υπάρχει και παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους εθισμένους χρήστες ναρκωτικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας» προστίθεται ακόμη στην ανακοίνωση.
 

Ads