Με την εξέταση του πρώην διευθυντή διαχείρισης δικτύου και συντήρησης του ΟΤΕ Νικήτα Μπαριτάκη συνεχίσθηκε το ανακριτικό έργο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens. Ο κ. Μπαριτάκης που κατείχε τη διευθυντική θέση από τον Οκτώβριο 2000 ως τις αρχές του 2005, μίλησε για εξαιρετικές σπατάλες προμηθειών υλικών κατά την περίοδο θητείας στον ΟΤΕ των κ.κ. Νικολάου Μανασή, Ελευθέριου Αντωνακόπουλου και Παναγή Βουρλούμη και έκανε λόγο για «ΟΤΕ, ξέφραγο αμπέλι για τους προμηθευτές».
Τόνισε ότι ο ίδιος διαπίστωσε το 2001 «φρακαρισμένες» με αχρησιμοποίητα υλικά ύψους 45 εκ. ευρώ τις αποθήκες του οργανισμού, γεγονός που, όπως σημείωσε, οδήγησε τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο Νικόλαο Μανασή να προτείνει μείωση από 250 δισ. σε 125 δισ. δραχμές στο πρόγραμμα προμηθειών. Όπως σημείωσε δεν κλήθηκε να δώσει ποτέ εξηγήσεις κατά την εσωτερική έρευνα που διενεργήθηκε
Κατά τον ίδιο, η ζημία για τον ΟΤΕ την περίοδο 2003-2005 από υπερβολικές παραγγελίες υλικών και υπερτιμολογήσεις ήταν 55 εκ. ευρώ. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το Νοέμβριο 2004 είχε καταθέσει ως διεύθυνση διετή προϋπολογισμό για προμήθεια υλικού ύψους 25 εκ. ευρώ αλλά το Δ.Σ του Οργανισμού κατέθεσε άλλο προϋπολογισμό 40,6 εκ. ευρώ, πενταετούς διάρκειας, προσαυξημένο κατά 30% για κάθε χρόνο.
Είπε ακόμη ότι το 2002, επί θητείας Αντωνακόποπουλου, έγινε μία απόπειρα να αποκτήσουν πρόσβαση στα δίκτυα οι προμηθευτές, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών και των προσωπικών δεδομένων. Ισχυρίστηκε ότι πήρε άνωθεν εντολή να δώσει το «πράσινο φως» προκειμένου να παρέμβουν οι προμηθευτές στα δίκτυα αλλά αρνήθηκε να το πράξει. Ωστόσο, το θέμα επανήλθε το 2005, όταν ήδη ο ίδιος είχε αποπεμφθεί, οπότε έγινε η είσοδος των προμηθευτών μέσω των απομακρυσμένων προσβάσεων, από όπου την ίδια χρονιά έγιναν και οι τηλεφωνικές υποκλοπές.
«Δεν έχει γίνει έγκριση της οριστικής παραλαβής του C4 I»
Σύμφωνα με έγγραφη απάντηση που απεστάλη από τον υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην εξεταστική επιτροπή για την πορεία εκτέλεσης του έργου ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4 I, προκύπτει ότι δεν έχει γίνει έγκριση της οριστικής παραλαβής του έργου.
Σύμφωνα με έγγραφο του προϊσταμένου του Κλάδου Οικονομοτεχνικών και Πληροφορικής της ΕΛΑΣ, υποστρατήγου Βασιλείου Δασκαλάκη, η συμβατική παραλαβή του έργου έγινε στις 14/11/08 με σχετικό πρωτόκολλο οριστικής ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής του συντάχθηκε από την αρμόδια επιτροπή. Όμως, η οριστική παραλαβή σταμάτησε επί θητείας του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρήστου Μαρκογιαννάκη και το θέμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα με συνέπεια ο προμηθευτής να έχει ήδη προσφύγει στη Διαιτησία, όπου ζητεί τα οφειλόμενα με την ολοκλήρωση του έργου σε αυτόν συμβατικά ποσά (36.900.810 ευρώ) καθώς και άλλες παράλληλες με το έργο αξιώσεις, ήτοι πρόσθετες εργασίες, τόκοι υπερημερίας, καταβολή ΦΠΑ κλπ. με αποτέλεσμα το συνολικώς ζητούμενο ποσό από τον προμηθευτή να ανέρχεται στα 70.246.683 ευρώ.
Ίδια στάση αναμονής τήρησε και ο νέος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όταν στις 27/10/2009 με νέο πρωτόκολλο η επιτροπή παραλαβής του έργου προέβη στην απόρριψη επτά υποσυστημάτων για τον ουσιώδη λόγο ότι «δεν παρασχέθηκε η οφειλόμενη εκπαίδευση στους διαχειριστές του συστήματος, ούτε έχει εξασφαλιστεί η απαιτούμενη μεταφορά τεχνογνωσίας για να λειτουργήσει το σύστημα C4 I αποτελεσματικά.
Κατά το ίδιο έγγραφο «εφόσον εγκριθεί η γενομένη με το από 14/11/2008 πρωτόκολλο ποιοτική και ποσοτική παραλαβή του συστήματος» από τα 36,9 εκ. που έχει να λάβει ο προμηθευτής θα παρακρατηθεί ποσό 23,5 εκ. ευρώ για αποκλίσεις και ελλείψεις του συστήματος.
Διαψεύδει ο Βερελής ότι βρίσκεται πίσω από την αποπομπή του Νίκου Μανασή
Παράλληλα, με σημερινή του δήλωση ο πρώην υπουργός Μεταφορών των κυβερνήσεων Κ. Σημίτη Χρίστος Βερελής, διαψεύδει ότι βρίσκεται ο ίδιος πίσω από την αποπομπή του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Νίκου Μανασή, γιατί, όπως σημειώνει από τον Σεπτέμβριο του 2001 το υπουργείο Μεταφορών έπαψε να εποπτεύει τον ΟΤΕ αφού το ποσοστό του Δημοσίου μειώθηκε κάτω από 50%.
Ο πρώην υπουργός συμπληρώνει στους λόγους απομάκρυνσης του κ. Μανασή από τον ΟΤΕ, πέραν της υπόθεσης ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ήταν και η πρόταση παραπομπής του για κακούργημα το Δεκέμβριο του 2001 για υπόθεση σύμβασης 10 δισ. δρχ., τα προσκόμματα που δημιούργησε στην απελευθέρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών και στην προβληματική σχέση του ΟΤΕ με νεοσύστατη τότε την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Έγγραφο υπόμνημα Κεφαλογιάννη
Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι χθες κατατέθηκε στην εξεταστική επιτροπή έγγραφο υπόμνημα του πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος είχε διατελέσει αναπληρωτής υπουργός στην οικουμενική κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα. Στο υπόμνημα αναφέρεται όλη η προϊστορία από τη δημιουργία της ΕΛΒΗΛ το 1977, ως την είσοδο των συστημάτων ERICSON -ΙΝTRACOM και SIEMENS HELLAS.
Αναφέρεται ακόμη στην απόφαση του ΔΣ του ΟΤΕ στην περίοδο της Οικουμενικής για προμήθεια 470.000 ψηφιακών παροχών με απευθείας ανάθεση, στην άρνηση του τότε υπουργικού συμβουλίου, στην εμπλοκή των πολιτικών αρχηγών – Μητσοτάκη, Παπανδρέου, Φλωράκη – και την ανατροπή της ομόφωνης απόφασης του υπουργικού συμβουλίου, στη δική του παραίτηση, μία ακριβώς ημέρα «πριν τη μεθοδευμένη παραίτηση της οικουμενικής κυβέρνησης»: «Ουσιαστικά η διαπλοκή και η ανάμειξη της SIEMENS με το πολιτικό σύστημα αρχίζει από τότε», κλείνει το υπόμνημά του ο κ. Κεφαλογιάννης, δηλώνοντας πρόθυμος να εξεταστεί από την εξεταστική επιτροπή.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >