Αίτημα εξαίρεσης της Ζωής Κωνσταντοπούλου από την Εξεταστική Επιτροπή για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών κατέθεσε ο εισηγητής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, επικαλούμενος το γεγονός ότι η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είναι συνήγορος οικογενειών θυμάτων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Κάτι τέτοιο -σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη- έχει ως αποτέλεσμα να προκύπτει κώλυμα. Μάλιστα, ο εισηγητής της πρότεινε να ζητηθεί η γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.

Ads

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, από τη μεριά της, υποστήριξε πως είναι συνήγορος τριών οικογενειών θυμάτων αφιλοκερδώς και αντέτεινε πως η πλειοψηφία προσπαθεί να την εξαιρέσει επειδή δεσμεύτηκε στην Ολομέλεια ότι δεν θα επιτρέψει τη συσκότιση της τραγωδίας. Παράλληλα, ζήτησε την εξαίρεση του Θ. Πλεύρη, καθώς θα έπρεπε να κληθεί ως μάρτυρας λόγω του ότι ήταν την επίμαχη περίοδο υπουργός Υγείας.

Υπέρ του αιτήματος στο Επιστημονικό Συμβούλιο τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τους εισηγητές ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης και Σπαρτιατών να σημειώνουν πως όποια κι αν είναι γνωμοδότηση, δεν θα είναι δεσμευτική.

Παράλληλα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Κόκκαλης, ζήτησε στο αίτημα γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου για την Ζωή Κωνσταντοπούλου να περιληφθεί και η περίπτωση του Θ. Πλεύρη για να μη χαθεί περαιτέρω χρόνος.

Ads

Η Μιλένα Αποστολάκη από το ΠΑΣΟΚ εν αναμονή της άποψης του επιστημονικού συμβουλίου, τόνισε πως η εικόνα που εξέπεμψε η Βουλή προσβάλλει τη μνήμη των νεκρών και εισφέρει περαιτέρω στην απονομιμοποίηση του αντιπροσωπευτικού συστήματος και της πολιτικής στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας.

«Αυτός ο δρόμος είναι πάρα πολύ ολισθηρός. Να σταματήσουμε και σε ό,τι αφορά το μονοπώλιο της θλίψης, του πένθους και της ευαισθησίας», είπε.

Κατά των αποκλεισμών τάχθηκε το ΚΚΕ, συμφωνώντας ωστόσο, να απευθυνθούν στο επιστημονικό συμβούλιο.

Τελικά, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δ. Μαρκόπουλος έθεσε σε ψηφοφορία μόνο το αίτημα της ΝΔ για γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου αναφορικά με την εξαίρεση της Ζ. Κωνσταντοπούλου, προκαλώντας περαιτέρω ένταση.

Τελικώς το αίτημα «πέρασε» κατά πλειοψηφία.