H εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση Siemens, επανέρχεται την επόμενη εβδομάδα στην εξέταση πολιτικών προσώπων εξετάζοντας την Τρίτη τον πρώην υφυπουργό Δημόσιας Τάξης, Ευάγγελο Μαλέσιο.

Ads

Σήμερα, η επιτροπή εξέτασε τον πρόεδρο Πρωτοδικών, Δημήτρη Οικονόμου, ο οποίος έχει διερευνήσει σκέλος των συμβάσεων του ΟΣΕ με τη Siemens, ή κοινοπραξία εταιριών, στην οποία συμμετέχει και η γερμανική εταιρεία.

Ο κ. Οικονόμου, όπως δήλωσε, ασχολήθηκε για πρώτη φορά με μία δικογραφία, που ήρθε το 2007, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά του μέλους του ΔΣ του ΟΣΕ, Δημήτρη Καραπάνου, σχετικά με μία σύμβαση για τον προαστιακό στο τμήμα ΣΚΑ-Αθήνα-Πειραιά. Η σύμβαση υπεγράφη μεταξύ του ΟΣΕ και της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ- ΤΕΡΝΑ- SIEMENS, τον Απρίλιο του 2005, ύστερα από διαγωνισμό, που είχε γίνει το 2003, στον οποίο μοναδικός συμμετέχων ήταν η κοινοπραξία. Βάσει της δικογραφίας αυτής είχε ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία. Όπως είπε ο μάρτυρας, δεν βρήκε στοιχεία που να τεκμηριώνουν την απιστία και έστειλε την υπόθεση στο αρχείο.

Ωστόσο, στις αρχές του 2009 η υπόθεση ανασύρθηκε από την εισαγγελέα Εφετών, Ξένια Δημητρίου, και του ανετέθη εκ νέου, για να τη συνεχίσει και να διεξαγάγει και πραγματογνωμοσύνη για να διαπιστωθεί τυχόν ζημία του ΟΣΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τον Οκτώβριο του 2008 είχε κατατεθεί στη δικογραφία ένα υπόμνημα του μηνυτή, που έκανε λόγο για ηθική αυτουργία του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ο ίδιος, ως ανακριτής, του ζήτησε στη δεύτερη φάση του ελέγχου, αρχικώς τηλεφωνικώς και στη συνέχεια με γραπτή κλήση, να προσέλθει να καταθέσει ενόρκως τους ισχυρισμούς του, κάτι που δεν έγινε ποτέ, γιατί -κατά τον μάρτυρα- δεν το ήθελε ο μηνυτής. Κατόπιν αυτού έστειλε και πάλι την υπόθεση στο αρχείο, αφού δεν βεβαίωσε ζημία, ούτε το πόρισμα των πραγματογνωμόνων.

Ads

Ο κ. Οικονόμου διέψευσε τους ισχυρισμούς Καραπάνου ότι, όταν τον είχε εξετάσει στην πρώτη φάση του ανακριτικού έργου το 2007, τον είχε ρωτήσει εκτός πρακτικών για τη εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Διέψευσε, επίσης, ότι είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους του δικαστικού ρεπορτάζ, πως αν δεν είχε κλείσει η Βουλή τις εργασίες της, θα έστελνε τη δικογραφία βάσει των επιταγών του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλά διευκρίνισε ότι είπε πως θα την έστελνε, αν προέκυπταν στοιχεία.

Σε ερώτηση γιατί, αφού αναφερόταν στο υπόμνημα το όνομα υπουργού, δεν έστειλε αμελλητί τον φάκελο στη Βουλή, είπε ότι «μία απλή αναφορά είναι αποδυναμωμένο στοιχείο», ενώ δεν υπήρχε αξιολόγηση αυτού, ή σχετική μνεία στην εισαγγελική παραγγελία. Σε ερώτηση πώς είναι δυνατόν να μη στοιχειοθετείται απιστία, όταν υπάρχει μόνον ένας συμμετέχων σε ένα διαγωνισμό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συναγωνισμός, απάντησε ότι δεν απαγορεύεται τέτοια σύμβαση εκ του νόμου και δεν στοιχειοθετείται απιστία.

Η επιτροπή έκρινε ύστερα από σχετική πρόταση, ότι ο μάρτυρας θα πρέπει να εξετασθεί εκ νέου, γιατί πολλά από τα στοιχεία που του ζητήθηκαν δεν τα θυμόταν. Ακόμα, του ζητήθηκε να καταθέσει και την έγγραφη κλήση προς τον μηνυτή κ. Καραπάνο, καθώς ο ίδιος ο συνδικαλιστής του ΟΣΕ έστειλε υπόμνημα μέχρι και στον τότε πρωθυπουργό, αλλά και στην τότε ηγεσία του Αρείου Πάγου επιμένοντας ότι η συγκεκριμένη σύμβαση συνιστά σκάνδαλο και αντί άλλης εξέλιξης διεγράφη από την ΔΑΚΕ και πρόσφατα απομακρύνθηκε -ο ίδιος υποστηρίζει για κομματικούς λόγους- και από το ΔΣ του ΟΣΕ, του οποίου είναι αιρετό μέλος πολλά χρόνια.

Από την επιτροπή εξετάστηκαν ακόμα η πταισματοδίκης Υπατία Ασημακοπούλου, ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, Νίκος Ορνεράκης, και ο τεχνικός σύμβουλος του C4I, Κωνσταντίνος Καρδαράς.