Την προσωρινή παύση των εργασιών για το μετρό στα Εξάρχεια συστήνει η Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να διευκρινιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες προχώρησε η κοπή δέντρων στην πλατεία, χωρίς ωστόσο η εισαγγελική αυτή σύσταση να δεσμεύει τα συνεργεία.

Ads

Οι κοπές δένδρων προκάλεσαν την οργή και την αντίδραση των κατοίκων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο σημείο και διαμαρτυρήθηκαν. Προς στιγμή επικράτησε ένταση, με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση χημικών.

Στην πλατεία Εξαρχείων, στο πλευρό των κατοίκων που αντιδρούν στο κόψιμο των δέντρων, βρέθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας, Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο κ. Ηλιόπουλος ζήτησε από τις αστυνομικές δυνάμεις να μιλήσει με τον εργολάβο, που είναι υπεύθυνος για τις εργασίες στην πλατεία Εξαρχείων και να του επιδείξουν τις σχετικές άδειες, ωστόσο δεν πήρε καμία απάντηση. Όπως ενημέρωσε ο ίδιος με ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter), μετέβη στο ΑΤ της περιοχής, προκειμένου να καταθέσει μήνυση για να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες κοπής δένδρων.

Ads

«Βρεθήκαμε το πρωί στην πλατεία Εξαρχείων. Ζητάμε άμεσα να σταματήσουν οι εργασίες κοπής δένδρων. Ζητήσαμε τις άδειες και δεν πήραμε καμία απάντηση. Είμαστε ήδη στο ΑΤ Εξαρχείων για να καταθέσουμε μήνυση. Στην Αθήνα δεν περισσεύει ούτε ένα δένδρο».

Αντίθετος με την κοπή δέντρων και ο νέος δήμαρχος Αθηναίων

Την αντίθεσή του με το κόψιμο των δέντρων εκφράζει και ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

Με δήλωσή του, ζητά να «γίνει διαβούλευση ακόμα και τώρα, την ύστατη στιγμή» και καλεί την ανάδοχη εταιρεία για την ανάπτυξη του σταθμού Μετρό στα Εξάρχεια να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τις μεταφυτεύσεις των δέντρων και τη βιωσιμότητά τους».

«Κάθε δέντρο που κόβεται αφαιρεί ανάσες ζωής. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από κάθε κατασκευή όσο σημαντική και αν είναι αυτή», τονίζει ο κ. Δούκας.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Άλλο ένα τετελεσμένο της απερχόμενης δημοτικής αρχής.

Από το πρωί κόβονται δέντρα στην πλατεία Εξαρχείων. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Κανένα χαμένο δέντρο και διαβούλευση ακόμα και τώρα, την ύστατη στιγμή.

Δεν είναι δυνατόν ένα περιβαλλοντικό και φιλολαϊκό έργο όπως το Μετρό να αποτελεί αντικείμενο οξυμένης αντιπαράθεσης.

Καλούμε την ανάδοχη εταιρεία να σταματήσει αμέσως τις εργασίες κοπής και να παρουσιάσει το ολοκληρωμένο σχέδιο για τις μεταφυτεύσεις των δέντρων και τη βιωσιμότητά τους.

Κάθε δέντρο που κόβεται αφαιρεί ανάσες ζωής. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από κάθε κατασκευή όσο σημαντική και αν είναι αυτή».