Σε χρήση χημικών προχώρησαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ κατά των κατοίκων που έδωσαν το «παρών» το απόγευμα της Δευτέρας (6/11) στην κινητοποίηση ενάντια στην κοπή δέντρων της πλατείας και των εργασιών για το μετρό, ώστε να υλοποιηθεί η απόφαση του απερχόμενου δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, παρότι εκκρεμεί η σχετική απόφαση του ΣτΕ.

Ads

Το ραντεβού της συγκέντρωσης ήταν στις 18.30 στα σκαλιά της Καλλιδρομίου., όπου συγκεντρώθηκαν οι κάτοικοι και ξεκίνησαν πορεία στα στενά της περιοχής με κεντρικό σύνθημα «τα Εξάρχεια θα μείνουν γειτονιά».

© ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στη χρήση χημικών κατά των διαδηλωτών, όταν επιχείρησαν να κρεμάσουν το πανό τους στην περίφραξη της πλατείας Εξαρχείων για την κατασκευή του μετρό.

© ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Το πρωί της Δευτέρας 6/11 οι κάτοικοι ξύπνησαν από τον θόρυβο των μηχανημάτων που έκοβαν δέντρα στην πλατεία. Πολλοί συγκεντρώθηκαν στο σημείο φωνάζοντας να σταματήσει η κοπή και προς στιγμή επικράτησε ένταση, με τις αστυνομικές δυνάμεις μάλιστα να κάνουν χρήση χημικών.

Ads
© ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Στην πλατεία Εξαρχείων, βρέθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας, Νάσος Ηλιόπουλος ο οποίος ζήτησε από τις αστυνομικές δυνάμεις να μιλήσει με τον εργολάβο, που είναι υπεύθυνος για τις εργασίες στην πλατεία Εξαρχείων και να του επιδείξουν τις σχετικές άδειες, ωστόσο δεν πήρε καμία απάντηση. Όπως ενημέρωσε ο ίδιος με ανάρτησή του μετέβη στο ΑΤ της περιοχής, προκειμένου να καταθέσει μήνυση για να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες κοπής δένδρων.

Αργότερα έγινε γνωστό πως η Εισαγγελία Πρωτοδικών συνέστησε την προσωρινή παύση των εργασιών για το μετρό στα Εξάρχεια  προκειμένου να διευκρινιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες προχώρησε η κοπή δέντρων στην πλατεία, χωρίς ωστόσο η εισαγγελική αυτή σύσταση να δεσμεύει τα συνεργεία.

Την αντίθεσή του με την κοπή των δέντρων εξέφρασε και ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο οποίος επίσης σε ανάρτησή του, έκανε λόγο για «άλλο ένα τετελεσμένο της απερχόμενης δημοτικής αρχής» και ζήτησε «διαβούλευση ακόμα και τώρα, την ύστατη στιγμή».

«Καλούμε την ανάδοχη εταιρεία να σταματήσει αμέσως τις εργασίες κοπής και να παρουσιάσει το ολοκληρωμένο σχέδιο για τις μεταφυτεύσεις των δέντρων και τη βιωσιμότητά τους. Κάθε δέντρο που κόβεται αφαιρεί ανάσες ζωής. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από κάθε κατασκευή όσο σημαντική και αν είναι αυτή» κατέληξε ο κ. Δούκας.