Τα «πάνω-κάτω» στον τομέα των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα μας έρχεται να φέρει η εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας από την 1η Ιουλίου.

Ads

Ειδικότερα, πρόκειται για την ενεργοποίηση της επίμαχης διάταξης του νόμου Γεωργιάδη (του άρθρου 25 του νόμου 5053/23), που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι. Αυτή συνοπτικά προβλέπει ότι η 6η βάρδια δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 8 ώρες, καθορίζει (όχι ιδιαίτερα) αυξημένο ημερομίσθιο, ενώ προβλέπει ποιοι κλάδοι εργαζομένων δεν είναι δυνατόν να υπαχθούν σε αυτή.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους προβλεπόμενους στην εν λόγω διάταξη όρους, η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να κάνει προδήλωση της 6ης ημέρας της εβδομάδας στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, αλλά και να αποδεικνύεται ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας ο αιφνίδιος και εξαιρετικός φόρτος εργασίας για τις επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας.

Σε ποιους κλάδους θα εφαρμοστεί η εξαήμερη εργασία

Κάπως έτσι από την 1η Ιουλίου το νέο καθεστώς της εξαήμερης εργασίας αναμένεται να εφαρμοστεί στη βιομηχανία και κλάδους του ιδιωτικού τομέα συνεχούς λειτουργίας, που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.

Ads

Οι εργοδότες που εμπίπτουν στις διατάξεις του επίμαχου νόμου, υποχρεούνται να καταχωρούν τα στοιχεία των χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων τους που θα απασχοληθούν κατά την έκτη ημέρα, στη δήλωση οργάνωσης του χρόνου εργασίας πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους.

Πως πληρώνεται η εξαήμερη εργασία

Επιπλέον, σύμφωνα με τις προβλέψεις της εν λόγω διάταξης, δεν δίνεται η δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως, ενώ απαγορεύεται η υπερεργασία και η υπερωρία.

Σε ότι αφορά τις απολαβές, οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν προσαυξημένο κατά 40% το ημερομίσθιό τους για την 6η ημέρα απασχόλησης. Εάν η 6η ημέρα συμπίπτει με αργία, τότε η προσαύξηση ανέρχεται στο 115%.

Ποιοι εξαιρούνται από την εξαήμερη εργασία

Σημειώνεται πως από την διάταξη εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε επισιτισμό τουρισμό, παράλληλα επισημαίνεται ότι σε περιπτώσεις που επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις έχουν νυχτερινές βάρδιες πενθημέρου (00:00-06:00), δεν επιτρέπεται επ’ ουδενί η απασχόλησή τους 6η μέρα κατά τη νυχτερινή βάρδια

Τι ισχύει με το υφιστάμενο πλαίσιο για εξαήμερη και πενθήμερη εργασία

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία η εξαήμερη απασχόληση εφαρμόζεται κυρίως σε κλαδικές συμβάσεις των εργαζομένων του επισιτισμού και του τουρισμού.

Με το υφιστάμενο πλαίσιο εάν οι μισθωτοί εργαζόμενοι των συγκεκριμένων κλάδων δουλέψουν σε ημέρες ανάπαυσής τους, τότε λαμβάνουν επιπλέον αποζημίωση που είναι ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα ανάπαυσης που εργάστηκαν. Το ημερομίσθιο αυτό θα είναι προσαυξημένο κατά 75% εάν η απασχόληση του εργαζόμενου αυτού σε ημέρα ανάπαυσης λάβει χώρα καθ’ ημέραν Κυριακή ή σε ημέρα θεσμοθετημένης από την εργατική νομοθεσία αργίας.

Άξίζει να σημειωθεί πως με την υφιστάμενη εφαρμογή του συστήματος της πενθήμερης εργασίας των μισθωτών, προβλέπονται δύο ημέρες εβδομαδιαίας ανάπαυσης: η ημέρα της βασικής εβδομαδιαίας ανάπαυσης που είναι η Κυριακή και η ημέρα πρόσθετης εβδομαδιαίας ανάπαυσης που προβλέπεται ευθέως από το προκείμενο σύστημα. Με το εν λόγω σύστημα της πενθήμερης εργασίας δεν καταργήθηκε η 6η ημέρα εργασίας, αλλά οι ώρες εργασίας της 6ης ημέρας μεταφέρονται στις υπόλοιπες πέντε εργάσιμες ημέρες, με αποτέλεσμα το ωράριο εργασίας των εν λόγω ημερών να γίνεται μεγαλύτερο από το νόμιμο. Η 6η ημέρα εργασίας στο σύστημα της πενθήμερης εργασίας αποτελεί μεν ημέρα υποχρεωτικής ανάπαυσης του εργαζόμενου, πλην όμως δεν έχει τον χαρακτήρα της ημέρας υποχρεωτικής αργίας, όπως η 7η ημέρα της εβδομάδος, η οποία ρυθμίζεται ειδικώς από τις διατάξεις του Β.Δ. 738/1966. Γι’ αυτό και οι διατάξεις περί εργασίας την Κυριακή, δεν εφαρμόζονται επί απασχόλησης κατά την 6η ημέρα εργασίας και δεν οφείλεται σε αυτή την περίπτωση η προσαύξηση του 75% που παρέχεται στους εργαζόμενους κατά την Κυριακή και τις αργίες, ούτε αναπληρωματική ανάπαυση σε άλλη εργάσιμη ημέρα της επόμενης εβδομάδας.