Στενή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα συμφώνησαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γιώργος Παπανδρέου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια 2ωρης συνάντησης (είχε προγραμματιστεί για 1 ώρα) στο περιθώριο Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο. Εκτεταμένες αναφορές των τουρκικών ΜΜΕ στο παρασκήνιο των ελληνοτουρκικών συνομιλιών. Παραμένει το αδιέξοδο στα ουσιώδη, τονίζει στο tvxs.gr ο Γ. Δελαστίκ.

Ads

Στο πλαίσιο εφ’ όλης της ύλης συζήτησης, για θέματα διμερών σχέσεων αλλά και της ευρύτερης περιοχής, δόθηκε έμφαση στα μεταναστευτικά ρεύματα, μέσω της Τουρκίας προς την Ευρώπη, με στόχο την ανακοπή τους. Η ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας για την επανεισδοχή προσφύγων Τουρκίας – ΕΕ. Παράλληλα, και οι δύο πρωθυπουργοί, ανακοίνωσαν ότι θα προωθήσουν τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου Τούρκων πολιτών στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα επιθυμεί να έχει με τους γείτονες στενή συνεργασία, μέσα στο πλαίσιο των αρχών του διεθνούς δικαίου, όχι μόνο προς όφελος της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά και προς όφελος ολόκληρης της περιοχής, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου. Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, είπε ότι αυτές συνεχίζονται με συστηματικό τρόπο, χωρίς χρονοδιάγραμμα και με στόχο θετικά αποτελέσματα, το συντομότερο δυνατό.

Η ατζέντα των συνομιλιών συμπεριέλαβε το Κυπριακό, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον τομέα της ενέργειας και θέματα τουρισμού. Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τη διαδικασία μεταβίβασης του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Φανάρι και τη χορήγηση υπηκοότητας σε 12 μητροπολίτες, εκφράζοντας την ελπίδα για επίλυση του ζητήματος της Θεολογικής Σχολής.

Ads

Τα τουρκικά ΜΜΕ για το Αιγαίο

Την πληροφορία ότι η Τουρκία έχει υποβάλει στην Ελλάδα πακέτο μέτρων για τη μείωση των αερομαχιών στο Αιγαίο επικαλείται ο τουρκικός Τύπος, ο οποίος καλύπτει εκτενώς την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

Σε ανταπόκριση από την Αθήνα, η εφημερίδα Hürriyet αναφέρεται σε δημοσίευμα της ελληνικής εφημερίδας, Τα Νέα, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Παπανδρέου είχε αποδεχθεί πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού, το Μάιο, με στόχο τη δημιουργία νέων διαύλων επικοινωνίας για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, και πως σε αυτό το πλαίσιο η Άγκυρα έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις.

Στο θέμα παραπέμπει και η Sabah, η οποία χρησιμοποιώντας την ίδια πηγή, κάνει λόγο για μία «ουδέτερη ζώνη στην οποία τα τουρκικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να πετούν χωρίς να αναχαιτίζονται». Από την πλευρά της, η Vatan υπογραμμίζει ότι δεν σημειώνεται μείωση των αναχαιτίσεων στο Αιγαίο αυτό το μήνα.

Παραμένει το αδιέξοδο στα ουσιώδη

Την έλλειψη προόδου σε ζητήματα τα οποία κρίνουν επί της ουσίας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως η απειλή πολέμου (casus belli) από την πλευρά της Άγκυρας «αν η Ελλάδα ασκήσει το δικαίωμα που απορρέει από το δίκαιο της θάλασσας και επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια από 6 που είναι σήμερα», επισημαίνει στο tvxs.gr ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Γιώργος Δελαστίκ. Ο ίδιος κάνει λόγο για «ανεδαφική» επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να επιχειρήσει «να εκμεταλλευθεί τη ρήξη των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ, με στόχο να πετύχει κινητοποίηση του ανά τον κόσμο εβραϊκού κεφαλαίου, το οποίο δήθεν θα ενισχύσει την Ελλάδα στη σημερινή οικονομική κρίση».

Περιγράφοντας το πλαίσιο που επιχειρεί να θέσει η Άγκυρα στη συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα και τα ύδατα των δύο χωρών, χρησιμοποιεί τη χαρακτηριστική φράση κυβερνητικών αξιωματούχων της Τουρκίας: «να δούμε πώς θα μοιραστούμε το Αιγαίο», μία λογική η οποία οδηγεί σε «ακρωτηριασμό εθνικών κυριαρχικών ή διαχειριστικών δικαιωμάτων της Ελλάδας». Γενικότερα, εκφράζει την πεποίθηση ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός «έχει ενσωματώσει πλήρως πλέον στην πολιτική του τις θέσεις του προηγούμενου, κεμαλικού, κατεστημένου» και σημειώνει ότι οι όποιες εξελίξεις σε ζητήματα όπως της Πριγκήπου ή της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης «είναι δευτερεύουσας σημασίας και εντελώς συμβολικές».

Αναφορικά με τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών στον ελληνικό εναέριο χώρο, ο κ. Δελαστίκ επισημαίνει την τουρκική πρόταση, οι πτήσεις πάνω από το Αιγαίο να ελέγχονται από το ΝΑΤΟ, σενάριο το οποίο ουσιαστικά αφορά «εκχώρηση του ελέγχου του Αιγαίου στο ΝΑΤΟ, δηλαδή στους Αμερικανούς». Όσο για την τουρκική θεωρία των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες», αυτή «δεν προσβλέπει στην επίλυση των προβλημάτων αλλά στην υποβάθμιση, στην απενεργοποίηση αυτών, ώστε να μπορεί να «παίζει» η Τουρκία στο μεγάλο «παιχνίδι» με τις ΗΠΑ, το Ιράν και την Κίνα».

Συνέντευξη: Παναγιώτης Κωνσταντίνου