Αντιπαράθεση μεταξύ λιανεμπορίου που εκπροσωπείται από πολυεθνικές αλυσίδες και Έλληνες παραγωγούς προκάλεσε η δήλωση των παραγωγών ότι τους είναι αδύνατον να απορροφήσουν όλη την αύξηση του ΦΠΑ στα κοστολόγιά τους.

Ads

Πλήθος καταγγελιών από επιχειρήσεις για πρακτικές που ακολουθούν μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων λιανικού εμπορίου, κάνοντας χρήση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, με αφορμή την αύξηση του ΦΠΑ δέχονται καθημερινά το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα δύο επιμελητήρια αποδέχονται τον ισχυρισμό της ελληνικής παραγωγής και δημοσιοποιούν τη θέση της ότι δηλαδή «εάν οι πολυεθνικές αλυσίδες λιανικού εμπορίου δεν μπορούν να αναλάβουν το κόστος αυτό είναι πολύ δυσκολότερο για τον Έλληνα παραγωγό να επιφορτιστεί πλήρως το πρόβλημα».

ΕΒΕΑ και ΒΕΑ σημειώνουν ότι η ελληνική παραγωγή, που πλήττεται από μία σειρά αρνητικών συγκυριών και τον ανταγωνισμό προϊόντων τρίτων χωρών, δεν είναι σε θέση να απορροφήσει όλη την αύξηση του ΦΠΑ στα κοστολόγιά της, αλλά θα πρέπει τουλάχιστον αυτή να επιμεριστεί και στο ισχυρό λιανεμπόριο, που τώρα ζητεί η αύξηση του ΦΠΑ να απορροφηθεί πλήρως από τη μεταποίηση.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν εκδηλωθεί από αλυσίδες λιανικού εμπορίου, προθέσεις, προκειμένου να μεταφέρουν την αύξηση του ΦΠΑ (19-21%) στην ελληνική παραγωγή. Μάλιστα την τακτική αυτή ακολουθούν και για προϊόντα που έχουν ήδη προμηθευτεί με τον παλαιό συντελεστή (19%) ζητώντας το επιπλέον 2% που ισχύει στην κατανάλωση από 15-3-2010 να τους δοθεί αναδρομικά ως έκπτωση.

«Είναι γεγονός ότι η απαιτούμενη αλλαγή των τιμών στα ράφια αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα που συνεπάγεται κόστος για το λιανικό εμπόριο και τα ζητήματα που προκύπτουν μεταξύ πολυεθνικών αλυσίδων λιανικού εμπορίου και ελληνικής παραγωγής είναι πολύ σοβαρά. Λαμβανομένου δε υπόψη και των μέσων άσκησης πίεσης που διαθέτουν οι εμπορικές αλυσίδες, η κατάσταση ανησυχεί βαθύτατα του εκπροσώπους της ελληνικής μεταποίησης», σημειώνουν τα επιμελητήρια.