Το τελικό σύνθημα για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δις ευρώ δίνει σήμερα – πλην δυσάρεστου απροόπτου – το EuroWorkingGroup ανοίγοντας τον δρόμο για την «επανεκκίνηση» της οικονομίας που επιζητά η κυβέρνηση.

Ads

Με βάση το «καλό σενάριο», το οποίο κυβερνητικές πηγές θεωρούν σχεδόν δεδομένο, μια θετική απόφαση στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup μπορεί να οδηγήσει σε έγκριση – εξπρές της συμφωνίας με τους δανειστές από πέντε κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης και στην εκταμίευση της δόσης ακόμη και την επόμενη Δευτέρα, 13 Ιουνίου.

Αμέσως μετά, στις 22 του μήνα, αναμένεται και η επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ, ήτοι η αποδοχή και πάλι των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεων δανεισμού στις τράπεζες, όπως προανήγγειλε ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι την περασμένη Πέμπτη.

Παρά την γενική αισιοδοξία, ωστόσο, υπάρχει πάντοτε και η επιφύλαξη της τελευταίας στιγμής καθώς στην τηλεδιάσκεψη του EWG θα εξεταστούν οι λεγόμενες «ουρές» της αξιολόγησης, ήτοι τα τελευταία προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Ads

Εξ αυτών, τη μεγαλύτερη προσοχή – καθώς και τις επιφυλάξεις ορισμένων εταίρων, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές – συγκεντρώνει το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και, ειδικότερα, η ρύθμιση που αφορά τη νομική κάλυψη της διοίκησής του.

Είναι ένα θέμα στο οποίο έχουν δώσει ιδιαίτερη σημασία οι δανειστές αξιώνοντας, ουσιαστικά, πλήρη νομική ασυλία των ξένων μελών της διοίκησης του Ταμείου και προκαταβολική απαλλαγή από οποιαδήποτε μελλοντική αναζήτησή τυχόν ποινικών ευθυνών.

Είναι όμως ταυτόχρονα κι ένα θέμα με ιδιαίτερη πολιτική ευαισθησία για την ελληνική πλευρά που ανέβασε μάλιστα και την ένταση στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, εξ ου και η συμβιβαστική πρόταση που επελέγη καλύπτει μεν τα μέλη της διοίκησης του νέου Υπερταμείου, αλλά αφήνει ανοιχτό παράθυρο παρέμβασης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σε περίπτωση καταγγελιών κι μηνύσεων.

Συγκεκριμένα η ρύθμιση αναφέρει: 

«Σε κάθε περίπτωση μήνυσης, έγκλησης, καταγγελίας ή αναφοράς για πράξεις ή παραλείψεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, επιλαμβάνεται ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αυτοπροσώπως. Εάν κρίνει ότι τα παραπάνω χρήζουν προκαταρκτικής εξέτασης, την εκτελεί αυτοπροσώπως ή την αναθέτει σε έναν εκ των Αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου». 

Κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι αυτή η πρόβλεψη και η διατύπωση είναι αρκετή για να κάμψει τις όποιες “ανησυχίες” των δανειστών και εταίρων και να σφραγίσει το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του EuroWorkingGroup.

Ωστόσο, επειδή στον… αέναο μαραθώνιο της διαπραγμάτευσης έχει αποδειχθεί ότι ο διάβολος κρύβεται πάντοτε στις λεπτομέρειες – ακόμη και τις έσχατες – ουδείς μπορεί να αποκλείσει κατηγορηματικά ακόμη και μια αλλαγή διατύπωσης της τελευταίας στιγμής.

Ενδεικτική άλλωστε του ζήλου με τον οποίο διεκδικούν οι πιστωτές την ασυλία των μελών του ΔΣ του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων είναι και η δήλωση που έκανε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχινάς:

«Για μας, πρέπει», είπε, «να εξασφαλιστούν ικανοποιητικά περιθώρια λειτουργίας σε όλους τους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες που βοηθούν την Ελλάδα να βελτιώσει την οικονομία της και να βρει τον δρόμο της πίσω στην ανάπτυξη».

Επίσης, ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείτο το ΑΠΕ φέρεται να είπε πως υπάρχουν ανησυχίες στις Βρυξέλλες ότι αν δεν παρασχεθεί νομική κάλυψη, κανένα στέλεχος των ευρωπαϊκών θεσμών δεν θα θέλει να έρθει στην Ελλάδα και έτσι θα υπονομευθεί η επιτυχία τoυ νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.