Στο 10.5% αναθεώρησε η Eurostat το ελληνικό έλλειμμα, από 9.4% που είχε αρχικά εκτιμηθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ το δημόσιο χρέος για το 2010 διαμορφώθηκε στο 142,8% του ΑΕΠ. Η απόκλιση της 1.1 ποσοστιαίας μονάδας στο έλλειμμα θα χρειαστεί επιπλέον λήψη μέτρων ύψους 3 δις. ευρώ. Συνάντηση κορυφής στην Αθήνα µε συµµετοχή των επικεφαλής των δανειστών της Ελλάδας (Στρος-Καν, Τρισέ και Ρεν) φέρεται να µελετά η τρόικα με στόχο μια νέα πολιτική συµφωνία για ένα πολύ αυστηρό οικονοµικό πρόγραµµα δηµοσιονοµικής προσαρµογής και διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων.

Ads

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε ταυτόχρονα τα δημοσιονομικά στοιχεία των ετών 2007-2010 τα οποία καταρτίστηκαν, στα πλαίσια της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ), για την πρώτη κοινοποίηση του έτους 2011 και υποβλήθηκαν προς εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας στη Eurostat κατ’ εφαρμογή του Κοινοτικού Κανονισμού (EC) 479/2009, όπως ισχύει.

Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία από τις πηγές, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2010, όπως υπολογίζεται στα πλαίσια της ΔΥΕ, εκτιμάται στα 24,2 δισ. ευρώ (10,5% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος), ενώ το ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, στο τέλος του 2010 ανήλθε στα 328,6 δισ. ευρώ, (142,8% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος).

Σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat (General government deficit and debt – Greece) η οποία συντάχθηκε βάσει των προτύπων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ESA 95) τόσο τα στοιχεία για το έλλειμμα όσο και τα στοιχεία για το χρέος αναθεωρούνται επί τη βάσει νέων δεδομένων .

Ads

Το δημοσιονομικό έλλειμμα ανά έτος:

  • Το 2007 στο 6,4% του ΑΕΠ (14,5 δισ. ευρώ)
  • Το 2008 στο 9,8% του ΑΕΠ (23,1 δισ. ευρώ)
  • Το 2009 στο 15,4% του ΑΕΠ (36,3 δισ. ευρώ)
  • Το 2010 στο 10,5% του ΑΕΠ (24,19 δισ. ευρώ)

Το δημόσιο χρέος ανά έτος:

  • Το 2007 τοποθετείται στο 105,4% του ΑΕΠ (239 δισ. ευρώ.)
  • Το 2008 στο 110,7% του ΑΕΠ (262,3 δισ. ευρώ)
  • Το 2009 στο 127,1% του ΑΕΠ (298,7 δισ. ευρώ)
  • Το 2010 στο 142,8% του ΑΕΠ (328,5 δισ. ευρώ)

Σημειώνεται πως οι αναφορές της Eurostat δεν συνοδεύονται από επιφυλάξεις, ήτοι τα εν λόγω στοιχεία δεν πρόκειται να αναθεωρηθούν στο μέλλον και θεωρούνται τα τελικά αποδεχόμενα από τις Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την Eurostat η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο έλλειμμα στην Ε.Ε., πίσω από την Ιρλανδία που έκλεισε το 2010 με έλλειμμα 32,4%. To έλλειμμα της Πορτογαλίας διαμορφώθηκε στο 9,1%, ενώ το έλλειμμα της Ισπανίας μετρήθηκε από την Eurostat σε 9,2%.

Το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει την αύξηση του ελλείμματος στην ύφεση και στα μειωμένα έσοδα
ενώ τονίζει πως “μέσα από μια σειρά θεσμικών παρεμβάσεων που ακολούθησε η Κυβέρνηση, με προεξέχουσα εκείνη της ανεξαρτητοποίησης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η Εurostat δεν αμφισβητεί πλέον τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία για το ύψος του ελλείμματος” ενώ για τη μείωση του ελλείμματος σημειώνει πως “Η μείωση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί ποτέ στην Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ευρωζώνης σε ένα έτος”. Κλείνοντας η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζει πως “η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και προτίθεται να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη τους“.

Γενικά, υπό τη σκιά της συζήτησης για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στην εξειδίκευση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής, που προβλέπει εξοικονόμηση 26 δις ευρώ για την περίοδο 2011-2015 (3 δις το 2011 και 23 δις έως το 2015), αλλά και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ύψους 50 δις. Το νομοσχέδιο με τα πρόσθετα μέτρα για φέτος και το πακέτο των 23 δισ. ευρώ ώς το 2015, θα κατατεθεί στη Βουλή ώς τα μέσα Μαΐου ώστε να ψηφισθεί στις αρχές Ιουνίου.

Μεταξύ άλλων η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τις φοροαπαλλαγές, τα κοινωνικά επιδόματα, με εισαγωγή εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων, ενώ μελετάται και η εισαγωγή φόρου στα μη αλκολούχα ποτά, η μεταπήδηση προϊόντων σε υψηλότερο φορολογικό συντελεστή. Ακόμη, ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προανήγγειλε και περαίωση για τα αυθαίρετα. Σημειώνεται πως σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία» αν και επισήμως διαψεύδονται δεν αποκλείονται και μία νέα παρέμβαση στο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα, η αύξηση ΦΠΑ και οι νέες παρεμβάσεις στις συντάξεις, ειδικά στο εφάπαξ.

Το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστούν οι περικοπές και ανά υπουργείο, στο πλαίσιο του προγράμματος των 26 δις ευρώ, ωστόσο, υπουργοί, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για τη δυνατότητα που έχουν για περαιτέρω περικοπές στα υπουργεία τους. Παράλληλα, θα υπάρξει και η παρουσίαση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις. Το εν λόγω πρόγραμμα ήδη έχει προκαλέσει τριβές στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς κατά τη συνεδρίαση όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά εκφράστηκαν διαφωνίες σχετικά με ορισμένες επιχειρήσεις, όπως τη ΔΕΗ, με ορισμένους υπουργούς να τονίζουν πως θα πρέπει να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του δημοσίου. Την ίδια στιγμή η ΓΕΝΟΠ βρίσκεται στις επάλξεις και δηλώνει έτοιμη να διεκδικήσει τη ΔΕΗ σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε μείωση του ποσοστού του δημοσίου στην επιχείρηση από 51% σε 37%, όπως προβλέπει το σχέδιο.

Τρόικα κορυφής στην Αθήνα;

Συνάντηση κορυφής στην Αθήνα µε τη συµµετοχή του Ντοµινίκ Στρος-Καν (ΔΝΤ), του Ζαν-Κλοντ Τρισέ (ΕΚΤ) και του Ολι Ρεν (Ε.Ε.) µελετά η τρόικα σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί νέα πολιτική συµφωνία για ένα πολύ αυστηρό οικονοµικό πρόγραµµα δηµοσιονοµικής προσαρµογής και διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων.

Η επίσκεψη των επικεφαλής της τρόικας των δανειστών της Ελλάδας θα προηγηθεί της τακτικής πενθήμερης επίσκεψης για τον έλεγχο, που επίσης αναμένεται την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Σύµφωνα µε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που επικαλούνται τα σημερινά Νέα, η συνάντηση κορυφής δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόµα ενώ ως επικρατέστες ημερομηνίες φέρονται οι 5η και 9η Μαΐου. Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα δήλωναν πάντως άγνοια μέχρι χθες και δήλωναν ότι δεν έχουν λάβει σχετική ενημέρωση από τις Βρυξέλλες ή το ∆ΝΤ.

Σύμφωνα με τα σενάρια που επικαλείται το ίδιο δημοσίευμα, είναι πιθανόν σε πρώτη φάση κάποιας µορφής non paper από πλευράς των τριων επικεφαλής, το οποίο θα επανατοποθετεί τους όρους του οικονοµικού προγράµµατος υπό το φως των δεδοµένων πουέχουν προκύψει το τελευταίο έτος (συνεχής υστέρηση στα έσοδα, µερική υπέρβαση δαπανών, καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις, αναποτελεσµατικό κράτος κ.λπ.).

Εικάζεται επίσης ότι θα δοθούν «τρεις «υποσχέσεις», οι οποίες θα εκπληρωθούν µόλις η Ελλάδα αρχίσει να δείχνει αποτελέσµατα. Η πρώτη είναι η επιµήκυνση του χρόνου για την αποπληρωµή των 110 δισ. ευρώ και η µείωση του επιτοκίου κατά µία ποσοστιαία µονάδα – µια υπόθεση που συνεχώς αναβάλλεται, κυρίως λόγω των προβληµάτων που αντιµετωπίζει η κ. Μέρκελ στο εσωτερικό του κυβερνητικού της συνασπισµού. Η δεύτερη είναι πως σε περίπτωση που παρά τις προσπάθειες η Ελλάδα δεν αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές στις αρχές του 2012, η Ένωση – διά του προσωρινού Μηχανισµού Στήριξης (EFSF) – θα καλύψει τις δανειακές υποχρεώσεις της Αθήνας. Η δε τρίτη, που δεν αναµένεται να διατυπωθεί ρητά, είναι πως η τρόικα θα φροντίσει να υπάρξει επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής και για το υπόλοιπο δηµόσιο χρέος της Ελλάδας, παρόλο που δεν έχει βρεθεί ακόµη ο κατάλληλος «διαµεσολαβητής».